Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu cz.2

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Szykuję rower na wiosnę i nadchodzi czas na wymiany elementów. Łańcuch lekko zardzewiał w piwnicy i już w grudniu nie wyglądał dobrze, więc do wymiany. Co sądzicie o tych zębatkach kasety? Nie złapała rdzy. Te plamki to smar. Jaki budżetowy łańcuch polecacie i które zapinki bo jest ich dużo na rynku?

Zdjęcia:

http://1drv.ms/1QofGou

O 5 raczej się nie martwię, bo używam sporadycznie. Często wtaczam się, aby dojechać na uczelnię pod górkę i wtedy jeżdżę na 2-3. Generalnie nie wyciskam siódmych potów w mieście. Co chwila światła, więc się nie rozpędzam za bardzo zwykle jeżdżę jakieś 12-16 km/h

Po łańcuchu nie widać żeby był jakoś specjalnie zardzewiały także może po prostu dobre czyszczenie a potem zajechanie tego co masz? 

Wg mnie już od 4 biegu zębatki są trochę nadgryzione ale spróbowałbym z nowym łańcuchem. Jak się nie przyjmie będziesz miał do kolejnej kasety. Jak się przyjmie to na pewno posłuży dłużej niż obecny UG - nic nie tracisz. 

A cały łańcuch ile ma długości? 52 pary ogniw to 132,08cm, wyciągnięty o 0,075 będzie miał 1cm więcej. Bliski był tego?

Mocno zużywasz 3 koronki, coś źle jezdzisz. Podpiłuj te zadziory iglakiem, a czy nowy łańcuch zadziała przekonasz się jak założysz. Powinno być chyba dobrze.

A cały łańcuch ile ma długości? 52 pary ogniw to 132,08cm, wyciągnięty o 0,075 będzie miał 1cm więcej. Bliski był tego?

Mocno zużywasz 3 koronki, coś źle jezdzisz. Podpiłuj te zadziory iglakiem, a czy nowy łańcuch zadziała przekonasz się jak założysz. Powinno być chyba dobrze.

Nie za bardzo mam możliwość zdjęcia łańcucha, bo nie ma spinki.

Z pomiaru suwmiarką 10 ogniw wychodzi ok. 127,8 mm.

Z reguły jeżdżę na 3, 4 i 5 przełożeniu z tyłu i 2 z przodu.

Z pomiaru suwmiarką 10 ogniw wychodzi ok. 127,8 mm.

Sporo, choć pewnie i tak popełniłeś jakiś błąd pomiarowy :)

Wychodzi, że na 52 parach wyszło by wyciągnięcie o 8,32mm co stanowiło by ok. 0,64%. Ja już na takich raczej nie jeżdżę. Wymieniaj czym prędzej i zobacz co się stanie. Bezpiecznie jest tak do ok. 0,5% (ok. 6mm)

Z ciekawości, ile km przejechał łańcuch?

• Mod Team

Panowie... udzielam opierniczu ustnego. Kaseta nie wygląda tragicznie ale raczej za kiepsko na nowy łańcuch. Ale można spróbować. Pamiętajcie ze albo wymieniacie łańcuch max po 1000km, i później zmieniacie rotacyjnie albo jeździcie do śmierci napędu.

Witajcie  :)

Postanowiłem zakupić jakąś niedrogą szosę do amatorskiego śmigania. Nie miałem nigdy roweru szosowego i nie chcę wydawać na niego dużych pieniędzy. Gość niedaleko mnie sprzedaje Cube Aerial, przytrzyma mi go do soboty. Czy możecie ocenić stan tej zębatki? Moja znajomość podzespołów jest zupełnie podstawowa i dlatego proszę o radę    ;)

Rozmiar ramy w tym rowerze to 58. Mam 182 cm, długość nogi 89, nie będzie za duży? 

post-131774-0-58118700-1457038744_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...