Miner Napisano 6 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Witam, przeglądałem już temat o klockach, ale znalazłem tam tylko kilka postów i to z przed kilku lat więc zakładam nowy Mam hamulce Deore M596, na ten sezon zmieniam tarcze na RT67 180/160 i do tego nowy zestaw klocków. No i tutaj moje pytanie do użytkowników - czy klocki metaliczne M06 bardzo piszczą? Charakterystyka w deszczu i błocie mnie nie interesuje bo jeżdżę tylko w pogodne dni (chyba, że mnie gdzieś złapie nagle), zależy mi na większej sile niż w przypadku oryginalnych żywicznych i na cichej pracy na sucho lub w piasku. Jazda po mieście i lekkim terenie, czasem płasko, czasem spore górki, ale na ogół bez "downhillu" ani paplania się w błocie i kałużach. W przypadku obecnych klocków słychać tylko delikatny "syk" tarcia klocka o tarczę, ale żadnych pisków. Jak będzie przy M06? Są ciche, popiskują lekko czy mam się raczej nastawiać na stałe piszczenie przy każdym hamowaniu i przez cały czas trwania hamowania? Ewentualnie jakieś inne klocki, mocne i ciche przede wszystkim? No i w miarę pewne, tzn. o stabilnej opinii, bo np. w przypadku Clarksów to po tym co jest opisane w temacie o klockach to ciężko do jakiejś opinii dojść... Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Klocki metaliczne z reguły są cicho gdy jest sucho, szczególnie jeśli masz jednorodny zestaw Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Moje metaliki XT lekko popiskują przy hamowaniu, to taki szmerek wysokiej częstotliwości. Jak jest na stricte mokro, to szczerze nie wiem, jeszcze nie jeździłem na nich w takich warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miner Napisano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Rozumiem Nie żebym jakoś koniecznie był uparty akurat na te XTRy, ale jakoś tak poskładanie zestawu na hamulcach, tarczach i klockach tej samej firmy budzi we mnie większą pewność, niż kombinowanie z jakimiś zamiennikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.