Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu cz.2

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Spokojnie nic nie wyrzucaj. zużyj do końca z tym co polecono lub kup trzy taniutkie KMC w cenie tego poleconego ale dla wygodnych lepiej ten Wippermann   :thumbsup:

Ta zębatka 11T ma tak wygądać, nic tu nie ma prawa przeskakiwać, wszystko jest nowe lub prawie nowe, jedynie zębatka 18T ma jakieś 15-20% zużycia.

Connex zmieniasz co jakieś 500-1000km z tym obecnym Shimano, podajesz przy zmianie krótszy.

Napisano

Witam, zauważyłem istnienie tego wątku, a że właśnie remontuje rower przed sezonem zapytam również o możliwość wymiany łańcucha. Obecnie mam Shimano HG, ale modelu nie ma napisanego (jedynie czasem oprócz HG jest napis JAPAN, VIA lub chyba 4K). Chciałbym kupić HG40 lub SRAM PC 830 ewentualnie coś z KMC, ale nie wiem na razie który model. Dużo nie jeżdżę, kilkaset km na rok.

Zdjęcia

Stan zębatek jak na załączonych zdjęciach. Nie wiem co to za model kasety, ale chyba jakiś lepszy skoro przerzutka to deore XT. Środkowa przednia zębatka jest po delikatnym remoncie i jeszcze będzie troszkę poprawiana, ale jeśli bym wymienił łańcuch to chciałbym już ją przystosować do nowego. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Przy twoich przebiegach bym sie nie przejmował. Wygląda ok. A przy dystansach rocznych jak innych tygodniowe ... to będziesz do końca życia na tym jeździł pewnie :P

Napisano

Faktycznie, kaseta jest lepszej jakości od zębatek na korbie o dobre dwie "półki". Chyba że oprócz współpracy ze sobą tych części zdarzało się korbie obsłużyć inną kasete na kilkaset kilometrów ... mozna kupić zębatki do korby, bo ta kaseta jeszcze 2-3kkm pożyje. Możliwości jest wiele. Korba jest b. słabej jakości , pewnie po pierwszych 2kkm przebiegu korby największy blat był pokrzywiony (jak jezdzisz siłowo i jesteś ciężki to na pewno był) ?

Napisano

Rower posiadam dopiero 3 lata, co się z nim działo wcześniej nie mam pojęcia, pewnie pochodzi z zachodu. Sam jakoś specjalnie ciężki też nie jestem (80kg). 

Z największą przednią zębatką w sumie nie mam problemów, mam za to z środkową, ale myślę, że jeszcze przedłużę jej żywotność na jakiś czas i jednocześnie będę szukał tej zębatki w rozsądnej cenie lub całej korby.

Łańcuch chciałbym wymienić właśnie w trosce o kasetę i przednie zewnętrzne zębatki. 

• Mod Team
Napisano

Korba jest w maire ok, jej bym póki co nie ruszał, jednak mam wahania prze tym czy nowy łańcuch sie dogada z kasetą. Chodzi o przedostatnią zębatkę. na 2 zdjęcia wygląda to średnio ale nie jest źle. Możliwe ze sie ułoży.

Z tego co widać ten łańcuch to ug51 czyli szit nad szity :P

Napisano

UG51 to raczej nie bo ma napis HG, ale modelu nigdzie nie ma aby tak jak wspominałem SHIMANO NARROW JAPAN VIA. Ale fakt faktem, że jest bardzo stary, więc wymiana była by na miejscu (na jakiś inny w okolicach 30zł.) :)

• Mod Team
Napisano

Napęd jest w stanie agonalnym, więc jeżeli da sie na tym jeździć jeszcze zajeździj to na śmierć i wymiń kasetę, łańcuch i zębatki w korbie a na pewno 2.

Napisano

Tak, dało by i to jest mądry pomyśł, zmień i jezdzij do całkowitego zużycia. Da zębatki 3 z drugiej korby można dokupić średnią nową za 30zł, gdyż 3 z drugiej korby jest b. mało używana.

Napisano

Witam.

Mam pytanie i pewien problem.

Otóż posiadam napęd w rowerze jednorzędowy (biegi w piaście SACHS). Łańcuch posiadałem SACHSA ale był już sporo wyciągnięty i trochę pordzewiały. Więc na biegu pojechałem do pobliskiego rowerowego i kupiłem nowy łańcuch.

Łańcuch kupiłem do napędów jednorzędowych.Mieli tylko KMC Z-410 - łańcuch koloru złoto-brązowego - 15zł. Założyłem, skróciłem do odpowiedniej ilości oczek. Naciągnąłem łańcuch tak, że na środku (między osią tylnego koła, a suportem) jest luz około 2,5-3cm (ruszając góra dół). Mniejszego luzu nie mogłem raczej dać bo czuć już było nawet lekki opór przy kręceniu napędem.

I teraz problem jest taki, że gdy chcę mocniej za pedałować to napęd strasznie strzela. Kiedy pedałuję pomału jest ok. Ale im większą siłą naciskam na pedały, tym większe jest strzelanie.

Na poprzednim łańcuchu (tym wyciągniętym) nie było tego efektu. Na przedniej zębatce widać minimalne ślady zużycia, ale nie są porobione aż takie zadziory z zębów.

• Mod Team
Napisano

Musisz kupić i wymienić tylną zębatkę, ewentualnie zdjąć i ją trochę naprawić. Luz łańcucha sprawdza sie mniej więcej na środku jego długości i powinien mieć ok 20mm, jeżeli z takim luzem masz jakieś opory w pedałowaniu to coś jest albo krzywo albo nie tak.

Napisano

Witam, potrzebuję ocenić stan mojej korby XT 700. Kupiłem nowy łańcuch i kasetę (xt) i po założeniu na średniej zębatce przy mocniejszym depnięciu parę razy przeskoczył łańcuch, a na najmniejszej zębatce skacze wózek od przerzutki i słychać jakieś takie chrobotanie, wygląda to tak jak by zębatka delikatnie zaciągała łańcuch. Szkoda by było zniszczyć szybko tą kasęte wieć sie zastanawiam czy trzeba wymienić zębatki czy lekki tuning jest potrzebny, czy też chwilę czasu żeby się ułożyło. Link do zdjęć https://plus.google.com/photos/103306189621903857129/albums/6006496769241526065

DSC_0488.JPG

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...