Skocz do zawartości

[hamulce] pomoc w doborze rodzaju hamulca

RafalxM

Rekomendowane odpowiedzi

hej,

chcę dobrać rodzaj hamulca do przełajowej ramy cr-mo z piwotami (przód/tył), koła 28"

kierownica to baranek - goła, więc można wymyślać od zera jaki rodzaj hamulców oraz klamek byłoby najsensowniej zastosować, do jazdy po mieście

moja wiedza obejmuje następujące rodzaje/typy:

- vbrake (~500g)

- canti (~300-400g)

- hydrauliki magura hs (waga rzekomo 790g)

proszę nie czepiać się dokładnej wagi ;)  to info np z bikestacji i innego googla 

założenie mam takie że chcę zamontować coś w miarę taniego - więc akceptuję używki, bo to początek eksperymentów z 'nowym rowerem',

poza tym docelowo być może będzie tarcza z przodu jeśli zamontowany setup będzie za słaby

ogólnie nie wiem co najlepiej zastosować, co będzie najlepiej hamować w warunkach miejskich, a więc sucho i mokro tak, błoto nie.

chętnie poznam Wasze zdanie w tym temacie

Ponieważ mini v-brake są przystosowane do współpracy z klamkami szosowymi.

Jak chcesz sparować Magury z baranem? Jest model kompatybilny z klamkami szosowymi mechanicznymi ale kosztuje ok 900 zł  i raczej nie jest dostępny w Polsce.

Hej,

Ja ze swojej strony przerabiam podobny temat. Szukałem klamek na baranka do typowych hamulców v-brake:

http://www.forumrowerowe.org/topic/152297-manetki-ultegra-6480-do-napedu-alivio/

Klamki Tekto RL520 (12 euro na on-one za komplet) obsługują v-brake, mini v-brake i tarczowe. Są przyzwoicie wykonane. Siła hamowania w moim przypadku jest taka sama jak przy klamkach na prostą kierownicę.

Pamiętaj że przy takich klamkach nie masz baryłki do regulacji więc możesz dokupić odpowiednie fajki o ile pójdziesz w stronę v-brake:

http://www.fahrrad.de/fahrradteile/felgenbremsen-zubehoer/mounty-pro-pipe/10132.html

To znaczy jak, klamki hamulcowe na kierownicy, manetki na ramie? 

To rozwiązanie ma tylko jeden plus - jest tańsze od klamkomanetek, bo w użytkowaniu dzielą je lata świetlne.

Pamiętaj że przy takich klamkach nie masz baryłki do regulacji więc możesz dokupić odpowiednie fajki o ile pójdziesz w stronę v-brake: http://www.fahrrad.d...pipe/10132.html

Łatwiej dostępnym rozwiązaniem są baryłki mocowane na kablach, popularne rozwiązanie w rowerach szosowych, powinny być dostępne w każdym sklepie który miał lub ma styczność z rowerami szosowymi. 

To znaczy jak, klamki hamulcowe na kierownicy, manetki na ramie?  To rozwiązanie ma tylko jeden plus - jest tańsze od klamkomanetek, bo w użytkowaniu dzielą je lata świetlne.

Ja u siebie zastosowałem osobne klamki hamulcowe i osobne manetki. Manetki end barowe, Ultegra 6480. Nie znalazłem innego w miarę taniego rozwiązania które u mnie by pasowało, tzn typowy v-brake z napędem alivio.

Co do baryłek na kablach to tak, lecz cena za shimano była jakaś kosmiczna, przynajmniej tu w mojej okolicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...