Skocz do zawartości

[rower] Identyfikacja roweru Alpina - szukam informacji

Stuki2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako że to mój pierwszy post na forum to witam wszystkich :).

Niedawno kupiłem szosówkę Alpina i chcąc sprawdzić na ile jest oryginalna i dowiedzieć się coś o firmie zacząłem grzebać w internecie. Niestety nie znalazłem kompletnie NIC. Dzisiaj zabrałem się za rozkręcanie roweru i jego serwis. Na ramie jest napis "made in W. Germany" więc rower pochodzi jeszcze z przed upadku muru berlińskiego. Jedyne dwie niemieckie alpiny jakie znalazłem to tuner BMW i firma robiąca kaski i tym podobny sprzęt rowerowy (ale nie same rowery). Jako że na historii sprzętu rowerowego nie znam się wcale proszę o pomoc w ustaleniu jego oryginalności, wartości oraz jakichś informacji o firmie.

Korpus piasty koła tylnego - napis "W. Germany 258"

obręcz koła - <> 18y 630 (27 x 1 1/4) <> 09 8

Koło przód - made in FRANCE <> RIGIDA <> chromace superchromix 4 <89>

Siodełko - Selle Royal (data 12.88)

Hamulce Weinmann 767

Przerzutka tył - Shimano Tourney

DSC_0457.jpg

DSC_0458.jpg

DSC_0459.jpg

DSC_0464.jpg

DSC_0465.jpg

DSC_0474.jpg

DSC_0475.jpg

DSC_0496.jpg

DSC_0498.jpg

DSC_0499.jpg

Napisano

Alpina od 40 lat robi rowery, głównie szosówki i crossy. Jest to firma włoska.

Ten konkretny model jest mi nieznany.

Alpiny pare lat temu widywałem na Ebay w cenach 100-200 dolarów w zależnosci od stanu sztuki - zawsze to jakiś punkt odniesienia.

Ogólnie mówiąc - to niszowa, niskoprestiżowa marka.

Napisano

Tylko że na ramie pisze "made in W. Germany". Dlatego wydaje mi się że to nie ta włoska Alpina.

• Mod Team
Napisano

No pewnie, że nie ta włoska. :)
Obstawiałbym, że to mogą być jakieś budżetowe wypusty Alpiny (bawarskiej firmy powstałej właśnie na początku lat 80-tych z myślą o produkcji kasków rowerowych i działającej do dzisiaj), albo jakiejś już nieistniejącej manufaktury, którą wciągnął kryzys, a potem wir historii.
Najlepiej byłoby podpytać na niemieckich forach rowerowych.

Napisano

Też myślałem nad niemiecką Alpiną - i jedyne co mi przychodzi do głowy to krótki romans z rowerami tej firmy. Po namyśle to odrzuciłem a samo "w.germany" jest na mostku a nie ramie.

• Mod Team
Napisano
samo "w.germany" jest na mostku a nie ramie.

Chyba musisz udać się do okulisty. :geek:;) Na główce ramy jak byk stoi napisane, że rama jest "Made In W. Germany". :)

Napisano

Haha masz rację :D

No to mamy dowód, że nie powinienem korzystać z roweru.. :D

Jest jeszcze gorzej - w-germany jest na pedałach.

Uległem procesowi debilitacji i nabawiłem się ciemnoty. Alkohol szkodzi :(

Napisano

Na radforum.de odpisali że Kynast w późnych latach siedemdziesiątych do lat osiemdziesiątych sprzedawał swoje rowery pod różnymi markami, między innymi Alpina. Przerzutka tylna jest z kwietnia 88r. a siodełko z lutego. Na dzwonku jest też wybity 88r. więc znam już datę produkcji. Rower nie licząc przedniego koła (RIGIDA <> chromace superchromix 4 z 89r.) jest w 100% oryginalny. Od poniedziałku biorę się za jego rozkręcanie i czyszczenie. Muszę także wymyślić jak zasilić światła bo chcę żeby zostały ory a na dynamie jeździć nie zamierzam :P.

• Mod Team
Napisano
jak zasilić światła bo chcę żeby zostały ory a na dynamie jeździć nie zamierzam

W sprawie rozwiązań ze światłami podpytaj na swiatelka.pl, no i powodzenia w odrestaurowaniu bicykla. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...