Skocz do zawartości

[opony] Szerokosc opon, a komfort

kontooo2

Rekomendowane odpowiedzi

Im szersza opona tym większa przyczepność, mniejsze opory toczenia w terenie i oczywiście większy komfort, bo przy większej objętości balonu opona może się swobodniej uginać na przeszkodach. Taka teoria.

Praktyka jest taka, że w XC często masa jest ważniejsza, a szerokie opony są ciężkie i na podjazdach "boli", a jeśli już koła mają 29' to w ogóle :bye2:

2,1 to dla mnie optimum na tył, bo to taki kompromis pomiędzy masą, a przyczepnością szczególnie na nieubitym podłożu. Na przód może być szerzej, a jeśli jesteśmy jacyś "inni" na tle większości imamy sztywny widelec to nawet powinno być szerzej - 2,25: 2,3, a nawet bym się na 2,5 pokusił na ciężki teren.

Zastanawiam się jak sie ma szerokość opon do komfortu jazdy. Dłuższy czas jeżdżę na 2.0 i nie mam odniesienia do szerszych opon. Zbieram się ku wymianie opon i zastanawiam się nad 2.25 oraz 2.23 Nobby Nic wersja EVO.

Dopiero teraz błąd znalazłem :) "nad 2.25 oraz 2.35" miało być :). Zmienię chyba na 2.25 bo 2.35 to już chyba przesada i będą spore opory toczenia na asfalcie.

@@kontooo2, Bez odniesienia do różnic w bieżniku oraz ciśnieniu można spokojnie powiedzieć, że różnica nie będzie szczególnie znacząca (w obrębie modelu). Dużo większe zmiany odczujesz z powodu zmiany profilu opony i bieżnika. Będziesz robił skok z 2.0 na 2.25. To ponad 6mm szerzej, (zwykle) głębszy bieżnik niż w oponach 2.0".

różnica nie będzie szczególnie znacząca (w obrębie modelu).

Nie zawsze, duzo zalezy od modelu opony i wagi bikera.

Dla przykladu - Saguaro 2.2 jest duzo bardziej komfortowe niz 2.0 przy 85 kg rowerzysty. Conti RK 2.2 a 2.0 juz tak duzej roznicy nie robi.

Pisząc komfort miałem na myśli tłumienie małych nierówności, obecnie posiadam michelin wild racer 2.0, ciśnienie to 2 bary - jeżdżę bez dętek. Nie miałem okazji jeździć na szerszych oponach takich jak 2,25 czy tez szersze i nie bardzo mam jakieś odniesienie. Moja waga 80 kg, koła to tricony 1550 - podobno to tez ma jakieś znaczenie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...