Skocz do zawartości

[Hamulce] Jakie hamulce mechaniczne wybrać.

D4rk0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A mając taką sytuację: jadę z góry na asfalcie i przede mną coś wyskoczyło na drogę. Naciskając tylny hamulec mogę zablokować koło, czy 416 są za słabe?

Napisano

BB5 mam w rowerze żony. Jak na mechaniki jest super, nie wiem jak niektórzy nie potrafią postawić roweru na przednim kole, ale ja na bb5 robię to bez problemu. A jeśli rzuciłeś jeszcze bb7 do tematu to chyba nie ma się nad czym zastanawiać. BB7 są bezkonkurencyjne w kategorii mechanicznych.

Napisano

Mam w tej chwili BB7, jest bardzo dobrze, ale ona kosztują już jak zadowalające hydrauliki i mam je tylko dlatego, że kupiłem komplet za 130zł na Allegro. BB5 jednak są wystarczające, wybrałeś też rozsądne klamki więc będziesz zadowolony, w przyszłości możesz zainwestować w lepsze klocki i będzie ok

Napisano

Też tak myślę. Jeszcze tylko przerzutka przednia i tylna.

Tak czytając tu i tam, narodziło mi się kolejne pytanie: mocowanie z przodu IS a z tyłu IS to dwa różne światy. Jest jakaś różnica między nimi tylko nie wiem jaka. O co z tym biega?

Napisano

Generalnie jest tak, że adapter który obsłuży Ci z przodu tarczę 180mm to z tyłu będzie stosowany do tarczy 160mm, dalej: jeżeli zdecydujesz się na BB5 tak jak mówiłeś to one wymagają jeszcze kilku podkładek między zaciskiem i adapterem, trzeba będzie poprostu podwyższyć zacisk o 3mm

Napisano

jak byś chciał mam na sprzedaż hydrauliczne Tektro Auriga comp p+t tanio, klocki przód półmetale tył organiczne

Napisano

to jest chyba oznaczenie, że jest to adapter do stosowania z tarczą o 20mm większej średnicy od wymiaru bazowego, ale nie wiem jaki jest bazowy. Generalnie adaptery możesz dobrać sobie po fotkach na Allegro

Napisano

to jest komplet klamka przewód i zacisk oraz klocki tak jak pisałem na dwa koła, jak będziesz zainteresowany to napisz pw. Jak potrzebujesz to zmierzę długość przewodów

Napisano

Aktualnie mam taki zacisk z tarczą 140mm

post-171380-1392029442,4106_thumb.jpg

Jeśli założe taki zacisk z tym adapterem: post-171380-1392029491,073_thumb.jpg

to założe tarcze 160mm. A jak założe taki adapter to wtedy tylko tarcze 140mm:

post-171380-1392029549,5141_thumb.jpg

Czyli można powiedzieć że będzie to samo co mam aktualnie. Dobrze myślę?

Napisano

Aha. Teraz już nie wiem co robić. Są BB5 za 130zł komplet, i jest jeden zacisk za 140zł. Można też znaleźć BB7 za 150zł. Najgorsze jest to że jak są najlepsze oferty to brak środków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...