Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wygląda jak 08/09, więcej jak 100mm z niego nie wyciśniesz nieinwazyjnym sposobem, od 2010 były inne, dłuższe sprężyny, ale czy będą pasowały do starszej wersji to nie wiem, może ktoś inny wie.

Napisano

Z tego co sprawdziłem to wystarczy skrócić rurkę, o której już wspominałem. Dzisiaj dostałem nowe gąbki i olej więc zobaczymy jaki będzie efekt :)

Napisano (edytowane)

Fakt, nie będzie to bezinwazyjna metoda. Ale po zakupieniu tulejek będzie jak z fabryki :)

A tak swoją drogą, to smar w sprężynie powietrznej mogę zastąpić olejem? Z tego co widzę, to konstrukcja tłoka na to pozwala.

Edytowane przez milees
  • 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Siemka. Zabieram się za serwis rs recon gold r. I jestem troszkę skolowany. Po pierwsze, jak rozumiem nie dawać do sprężyny oleju tyko lepiej nasmarowac s smarem stałym (swoją drogą parktool polylube 1000 nada się do tego i do uszczelek? )?

Czy do dolnych lag i gąbek pod uszczelka kurzową mogę użyć pitstopa 10w?

Edytowane przez Moorzyn
Napisano

Minimalna ilość oleju nie zaszkodzi jako dodatek do smaru, na samym oleju nie polecałbym tego składać.

Na gore tloczyska wlalem okolo 3ml, po pelnym sezonie, nie zauwazylem ani sladu oleju w komorze negatywnej, na gorze jak bylo tak bylo.

Napisano

@Moorzyn

Do recona nie wlewaj oleju do sprężyny powietrznej tylko obsmaruj grubo smarem wszystkie uszczelki gumowe i powierzchnie które przylegają do lagi.

W opisie smaru polylube 1000 pisze ,że nadaje się do amortyzatorów, więc wal śmiało.

Ja np. z braku odpowiedniego smaru zapodałem tawot i po 300 km już przejechanych od serwisu nie widzę żadnej różnicy w pracy, oczywiście nie jest on wskazany z uwagi na lit, który niszczy uszczelki.

Do dolnych lag wskazany jest pitstop 15w (przynajmiej w rebach tak jest), ale pewnie i tak się nada , ja bym na twoim miejscu wlał.

Napisano

Wbij sobie raz do glowy - lit nie niszczy uszczelek! Chryste skad te powielane bzdury..., wchodzi w reakcje z magnezem, ale jak poszukasz na tym forum jaka zamiescilem odpowiedz od jednego z najlepszych autorytetow krajowych, ktory sie tm zajmuje, to rowniez mozna uznac to za bzdure.

Napisano

Siemka. Zabieram się za serwis rs recon gold r. I jestem troszkę skolowany. Po pierwsze, jak rozumiem nie dawać do sprężyny oleju tyko lepiej nasmarowac s smarem stałym (swoją drogą parktool polylube 1000 nada się do tego i do uszczelek? )?

Czy do dolnych lag i gąbek pod uszczelka kurzową mogę użyć pitstopa 10w?

Sprawdź jaki rocznik, i na stronie producenta tabelkę czy podany jest smar czy olej.

U mnie w Reconie Gold TK 2012r jest olej i też tak dawałem to komory pozytywnej.

Napisano

Na gore tloczyska wlalem okolo 3ml, po pelnym sezonie, nie zauwazylem ani sladu oleju w komorze negatywnej, na gorze jak bylo tak bylo.

Znaczy na samym oleju złożyłeś i jest spoko, tak? Bo inaczej to nie wiem jak to się ma do mojej wypowiedzi.

Napisano

Potwierdzilem Twoje slowa, a zanegowalem ogol, iz dodatek oleju zaszkodzi. NIe zaszkodzi, smar i 2-3ml oleju. Przy okazji, tak serwisowany widel kolegi zostal przez niego okreslony jako bardziej plynny i maslany, on jest z tych co czuja i widza wszystko, ja nie dczuwam zadnej roznicy.

• Mod Team
Napisano

A nawet można zrobić taką mieszaninę marsowo-olejową, jaką ja sam stosowałem, która znacząco podniosła jakość pracy widelca, kiedy nie mieliśmy pod ręką specjalnego poślizgowego smaru a tylko pm600.

Napisano (edytowane)

Na chłopski rozum to przy pierwszym ugięciu smar zostanie wypchany do góry i już tam zostanie. Olej zawsze będzie sobie spływał dlatego jest płynniej :)

Edytowane przez lucass3
Napisano (edytowane)

Nie do konca, bo jak wyjmowalem tlok to smar zostal na nim, a u gory lagi pozostal tylko pierscionek smaru.

No i kupa, nie zalacza mi zdjec z fotosika.....

Edytowane przez Gość
Napisano

Zależy jeszcze jakie ktoś ma soloair, starsze (po lewej) przyjmuje bez problemu kilka ml oleju, w nowym (po prawej :) ) olej nie ma najmniejszego sensu (no chyba że ktoś ma za gęsty smar i chciałby go trochę rozrzedzić) bo i tak szybko spłynie do negatywnej przez "robaczka" w goleni.

0afecb3fbb2236a3med.jpg

Napisano (edytowane)

W nowym tez przyjmuje i o nowym pisalem, nie schodzi...Nie dodalem w kwesti wyjasnienia, to jest po 13 miesiacach uzytkowania, przez amatora, bez regularnych treningow, olej jak byl u gory, tak byl, w negatywnej nic nie znalazlem.
1f9692a03ff3f96f.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

A jaki olej stosujesz? Co się dzieje jak spróbujesz "rozciągnąć" widelec do końca? Co to za wideł? 

Pytam bo patentu z olejem w nowym SA próbowałem i z 3ml (15WT) zostało tylko trochę "wilgoci".

Napisano

Reba SA 2014,Reba SA2015, ale kupiona koncem 2014, 3 do max 5ml, olej to raz Motul Fork Oil Expert 10W i on u mnie zrobil papke ze smaru, dol byl tlusty bez oleju,  natomiast ostatnio cos czego na pewno nie bedziesz mial, bo to olej do innych zastosowan z Hiszpani. Jak juz koniecznie chcesz to moge podac nazwe...gesty, bez sladow na dole.