Skocz do zawartości

[komplet] co wybrać, od czego zacząć ?

stawek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Po raz kolejny proszę was o pomoc.

Jak pisałem w temacie o okularach jeżdżę tylko i wyłącznie amatorsko/hobbystycznie w wolnym czasie, lecz z dnia na dzień coraz bardziej zaczyna mi brakować regularnych przejażdżek, które odbywałem w cieplejsze dni. Z racji niskiego budżetu nigdy nie przykuwałem specjalnej uwagi do ubrań tzn. wolałem zainwestować pieniądze np. w części do roweru niż porządne ubranie.

Niestety do dnia dzisiejszego nie posiadam odpowiednich ubrań, a chciałbym za niedługi czas wznowić regularne wycieczki rowerowe.

Z ubrań, które mam nadzieję mogłyby się przydać posiadam bieliznę termoaktywną firmy Berens, oraz kurtkę taką jak w linku poniżej.

http://www.snickersdirect.co.uk/snickers-1227-womens-soft-shell-jacket-snicker-softshell-jacket-p-90220.html

Wiem, że nie jest to kurtka typowa na rower lecz jak dla mnie jest bardzo dobra jeśli chodzi o ochronę przed wiatrem i jest dość ciepła wg mnie. Tak wiem, że jest to damska kurtka :P

Co do spodni to w zależności od pogody stosuję zwykłe cienkie dresy Reebok (Play Dry) lub jak chłodniej, dresy "no name" na polarze.

Jeśli chodzi o bluzę to posiadam najzwyklejsze tzn. nie dedykowane do uprawiania sportów.

Gdzie są wg was największze braki ? Jeśli kurtka czy bielizna mogła by zostać to w co najpierw zainwestować ? Lepsze spodnie, bluzę ?

Proszę was o radę. Odzieży, której nie wymieniłem (np. rękawiczek, ocieplaczy na kolana itp.) nie posiadam.

Kurtka może być nawet i damska byle spełniała pewne kryteria, przede wszystkim te, które podałeś - więc jest odpowiednia.

Kurtka rowerowa tym różni się od innych kurtek że ma przedłużany tył oraz dłuższe rękawy - krój przystosowany do pozycji na rowerze. Jeśli jednak w tamtej nie brakuje Ci długości tyłu i rękawów to po raz kolejny napiszę że jest ok.

Spodnie - rowerowe powinny być nieprzewiewne z przodu - prędkość jest zawsze większa niż przy chodzeniu czy bieganiu, więc jest ryzyko przewiania/wyziębienia. To kryterium jest oczywiście ważne dla odzieży używanej przy niskich temperaturach, czyli w obecnych warunkach. 

Co do bielizny - tak jak kurtka - jeśli jeździsz i sprawdza się to jest dobra.

Posiadam kurtkę MacKinley Windprotector 5000(nie rowerową) pod to Greene GWT też nie z rowerowego sklepu,jako góra zupełnie wystarcza dla amatora.Dół to z Gosportu na polarku,buty te same co w lecie,ale poniżej 5 stopni nie jeżdżę dlatego wystarcza mi takie wyposażenie zupełnie.

Na chłodne dni przede wszystkim zabezpiecz kolana przed przewianiem. No i wierzchnią część stóp (przede wszystkim palce). Na kolana dobre, chroniące przed wiatrem ocieplacze. Dobrze przed wyjściem na rower smarować w/w miejsca maścią rozgrzewającą Spodnie? Ja jeżdżę w bojówkach ze ściąganymi nogawkami (tak żeby się nie wkręcały w korbowód). 

Bluza nie też nie musi być rowerowa. Za to powinna być pod szyję. Ktoś mi kiedyś wspomniał o podklejaniu frontu papierem (gazetami). Jakiś to patent pewnie jest. Ważne żeby bluza od przodu była szczelna ale zapewniała oddychalność. Nic Ci z nieprzewiewnego ubrania jeśli po zabawie jesteś mokry jak z sauny.

