Skocz do zawartości

[Hamulce] Jakie hamulce mechaniczne wybrać.

D4rk0

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam bb5 jak ma być budżetowo, a bb7 jak ekstrawagancko. BB5 nigdy mnie nie zawiodły, przejeździłem cały sezon na nich po przesiadce z Elixirów 3. Teraz używam ich jako zimowe heble (cholera wie te hydrauliczne przy mrozach i solance). Standardowe klocki są ok, ale po wymianie na jakieś sensowne (np tanie półmetaliki ashimi 27zł komplet) nabiera charakteru.

To dobrze, ale i tak mam problem. Jak założe te większe tarcze to czy te zaciski Novela (link podany wyżej) podejdą? Bo jakbym kupił ten zestaw to byłyby dwie tarcze 160mm. Tylko chcę się dowiedzieć czy spasują.

tektro novela w komplecie ma 2 zaciski, 2 adaptery IS-IS pod tarcze 160mm i 2 tarcze 160mm. przedni zacisk podejdzie pod tarcze 160mm i180mm, tyl pod 140mm i 160mm. do 180mm trzeba dokupic adapter. z klockami nie ma problemu, sa organiczni i polmetaliczne, cena okolo 30pln za komplet na 1 kolo. 

pohwa. 

Zastanów  się nad tymi Novelami. Ja miałem z nimi pewien problem: tylny hamulec hamulec 'pyał' przy naciskaniu klamki i nie hamował. Nie było to zasadą ale działo się tak dość często. Było takie coś jak na tym filmiku: 

Teraz nie wiem co robić. Na razie prowadzę konwersację w sprawie zacisków SHIMANO BR-M416. Czy one byłyby lepszym wyborem?

Mechaniczne zaciski Shimano to najgorsze co możesz zrobić, kiedyś miałem te 416ki i nie polecam, nie pamiętam bym był z nich zadowolony przez dłużej niż 10km, generalnie zgodzę się z Synergy BB5, nic im nie można zarzucić 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...