Skocz do zawartości

[koła] 650b do 26 calowego MTB ?

matis1906

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Tak zupełnie luźno zastanawiam się jakie korzyści mogą płynąć z adaptacją kół 650b to roweru 26 calowego.

Czytałem kilka tematów dotyczących właśnie takiej przeróbki jednak uważam że nie otrzymałem wystarczającej ilości informacji.

Czytałem również że to bezsensowny interes ponieważ zmienia się geometria itp. Sama geometria nie zmieni się jeżeli rower jedzie po płaskim , mamy jedynie wyższy środek ciężkości  o ok.1,9cm względem pierwotnego i mniejszą sztywność boczną . Sytuacja zmienia się kiedy jedziemy pod górkę , podczas podjazdów taki rower z kołami 650b i ramą od 26 będzie miał bardziej poziomą pozycję aniżeli 26".

Generalnie korzyści płynące z kół 27.5" są znaczące i wg. mnie przewyższają wady jak wspomniany środek i sztywność.

To do rzeczy , zastanawiam się nad zakupem obręczy i szprych o masie zbliżonej do masy obręczy 26".

Taka operacja nie będzie mocno kosztowna a rower na większym kole to zawsze nowe doświadczenie.Zawszę mogę powrócić do standardu.

Czy ktoś kombinował ze zmianą rozmiaru kół ??

Filmik ukazujący dokładnie mój model co potwierdza że koła w tym rozmiarze pasują bez problemu :

Pozdrawiam

• Mod Team

Polecam lekturę działu 650be

http://www.forumrowerowe.org/forum/136-650b/

tam też proszę dyskutować.

podczas podjazdów taki rower z kołami 650b i ramą od 26 będzie miał bardziej poziomą pozycję aniżeli 26".

Yyyyy......nie.  

Geometria jest stała ,niezależnie od zjazdów czy też podjazdów ( pomijam kompresję zawieszenia).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...