Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu cz.2

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz na poczatku jak zalozylem to jakos dziwnie chodzilo, ale musialem zmienic zakres(zmiana kasety ze srama 11-30 na slx 11-34) i odchylic kolko przerzutki od kasety bo tarlo i wydawalo dziwny dziwek ;)

POZDRO I DZIEKI!

Witam
Zamieszczam odrazu link do galerii przedstawiającej mój napęd.
http://imgur.com/a/RO4SM
Chciałem się dowiedzieć czy kaseta i łańcuch są do wymiany ? Łańcuch jest chyba na pewno do wyrzucenia , tylko nie wiem czy dobrze wsadziłem tą miarke.
Ogólnie na rowerze jeździ się dobrze ale tylko przy takich przerzutkach jest najbardziej ok - lewa 2 , prawa 6/7. Przy większych ustawieniach, czyli lewa 3 a prawa 7/8. Napęd ciężej załącza te przerzutki i głośniej pracuje.
Miłoby było gdyby ktoś załączył linki do allegro co konkretnie kupić bo szczerze to się nie znam.
Dziękuje z góry za pomoc
Pozdrawiam.

• Mod Team

Zostawiłeś łańcuch w miejscu gdzie być nie powinien, (nie skomentuje tego bo nie wypada ... ) to mniej więcej tak jak być chciał zrobić zdjecie samochodu który stoi w garażu, ale drzwi by były zamknięte lub tylko lekko uchylone :P

Nie mniej jednak kaseta i korba wydają się być w dobrym stanie i powinny pracować z nowym łańcuchem.

tak, wiem. głupotę zrobiłem.  dopiero po wrzuceniu zdjęć sobie z tego zdałem sprawę. Rano wrzucę poprawione zdjęcia na dysk, bo w tej piwnicy nie mam nawet jak się z tym rowerem obrócić ;/

Dzięki za ocenę 

@EDIT 

Gorzej jak ktoś nie ma ani w nogach ani w głowie :E

• Mod Team

80 raczej nie :P po 80 km nawet by brudna nie była i śladów na zębach by nie było nawet, aczkolwiek masz parkinsona cóż poradzić zdjęcie jakie jest każdy widzi. Jeżeli jest jak twierdzi twój kolega i chce ci ją dać po 80km to albo jest bogaty, albo głupi.

Zrób porządne zdjęcie w dzień jutro. prostopadle najlepiej.

Postaram się o lepsze zdjęcie, kumpel smaruje rohloffem po 10km w lesie napęd jest czarny, daje po kropelce na ogniwo zostawia na noc i wyciera, zakłada. Oczywiście przed tym myje kasete itp benzynką.

2vttqte.jpg

To moja kaseta po smarowaniu i 20km w lesie...

Chyba ten rohloff za mocno syf łapie. 

• Mod Team

Ta kaseta całkiem znośna choć łańcuch znowu nie tam gdzie trzeba ... :P Rholoff sa używam i fakt troszkę łapie syf (chyba to nie oryginał) ja smaruje do wnętrza ogniwa. Ogólnie powinno sie robić tak, że smaruje sie, czeka trochę na penetracje, ściera nadmiar, jedzie po czystym kawałek. Ściera nadmiar. Później przy dosmarowywaniu ten sam schemat.

Witam! :)

Prosiłbym o ocenę mojej korby i kasety :thumbsup:

https://drive.google.com/folderview?id=0B0PvtD3QRwE_c2lhVkNudjNYOVk&usp=drive_web

Napęd po mniej więcej 9 tysiącach km, jakoś szczególnie o to nie dbałem(co z resztą widać)

Co do największej i średniej tarczy korby to jestem raczej pewny, że na żylety, to może jeszcze na tej kasiecie pośmigam troszkę? :sweat:

Tak przy okazji... korba to FC-M430, da radę w niej wymienić jedynie te tarcze, czy jest nierozbieralna i trzeba dołożyć na nową?

Dziękuję z góry za odpowiedź :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...