Skocz do zawartości
  • 0

Rower dla męża

Julkens

Pytanie

Napisano

Hej drodzy forumowicze,

piszę z zapytaniem odnośnie zakupu nowego roweru. Powiem na wstępie, że jestem absolutnym laikiem jesli chodzi i firmy, dane techniczne, generalnie cały temat jest dla mnie obcy.

Zakup roweru jest dla mojego męża, ponieważ skradli mu jego ukochany rower scotta- i na tym się kończą moje informacje n.t. jego poprzedniego modelu. Mam zdjęcia skradzionego roweru. Zdążyłam się dowiedzieć że był to rower MTB. Ma służyć do jeżdżenia głównie po asfalcie i lesie.

Do dyspozycji mam 1800 z małą górką (bądź dołkiem ;) ). Chciałabym żeby by najbardziej podobny do jego poprzedniego roweru.

post-171398-0-94884900-1391783271_thumb.jpg

post-171398-0-39631600-1391783284_thumb.jpg

post-171398-0-91529200-1391783294_thumb.jpg

post-171398-0-98811900-1391783301_thumb.jpg

post-171398-0-02163700-1391783308_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Dokładnie ujmując od ziemi do kości kulszowych, tych na których siadamy (jak usiądziesz na twardym to poczujesz ;) ) , mierzymy bez obuwia.

Zaproponowałbym Scotta Aspect'a 950 , na pewno podobnego roweru już nie znajdziesz więc może warto kupić coś "na czasie" ? Koła 29 są teraz na fali, na pewno do rekreacyjnej jazdy dadzą większą wygodę. 

Tutaj nieco taniej zeszłoroczny model.

• Mod Team
Napisano

Poprawiłem link.

Tutaj w miarę przejrzysta tabela doboru rozmiaru ramy pod wzrost: Scott dobór ram (2014)

Pamiętaj że odnosi się to tylko do ram tego producenta, w przypadku innych może rozmiary mogą być inaczej skomponowane, zwykle podobne tabele można znaleźć na stronie danego producenta. Musisz dobrze wybrać rozmiar inaczej chop będzie się z rowerem męczył.

Napisano

Nie chcę zepsuć Ci prezentu ale jeżeli Twój mąż lubi jeździć na rowerze i dużo jeździł to nie idź tą drogą :P Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że on już dokładnie wie jaki che rower. 29? 26? a może uznał, że lepszy będzie cross bo większość i tak jeździ po drogach? Na forum ile osób tyle pomysłów na rower, najlepiej podpytaj męża albo zaprowadź do sklepu.

• Mod Team
Napisano

Dymelat.. mieć lizaka czy zjeść lizaka :)

To niestety ryzyko w przypadku prezentu. Czy mąż ma kolegów z którymi jeździ? Oni mogą być całkiem nieźle zorientowani na tym polu lub zasłyszeć co nieco na temat jego planów.

Napisano

To tak, jak by ci mąż kupował torebkę. Ucieszysz się, ale pewnie nigdy jej nie ubierzesz, chyba, że za kare jak mąż widzi. Lepiej wybierzcie rower razem.

Napisano

Popieram przedmówców. Jak mąż faktycznie lubił tego scotta i lubi jeździć prawdopodobieństwo, że wstrzelisz się w to co lubi (rozmiar, osprzęt, kolory - tak tak! ;) jest małe.

Mi kiedyś żona kupiła nóż na prezent, to była tragedia :)

Napisano

Chłopaki dzięki za informacje, przepraszam, że dopiero teraz odpisuje. Tak naprawdę to chciałabym mu kupić ten sam rower (i tu wielki ukłon w stronę PeGie za podanie modelu ;) ) , bo wiem że był z niego mega zadowolony. Wiem, że najlepiej byłoby gdyby wybrał sam, ale wtedy  nie będzie już niespodzianki. Dlatego chce dogadać się ze sprzedawcą, że w razie gdyby mu nie przypasował to żeby miał możliwość wymiany na inny bądź zwrotu.

A jeżeli chodzi o kolegów, to niestety wszyscy wolą grać w napier*****ki niż ruszyć tyłek na rower...ehh...

Napisano

Kurde, no nie mogę wkleic odnośnika...tzn. wkleic wkleje, ale potem biore anuluj i nie mogę wrocic do ekranu pisania...nie wiem co jest grane...W każdym razie w sklep Zuchlinski www.zuchlinski.com.pl mi wchodzi bez problemu...

Napisano

No dokładnie...mówiłam o tym pierwszym ;) ale zgodzę się z Tobą że drugi o niebo lepiej się prezentuje....a trzeci....ohhh...ahh.... ;) z wyglądu oczywiście hehehe... nie wiem jak tam parametry ;)

ale dzięki, podjade tam dzisiaj po pracy i zasięgnę języka...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...