Dobra też jest kominiarka. Resztę wyjaśnił tobo więc nie ma co wymyślać koła na nowo

Chłopaki, a jakie długie spodnie będą odpowiednie na wietrzne dni ?

Z jakiego materiału powinny być takie spodnie ?

Aha i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, spodnie musza być luźne.

Chłopaki a przykładowo pod taki czy na taki komplecik:

http://allegro.pl/stroje-kolarskie-sp-na-szelki-wybor-extra-wzory-i3937039859.html

co należy jeszcze ubrać ?

To już jest ta zewnętrzna warstwa czy coś się jeszcze na zakłada ?

Napisałeś, że jesteś amatorem więc moim zdaniem nie ma sensu kompletować odzienia typowo rowerowego lecz wystarczy zainteresować się odzieniem outdoorowym uniwersalnym zarówno na rower jak i do chodzenia np po górach lub do każdego innego amatorskiego sportu.

1. Bielizna. To jest podstawa zarówno w lecie jak i zimą. W sezonie zimowym wybieramy bieliznę termiczną. I tak zdecydowanie lepiej jest zainwestować w cieplejszą bieliznę czyli taką, którą zakładasz dopiero w okolicy zera.
  2. warstwa środkowa. To cienkie koszulki szybkoschnące dobrze zabezpieczające przed palącym słońcem, umiarkowanym wiatrem jak i niewielkim chłodem. Do tej warstwy zaliczam także cienki polar oraz spodnie outdoorowe
  3. Warstwa zewnętrzna. To warstwa odpowiadająca głownie za ochronę przed deszczem jak i silnym wiatrem.

Przy w/w kombinacjach kompletnie nie potrzeba czegoś takiego jak ocieplacze kolana. Ja sam takie ocieplacze uszyłem i je nosiłem i kompletnie ich działanie jest bezsensowne.

Wspomniano wcześniej o ochronie głowy i szyi. To jest ważne podczas już niewielkich mrozów a nawet chłodów a sposobów zabezpieczenia jest wiele.

Napisałeś, że jesteś amatorem więc moim zdaniem nie ma sensu kompletować odzienia typowo rowerowego lecz wystarczy zainteresować się odzieniem outdoorowym uniwersalnym zarówno na rower jak i do chodzenia np po górach lub do każdego innego amatorskiego sportu.

No właśnie takie rozwiązanie by mi najbardziej odpowiadało. Chciałbym wyglądać na rowerze jak ... cywil :)

Z racji na moje "gabaryty" nie wyglądał bym najlepiej w obcisłych strojach. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że strój ma spełniać przede wszystkim swoje zadanie a nie wyglądać, ale nie ukrywajmy, że wygląd to równiez bardzo istotna kwestia.

W takim razie jakie spodnie długie wybrać ? Zacznę od nich bo z tego co widzę tutaj mam największe braki. Jaki materiał, na co zwrócić uwagę ? Proszę o rady.

A np. w ciepłe dni (lato) jaką bieliznę się stosuje ?

Panowie znalazłem coś takiego.

Ta bluze chciałbym stosować w cieplejsze dni (wiosna) jako tą wierzchnią warstwę zakładaną na biezlinę termoaktywną:

http://allegro.pl/bluza-termoaktywna-berens-langus-jony-srebra-l-i3913371089.html

lub

http://allegro.pl/nowosc-meska-bluza-rowerowa-4f-rdm001-m-w-0zl-i3955995445.html

Druga bluza na chłodniejsze dni. Zakładana na bieliznę termoaktywną, a na bluzę jeszcze wiatrówka.

http://allegro.pl/meski-micro-polar-termoaktywny-hi-tec-fanto-roz-xl-i3947851857.html

Myślicie, że się sprawdzą ? Dobry wybór za taką kwotę ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...