Skocz do zawartości

[Do 3000] Kolejne podejście na 190cm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podchodzę po raz kolejny do zakupu roweru i nie chciałbym kolejny raz stracić kasy na nietrafiony zakup. Miałem 22" z Cube i niewygodnie mi się na nim jeździło. Zdecydowałem się na zmianę na 29er Scott i okazał się jeszcze większą porażką, bo maksymalny rozmiar ramy, był po prostu za mały. Dałem sobie jak dziecko wmówić, że 29ery kupuje się mniejsze. Czułem się jak na trójkołowcu dla dzieci. Na dodatek sama rama niska, ale długa przez co nienaturalnie musiałem się wyginać. Scotta pozbyłem się i straciłem kasę tylko kupując go. Wiem, że to również moja wina, ale w sklepach dostają palpitacji jak chcesz odjechać dalej, niż 200 metrów, a po podwórku, to sami wiecie jak to jest.

Nie precyzuje tu, czy MTB czy trekking czy cokolwiek. Chcę po prostu rower, na którym będę się dobrze czuł przy moim wzroście, więc rozważę różne typy. Kwota jest elastyczna, ale zaznaczę, że nie zależy mi na osprzęcie, bo to i tak wyrzucę, ale na porządnej ramie, więc jeśli jest to seria na tej samej ramie, to może być najtańszy model.

Moje pytanie kieruję głównie do osób podobnego wzrostu, które same są zadowolone z zakupu, bo w katalogach można znaleźć np. 23", ale albo to jest realnie coś ok. 20", albo ma tak tragiczną geometrię, że jazda na nim jest masochizmem.

Będę bardzo wdzięczny za rady.

Napisano

Mam 185 i wydaje mi się, że 19` jest na mnie ideałem, więc dziwię się, że największe rozmiary są dla Ciebie nieodpowiednie. Warto zauważyć, że rama trekingowa powinna być większa niż mtb. Dużo zależy od stylu jazdy. Jak szerokie kierownice miałeś?

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

Napisano

@kurczakzul, sugerujesz, że miałem za dużą ramę? Dobrze Cię zrozumiałem?

@PjeseczeQ, przy tej ramie 22" i 185cm masz tak nisko siodło jak na zdjęciach w profilu?

Napisano

Kupiłem Treka Mambę 29er 21' i przy mostku 90 mm jest idealna. Też się kiedyś dałem wpuścić w wirtualne maliny i kupno roweru o rozmiar mniejszego: Nakita 19'. Polecam Treka z geo genesis 2, jest (moim zdaniem, wcześniej miałem Gary Fishera 26" koło 21 ' rama) to rower dla "dłuższych" niż standard ludzi.

Nie kupuj zbyt małej ramy, bo nawet korekta mostkiem i długością sztycy nie spowoduje, że nie będziesz wyglądał i czuł się pokracznie na - nazwijmy rzecz po imieniu - za małym rowerze. Pozdrawiam

Napisano

Tak, dobrze mnie zrozumiałeś

ja widuję

chłopa powyżej 190 cm

na 29-er ach

i jakoś jadą.

a co do rowerów to np, z holandii i niemiec dużo dużych używek,

bo oni wydygani

a u nas nik tego nie bierze

Duże rowery po sezonie tanieją mocno z względów oczywistych, warto grzebać w necie

Hogg, racja, może już nie być na rynku tak długiej sztycy :) Poza tym geometrię można zmienić niechcący

Napisano

Piszę to jako człowiek o wzroście 188-189 cm, który przerobił kilka rowerów w życiu i jakąś praktykę mam. Jednym słowem: nie kupuj trzepaka na dywany, tylko ramę optymalną do Twojego wzrostu ;)

PS

No widzisz: też się przymierzałem do Cuba 21' i lipa ... rower dla malucha. Zmierz się z Trekiem 29er, rozmiar ramy 21'.

Napisano

Wg mnie mtb 20/21. Wbij na www.autor.com i jak wejdziesz na interesujący Cię rower, znajdziesz dobór rozmiaru

Napisano

Tylko ten dobór jest czysto orientacyjny. Geo w poszczególnych rowerach mocno się różni. Moim zdaniem mierz w 21'.

Napisano

Teraz to się czuję, jakby ktoś mi powiedział, że Mikołaj nie istnieje. :) Na logikę, jeśli wysuwam sztycę do oznaczenia i ustawiam pedał na samym dole, a nogę mam mocno zgiętą, to jest źle przecież, bo jadę na przykurczonych nogach...

Napisano

Dałem sobie jak dziecko wmówić, że 29ery kupuje się mniejsze. Czułem się jak na trójkołowcu dla dzieci

Tak się utarło że 29er  bierze się o rozmiar mniejszy. żeby zachować przekrok. Nic poza tym. IMHO 21 to spory rozmiar jak dla Ciebie. W przypadku MTB optymalny będzie 20" bez względu na wielkość koła.

Napisano

To chyba ja jakiś dziwny jestem. Nadal twierdzę, że 21' jest optymalny.Na czymkolwiek mniejszym czułem się jak na gnomim rowerze, a mam 188 cm wzrostu. Przerobiłem mniejszy rozmiar, upupiłem prawie 3 tys zł i nie dam sobie wmówić, że "małe jest piękne/lepsze".

Napisano

Potrzebujesz ramy trekkingowej/crossowej 22-23 cale,mtb 20 cali i górnej ok 615mm,szosowej 58cm.Wiadomo,że jest jeszcze "feel",ale zgrubnie szukaj w tych okolicach.

Napisano

Nie sądzę, po prostu nie dam sobie po raz drugi wmówić, że "za mały" jest właściwy. Ok, dyskusja bez sensu. Ja mam właściwy rozmiar, na którym nie kulę się jak pies robiący kupę. Ale zgoda - jak kto woli.

PS

Na 19' calowcu 29er:

ls807_n.jpg

Napisano

Tu jest chyba najlepszy dobór ram względem wzrostu.

http://www.evanscycles.com/products/scott/scale-940-2013-mountain-bike-ec042324

190 wzrostu to XL, geo mogło Ci nie odpowiadać, ale rozmiar ok.

Epic na 190 to XL

http://www.evanscycles.com/products/specialized/epic-fsr-comp-2013-mountain-bike-ec042229

itd.

Wydawać by się mogło że podają duże rozmiary bo tak się utarło u nas, że rama ma być mała, a na takim mtbr wielu gości 185 jeździ już na ramach XL. Ale co osoba to inne rady i sam się tak wkopałem słuchając, że rama 29" to max. to co w 26 a najlepiej mniejsza. I parę złotych w plecy, bo rower okazał sie za krótki, a mogłem od razu sprawdzić że na evansie "mój" model, że przy wzroście 181 to 19" a nie 17 czy 18".

Napisano

@PjeseczeQ, przy tej ramie 22" i 185cm masz tak nisko siodło jak na zdjęciach w profilu?

Niet, zdjęcia wstawiane niemal świeżo po zakupie roweru - pierwszy cross, nie czułem się wtedy zbyt pewnie i specjalnie miałem je za nisko "w razie W".

Obecnie jest ~1.5x wyżej mi się wydaje - jutro może uda mi się świeże zdjęcie jakieś strzelić i wstawić, to będziesz mógł sobie obczaić.

Napisano

@Grzesiek1

Wrzuciłem na mój profil zdjęcie mojego jeździdła (dla przypomnienia rama 22", ja mierzę 185 cm) w wersji miejsko-komunikacyjnej, czyli obecnej. :)

Na takiej wysokości siodła mam jeszcze wyraźnie ugiętą nogę postawioną na niższym ramieniu korby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...