Skocz do zawartości
  • 0

Rower dla męża

Julkens

Pytanie

Napisano

Hej drodzy forumowicze,

piszę z zapytaniem odnośnie zakupu nowego roweru. Powiem na wstępie, że jestem absolutnym laikiem jesli chodzi i firmy, dane techniczne, generalnie cały temat jest dla mnie obcy.

Zakup roweru jest dla mojego męża, ponieważ skradli mu jego ukochany rower scotta- i na tym się kończą moje informacje n.t. jego poprzedniego modelu. Mam zdjęcia skradzionego roweru. Zdążyłam się dowiedzieć że był to rower MTB. Ma służyć do jeżdżenia głównie po asfalcie i lesie.

Do dyspozycji mam 1800 z małą górką (bądź dołkiem ;) ). Chciałabym żeby by najbardziej podobny do jego poprzedniego roweru.

post-171398-0-94884900-1391783271_thumb.jpg

post-171398-0-39631600-1391783284_thumb.jpg

post-171398-0-91529200-1391783294_thumb.jpg

post-171398-0-98811900-1391783301_thumb.jpg

post-171398-0-02163700-1391783308_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tylko, że wiesz, on nie ma takich potrzeb...on po prostu sobie śmiga na dobrym rowerze...robi po 40/50 km dziennie około 1 raz w tygodniu...może w sezonie częściej...wiesz, asekuracyjnie pójdę do tego sklepu, poinformuje że to na prezent i spytam w razie czego czy będzie możliwość wymiany na inny, lepszy, droższy itd.

Napisano

Nie wiem jak możecie proponować zwykły MTB w miejsce roweru z ramą do dirt/street... 

Koleżanko Julkens  - Nie chcę Cię martwić, ale rower twojego męża ma(miał) na tyle nietypową budowę, że bałbym się jednak kupować bez niego. Może akurat geometria ramy tego modelu przypasowała mu tak bardzo, że do normalnej jazdy kupił rower, który do takowej bezpośrednio nie jest przeznaczony. Jak już tak bardzo zależy Ci na niespodziance, załóż mu opaskę na oczy i zaprowadź do sklepu rowerowego. Też będzie zaskoczony :)

• Mod Team
Napisano

Nie wiem jak możecie proponować zwykły MTB w miejsce roweru z ramą do dirt/street...

Z opisu wynika że mtb będzie lepszym rozwiązaniem do "jeżdżenia" 40-50km dziennie.

Napisano

Kolego PeGie :) pojadę do sklepu rowerowego, kupie rower na podstawie ramy jaką miał i w razie czego będzie mógł wymienić na inny jak mu się nie spodoba...

Napisano

Tak, będzie mógł...byłam wczoraj w sklepie i dogadałam się w ten sposób że gdyby cos nnie pasowalo, to będzie mogl wymienić na inny. Wiec wydaje mi się to calkiem fajne rozwiązanie....Jak byłam wczoraj Pan mi zaproponował rower firmy unbike (nie wiem co to za marka) z hamulcami hydraulicznymi (takie z płynem hamulcowym) na kołach 29' i na redniej klasy komponentach za 1999 zł . Miałam spisany model ale kartka mi się zgubiła...Zaproponował mi też scotta z hamulcami tarczowymi na mniejszym kole za 1899.

• Mod Team
Napisano

Zaproponował mi też scotta z hamulcami tarczowymi na mniejszym kole za 1899.

Jaki model?

Chociaż w zasadzie jak chcesz taki jak poprzednio to po temacie.

Napisano

Pan sprzedawca odradzał mi brać scotta voltage, bo on jest do chopek- mówił, że bardziej poleca aspecta, że jest markowy za sensowne pieniądze i do jazdy zarówno op lesie jak i po asfalcie z dobrym amortyzatorem z przodu...mówił chyna o aspect 30 ale nie jestem pewna...hamulce tarczowe. Zastanawiam się po prostu, czy może faktycznie nie lepiej byłoby wybrać tego unbike, bo ma koło 29 cali no i te hamulce wydrauliczne...Sprzedawca mówił że 29 cali wchodzi już jako standard, a jeśli to ma być standard to warto się nam tym zastanowić...Nie wiem tez za bardzo jakie znaczenie maja te hamulce...Kolega mi mówił zebym nie brala V-brakea tylko tarczowe, ale nie wiem jaka jest rownica miedzy tarczowymi a hydraulicznymi

• Mod Team
Napisano

Chłopa masz wysokiego więc warto zastanowić się nad 29".

Pan sprzedawca odradzał mi brać scotta voltage, bo on jest do chopek-

I tutaj się zgadzam.

Napisano

A słyszałeś cos o tej firmie unbike? Czy to jest dobra firma? I warto rozważyć rower tej marki? A hamulce? Co myślisz michuuu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...