D4rk0 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witajcie. Mam zamiar zmienić hamulce z przodu i z tyłu. Z przodu mam tarczę 160mm, a z tyłu 140mm, na mocowaniu IS. Myślałem nad Shimano, lecz nie mam pojęcia który model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbaranek Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 A dlaczego mechaniczne? A jezeli juz to Avid BB bylby chyba lepsze. Pisze to tylko na podstawie wiedzy teoretycznej i mysle ze inni sie wypowiedza bardziej konstruktywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 ja mam tektro novele, tarcze 160mm. rewer plus ja to okolo 115 kg. hamulce daja rade. bralem tutaj http://allegro.pl/hamulce-tektro-novela-alu-komplet-tarczowe-ha09-i3930147510.html. pohwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 A te co podałeś w linku, to dobre są? Jak z dostępnością klocków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Polecam bb5 jak ma być budżetowo, a bb7 jak ekstrawagancko. BB5 nigdy mnie nie zawiodły, przejeździłem cały sezon na nich po przesiadce z Elixirów 3. Teraz używam ich jako zimowe heble (cholera wie te hydrauliczne przy mrozach i solance). Standardowe klocki są ok, ale po wymianie na jakieś sensowne (np tanie półmetaliki ashimi 27zł komplet) nabiera charakteru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 7 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Jak ma być budżetowo to bb5 ,jak bb7 to już warto się zastanowić nad hydraulicznymi. Przy mrozach mechaniczne bardziej niezawodne(tylko wtedy) niż hydrauliczne shimano (olej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Szczerze uważam że mechaniczne niesłusznie zostały okryte złą chwałą, a ich rozwój skończył się na bb7. Ostatnio TRP wypuścił fajny model, ale czy w PL jest dostepny nie wiem. TRP Spyre z dwoma ruchomymi klockami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Chyba skuszę się na Tektro Novele, tylko nie wiem czy do tyłu tarcza podejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Uzytkuję w dwóch rowerach BB7 , bardzo dobre hamulce , żadnych problemów ,praktycznie bezobsługowe, siła hamowania dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 A jak bym chciał założyć z przodu tarczę 180mm, a z tyłu 160mm to da radę? Bo obecnie mam tak jak pisałem przód 160mm, tył 140mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 7 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Może być jak jest taka potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 To dobrze, ale i tak mam problem. Jak założe te większe tarcze to czy te zaciski Novela (link podany wyżej) podejdą? Bo jakbym kupił ten zestaw to byłyby dwie tarcze 160mm. Tylko chcę się dowiedzieć czy spasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 tektro novela w komplecie ma 2 zaciski, 2 adaptery IS-IS pod tarcze 160mm i 2 tarcze 160mm. przedni zacisk podejdzie pod tarcze 160mm i180mm, tyl pod 140mm i 160mm. do 180mm trzeba dokupic adapter. z klockami nie ma problemu, sa organiczni i polmetaliczne, cena okolo 30pln za komplet na 1 kolo. pohwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 No to super. Teraz tylko zebrać fundusze, i zdecydować się który kolor będzie pasował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 klocki : http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-baradine-okladziny-ds-08-tektro-i3889933718.html = 29pln, http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-unex-do-tektro-lyra-iox-novela-i3936850181.html = 30pln ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek196 Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Zastanów się nad tymi Novelami. Ja miałem z nimi pewien problem: tylny hamulec hamulec 'pyał' przy naciskaniu klamki i nie hamował. Nie było to zasadą ale działo się tak dość często. Było takie coś jak na tym filmiku: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Teraz nie wiem co robić. Na razie prowadzę konwersację w sprawie zacisków SHIMANO BR-M416. Czy one byłyby lepszym wyborem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 benek196, regulowales imbusem nieruchomy klocek ? moze klocki byly za daleko od tarczy i jej nie lapaly. lub zacisk padl, jak wszystko inne moze pasc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 @benek196 jak ci się to stało to co robiłeś żeby to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek196 Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 tak, nie jestem idiotą i regulowalem serwisowałem zacisk ale nic nie pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Teraz nie wiem co robić. Na razie prowadzę konwersację w sprawie zacisków SHIMANO BR-M416. Czy one byłyby lepszym wyborem? Mechaniczne zaciski Shimano to najgorsze co możesz zrobić, kiedyś miałem te 416ki i nie polecam, nie pamiętam bym był z nich zadowolony przez dłużej niż 10km, generalnie zgodzę się z Synergy BB5, nic im nie można zarzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 miałem 416 kiedyś i generalnie szału nie ma. Kup BB5 mają troche większą siłe od 416 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Każde proponowane tu zaciski będą lepsze od moich obecnych. A na tych 416 na "smyka" dało rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Co to znaczy "na smyka"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rk0 Napisano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Do zblokowania koła przy większej prędkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.