matkell Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Z przodu przy tarczy 160mm: nie, nie postawisz roweru na przednim kole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 A mając taką sytuację: jadę z góry na asfalcie i przede mną coś wyskoczyło na drogę. Naciskając tylny hamulec mogę zablokować koło, czy 416 są za słabe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Możesz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 tak, tylne raczej zadziała, powtórzę swoją opinie: mechaniczne hamulce Shimano nie są trafionym pomysłem, zważywszy, że 416ki kosztują 60zł na Allegro, a BB5 70zł : http://allegro.pl/p-zacisk-avid-bb5-nowy-adaptor-is-160przod-140tyl-i3930670295.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 To mam trudny wybór. Mam okazję 416ki tanio kupić razem z tarczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 to już Twoja decyzja, ale hamulce to element na którym nie powinno się szukać oszczędności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Jeszcze tego nie przemyślałem, ale może skuszę się na BB5. A co o BB7 możesz powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeGie Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 BB5 mam w rowerze żony. Jak na mechaniki jest super, nie wiem jak niektórzy nie potrafią postawić roweru na przednim kole, ale ja na bb5 robię to bez problemu. A jeśli rzuciłeś jeszcze bb7 do tematu to chyba nie ma się nad czym zastanawiać. BB7 są bezkonkurencyjne w kategorii mechanicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Chyba jednak zdecyduje się na BB5 i klamki FR-5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Mam w tej chwili BB7, jest bardzo dobrze, ale ona kosztują już jak zadowalające hydrauliki i mam je tylko dlatego, że kupiłem komplet za 130zł na Allegro. BB5 jednak są wystarczające, wybrałeś też rozsądne klamki więc będziesz zadowolony, w przyszłości możesz zainwestować w lepsze klocki i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Też tak myślę. Jeszcze tylko przerzutka przednia i tylna. Tak czytając tu i tam, narodziło mi się kolejne pytanie: mocowanie z przodu IS a z tyłu IS to dwa różne światy. Jest jakaś różnica między nimi tylko nie wiem jaka. O co z tym biega? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Generalnie jest tak, że adapter który obsłuży Ci z przodu tarczę 180mm to z tyłu będzie stosowany do tarczy 160mm, dalej: jeżeli zdecydujesz się na BB5 tak jak mówiłeś to one wymagają jeszcze kilku podkładek między zaciskiem i adapterem, trzeba będzie poprostu podwyższyć zacisk o 3mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Tak, wiem, widziałem na zdjęciach. A na adapterach napis IS 20mm to co oznacza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 jak byś chciał mam na sprzedaż hydrauliczne Tektro Auriga comp p+t tanio, klocki przód półmetale tył organiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 to jest chyba oznaczenie, że jest to adapter do stosowania z tarczą o 20mm większej średnicy od wymiaru bazowego, ale nie wiem jaki jest bazowy. Generalnie adaptery możesz dobrać sobie po fotkach na Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 No bo z tyłu i z przodu potrzebuje 160mm. @Czajnik do kompletu masz przewody i klamki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 9 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 to jest komplet klamka przewód i zacisk oraz klocki tak jak pisałem na dwa koła, jak będziesz zainteresowany to napisz pw. Jak potrzebujesz to zmierzę długość przewodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Aktualnie mam taki zacisk z tarczą 140mm Jeśli założe taki zacisk z tym adapterem: to założe tarcze 160mm. A jak założe taki adapter to wtedy tylko tarcze 140mm: Czyli można powiedzieć że będzie to samo co mam aktualnie. Dobrze myślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Tak, dobrze myślisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 No i teraz to jest proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 A co myślicie o Avidach BB5 R? Poza kolorem jest jakaś różnica? Czy kupić zwykłe BB5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Avid BB5 R to wersja ciągiem linki pod klamki szosowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Aha. Teraz już nie wiem co robić. Są BB5 za 130zł komplet, i jest jeden zacisk za 140zł. Można też znaleźć BB7 za 150zł. Najgorsze jest to że jak są najlepsze oferty to brak środków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 http://allegro.pl/zaciski-avid-bb5-nowe-komplet-adaptory-is-160mm-i3960341923.html i nie marudź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Dzięki. Oby tylko nikt mnie wyprzedził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.