Skocz do zawartości

[piasta] przód – zacisk czy oś ?

tommiyacht

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Skrzywiła mi się obręcz dlatego postanowiłem zmienić hamulce na tarczowe dlatego pytam o piastę ;))

A poważnie to zacznę od danych wejściowych:

Rower – Kellys Cliff 2010 (28')

Jazda – XC

Jako ze na skrzywiłem obręcz na tyle ze w serwisie po centrowaniu powiedzieli mi ze już nic z tego nie będzie – postanowiłem przy okazji zmienić hamulce bo te magury hs11 doprowadzają mnie do szalu przy regulacji. Nierówno biorą, musi być idealna obręcz a kolo złapane w idealnym momencie zaciskiem żeby zachować symetrie. Hamują ok ale decyzja zapadła. Ale do rzeczy. Mus wiec wymienić piastę (generalnie poza opona – robię nowe koło). Obecnie mam standard. Widelec ma haki 10mm a piasta oś 9mm - łapane na szybkozamykacz 5mm. Rozstaw widelca od wewnątrz – 100mm.

I teraz clue problemu. Z tego co do tej pory przeczytałem to mam w tym momencie wybór miedzy osiami 9mm a 10mm. I tak przy 9mm w haki widelca wchodzi ośka zintegrowana z piasta – możemy ja mocować na popularny szybko zamykacz lub bolt on skręcany imbusem. Oba zaciski maja średnice 5mm.

Przy 10mm – piasta nie ma osi 10mm a otwór 10mm właśnie do wprowadzenia osi. W tym przypadku w haki widelca wchodzi ośka która równocześnie pełni role zacisku. Przykład takiej piasty no np. taka

http://www.cyklotur.com/czesci/piasty-rowerowe/mtb-do-hamulcow-tarczowych/p,piasta-tylna-revolt-cassette-pro-os-135x10mm-dartmoor,192002.html

Brakuje mi jedynie opcji piasty 10mm która ma własną oś i jest mocowana na szybkozamykacz/bolt

Zapewne pomieszałem na maxa wiec proszę fachowców o wyprostowania lub potwierdzenie jeśli dobrze prawie

• Mod Team
Napisano

Nie bardzo rozumiem ten referat ... W czym problem ?? to przednia piasta czy jednak tylna ? Jeżeli przednia to sie rozczulać nie musisz, nie jest ona specjalnie istotna. osie 9/10 to to samo jeżeli chodzi o piasty klasyczne jak shimano. Te na łożyskach sa różne, zależy od konstrukcji piasty.

A twoje pytanie brzmi ... ?

Napisano

Gdyby szukać, pewnie coś się znajdzie. Tyle tylko, że to bez sensu. 99,9% jak nie więcej przednich piast tego typu posiada oś 9mm. Ten jeden dodatkowy milimetr nie zrobi żadnej różnicy.

Napisano

sam milimetr nie ale sposob mocowania chyba ma znaczenie ?

Chodzi mi o piaste przednia a przyklad dalem poglądowy by przyblizyc o co mi chodzi. Pytania stricte jako takiego nie mam na tym etapie, poprostu nie chce sie pomylic przy zakupie. Ale jak juz mialbym pytac to :

gdzie jest wiekszy wybor piast przednich - tych 9mm czy 10mm na osobna oske ? zakladam minimalnie 4 lozyska maszynowe w piascie i mocowanie na 6 srub i co jaki bylby wasz wybor na dzien dzisiejszy ? (nie chodzi mi o konkretny model tylko czy wlasnie 9mm - piasta i os w jednym, czy 10mm - piasta osobno , os osobno.

edit: Fenthin edytowal posta i teraz widze w czym wybierac. Czyli piasta 9mm z wlasna oska + bolt on.  - i powinno byc ok.

Napisano

ale po co spinasz poslady chlopie :) nie, nie mam fury kasy ale nie chce tez kupic badziewia. Nie pamietam o co chodzilo w Novatecach ale chyba o nieszczelnosc lozysk, (w sensie ze brud sie dostaje) - ale na 100% nie jestem pewien. Oczywiscie ze wiem ze do crossa nie musze miec hiper wypasnych piast do robienia salt w lesie.

Napisano

Nie spinam pośladów chłopie.

Sam mam te novateci w kolorze tytanowa stal, jeździłem po błocie mokrym itp... mają rok i jeszcze działają i gladko się kręcą, a waże więcej od ciebie mam zaciski bolt-on.

• Mod Team
Napisano

Przednia piasta nie dostaje to w palnik nawet w połowie jak tylna, wiec nie musi być wyczesana w kosmos. Jednak mimo wszystko pasuje by łożyska jednak by był dobrej jakości i dobrze uszczelnione. Myślę że Zwykły Novatek jest spoko. Dartmoory, są na pewno ładniejsze ale to w sumie jedno i to samo.

Napisano

na 99% bedzie to Novatec 711 bo ten 1% jest na 811, ktora jest masywniejsza (50g) a przy mojej wadze juz pal 6 te 50g - wole miec mocniejsza piaste ? co myslicie ?

aha, obie piasty dostepne w wariantach liczby otworow pod szprychy. Zastanawiam sie miedzy 32 a 36, tu tez chcialbym waszej opini,

tak wiem, obrecz pod tym wzgledem tez bedzie wazna jesli chodzi o wytrzymalosc.

(caly czas mowa o przedniej piascie jak cos)

• Mod Team
Napisano

32, 36 nie ma za bardzo sensu wnioskując po tym co piszesz. Można nawet pomyśleć o 28 ale to rozwiązanie będzie już odbiegało cenowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...