weedmc Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Witam wszystkich, chcę kupić rower, do jazdy głównie w mieście(chodniki, krawężniki, szalona jazda) i może z czasem jakiś przełaj. Do tej pory jeździłem na mtb 19" Giant Sierra i był ok choć myślałem o większym w przyszłości. Niestety mi go ukradli i mam dobrą mi sie wydaje ofertę Rometa Jolene 29er 18" na przyzwoitym osprzecie za 1900. Najbardziej boję się tej 18" (Największy z Jolene), przy moim wzroście 182 i nodze 81. Biore pod uwagę że 29ery są trochę większe, ale martwi mnie, że większość producentów w 19 robi górną rurę około 620 mm, a tu jest tylko 580, nie chcę na nim siedzieć jak w turystycznym, choć planuję dłuższe wycieczki, a w Giancie właśnie to mi przeszkadzało. Może lepiej pomyśleć o crossie? Tylko jak nimi jeżdziłem czułem jakby miał sie zaraz rozpaść przy mojej jeździe, w sumie nie miał żadnej amortyzacji. Co sądziciem? Edytowane 7 Lutego 2014 przez weedmc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 uważaj na banana za brak zawiasu w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 (edytowane) Jeżeli będą krawężniki to raczej nie cross, bo koła nie wytrzymają długo takiej jazdy. Jolene to dobry pomysł, tym bardziej że można go nabyć w dobrej cenie. Edytowane 8 Lutego 2014 przez mklos1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weedmc Napisano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 a co sadzicie o teorii ze 29era wbrać trochę mniejszego niż mtb na 26 calach? Jeździł ktoś na 18? Dlaczego Romet nie zrobił większych rozmiarów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Jeżeli przy wzroście 182 cm długość Twojej nogi wynosi 81 cm to znaczy, że masz długi tułów. W tej sytuacji -moim zdaniem- rower będzie za krótki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weedmc Napisano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Poszukałem trochę i okazuje się, że sierra 19" miała długość górnej rury 558mm, a jolene ma 580, więc chyba będzie ok. Ma ktoś porównanie przesiadając się z normalnego mtb na 29era jak mu sie rozmiar zmienił,albo zmiana wrażenia prz wyborze tego samego rozmiaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m81wwski Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Ja przechodziłem ostatnio z Kellys Folly 17,5 dla kół 26 ( rura podsiodłowa 440 mm) na rower Canyon Nerve AL na kołach 29 i też wybrałem rozmiar 17,5 (rura podsiodłowa 445 mm). Wielkość ramy podobna, trochę krótsza górna rura, ale to wynika ze specyfiki roweru Kellys - XC/Marathon; Canyon Trail. Niby większe koła, ale przekrok niżej niż w 26' Kellysie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi