Skocz do zawartości
  • 0

Rower do jazdy z sakwami gorski/cross, 26"/29" ?

Gość Przemek

Pytanie

Gość Przemek
Napisano

Witam, ogólnie dużo jeszcze na rowerze (praktycznie cały rok, codziennie), nigdy jednak nie miałem odpowiedniego przypływu gotówki na zakup jakiegoś lepszego sprzętu....aż do teraz. Jako, że chciałbym rozpocząć używanie roweru na dłuższe wyprawy z sakwami, potrzebuję nowego sprzętu. Jestem jednak w tym temacie trochę laikiem, a internet nie daje mi odpowiedzi takiej jak bym chciał. Pytanie jest jaki rower kupić górski czy crossowy? Kola 26" czy 29"? Jako, że wyprawy będą głównie po drogach asfaltowych rower crossowy wydaje się lepszy. Czytałem także o zaletach rowerów z kołami 29", a nie potrafię jednak znaleźć roweru crossowego z kołami 29". Prosiłbym o radę co kupić. Może jakieś konkretne modele? Chciałbym przeznaczyć na rower max. 4 tyś zł. Dodam też, że odstraszają mnie rowery turystyczne, gotowe z aluminiowymi błotnikami itp. - osobiście nie lubię błotników, nie dbam o wygląd moich ubrań podczas jazdy na rowerze :)

Byłbym wdzięczny za wszelakie rady. Dodam, że odziedziczyłem sakwy Crosso Dry Big - za ewentualne rady w sprawie bagażnika do tych sakw i danego roweru też będę  wdzięczny. Przemek

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie znajdziesz roweru crossowego na kołach 29", bo koło 29" to jedyne nazwa marketingowa. Obręcz w kole 28" i 29" jest taka sama. Opony  MTB mają znacznie wyższy profil, więc wychodzi, że koło ma 29", ale obręcz jest taka sama. Wybór roweru 29" to całkiem niezły wybór, gdyż taki rower da się łatwo "uszosowić" zmieniając opony na węższe. Rower crossowy uterenowić znacznie trudniej, gdyż prawdopodobieństwo, że uda się włożyć oponę szerszą niż 2" w corssową ramę jest raczej nieduże. Dobrze by było gdyby wymienić w takim rowerze mostek na regulowany, gdyż typowa sportowa geometria jest nie do końca wygodna na długich szosowych dystansach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...