Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu cz.2

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mocno się dzisiaj ździwiłem kiedy z okazji 1000km zrobiłem pomiar łańcucha i przeglądu napędu i okazało się że kaseta CS 4600 i łańcuch CN 4601 są jak nowe, zerowe ślady użytkowania i rozciągnięcia. Jako, że nie jest to napęd najwyższej klasy spodziewałem się czegoś innego. Na tym zestawie zrobiłem jeszcze ~1000km zimą na trenażerze.

Cieszyć się czy nie? ;p

RhjvV7c.jpg

9NeJ4uG.jpg

• Mod Team
Napisano

Lepiej by było jak byś dał zdjęcie kasety a nie piknego materaca w kratkę ... sądząc bo kącie, robione porządnym aparatem ale przez nieudolnego fotografa ... niestety.

• Mod Team
Napisano

Witam mam problem z 6-7 biegiem przeskakuje łańcuch,czy kaseta jest już do wymiany.

Tak, kwalifikuje sie do wymiany. razem z łańcuchem.

Może ktoś ocenić stan,

Stan dobry, myślę ze jeżeli myślisz nad wymianą łańcucha powinno działać. Nie kupował bym 8 rzędowego na twoim miejscu.

Napisano

Ale o ile się nie mylę to jest wolnobieg na początku myślałem ze to kaseta , a przy wymianie na kasetę to za duże koszty, a z drugiej strony to nie mój rower, ale najmniejsza zebatka 14T jest za duża, przydała by się 12.a nie znalazłem nic z. Mniejsza niż 14 ;/

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

• Mod Team
Napisano

Tak to wolnobieg, istnieją wolnobiegi z zakresami jak w kasecie ale sa ciężko dostępne i dość drogie.

Napisano

Mam na zapasie jeszcze kasetę 6 biegową,czy warto ją wsadzić czy lepiej skupić się na 7 biegowej ewentualnie jaka i jaki łańcuch (firma).

Pozdrawiam i dzieki za odp

Napisano

Witam kolegów. Jeżdżąc na rowerku coraz częściej mi przeskakuje łańcuch przy ostrym ruszaniu, albo podczas jazdy pod górkę. Natchnąłem się na ten temat jakiś czas temu i uznałem, że skorzystam z pomocy "fachowego oka" :D

Ja zrobiłem na rowerku ok 5k km, wcześniej jeździł nim wujek i nie wiem jaka była jego przeszłość jeżeli chodzi o km. Przechodząc do sedna, czy nadaje to się do jeżdżenia, czy zmieniać napęd, jeżeli tak to cały, czy tylko jakąś jedną jego część :) Napęd od szosy 2x8.

http://zapodaj.net/ea7142de21bba.jpg.html

http://zapodaj.net/46f673474b518.jpg.html

http://zapodaj.net/5bf7a7b83d789.jpg.html

http://zapodaj.net/bb4c2972979dd.jpg.html

http://zapodaj.net/2c20becc41f87.jpg.html

Napisano

A czy to jest kaseta UG ? Jak UG nie kompatybilna z HG to nie jej nie założysz.

Muszę sprawdzić jaka to zębatka itp,

• Mod Team
Napisano

Napęd od szosy 2x8.

Zębatki korby to raczej do wymiany i pewnie tam skacze, na kasecie 5 i 6 zjedzone najbardziej ale podejrzewam ze nowy łańcuch jeszcze to pociągnie. Jak nie ... cały napęd do wymiany.

Napisano

Witam.

Prosiłbym jeszcze raz rzucić okiem na kasetę a dokładnie na 9 zębatkę. Jakieś 50km temu pojawiły się na niej ślady wytarcia od łańcucha.

Czy to od tego, że 11-t jest już zajechana i łańcuch dotyka podstawy zębatki?

do3J7z7.jpg

jswscSX.jpg

CMJnMzf.jpg

L50WFSc.jpg

Wb95v7Q.jpg

MTmjOoo.jpg

Napisano

...ale mi raczej chodzi skąd się wzięły te ślady na zębatce?:

8ChE4ml.jpg

Czy to możliwe, że 11-t jest już tak zajechana, że łańcuch ją wyciera?

Napisano

Miałem podobnie kiedyś na innym rowerze ,co prawda nic nie przeskakiwało itp ale zębatka była zjechana i ocierała 

Napisano

Czy to możliwe, że 11-t jest już tak zajechana, że łańcuch ją wyciera?

Ostatnia zębatka 11 zębów jest płytka i łańcuch może ocierać lekko o te podkładki. Nie ma się czym martwić. Tych zębatek nie wyszlifujesz i trzeba kupować nowe.

Napisano

anthrax84 - Tak właśnie ma być i to nie jest oznaka zużycia ale źle zaprojektowanego łańcucha i/lub kasety, chociaż ... Na zdjęciech nie widać łańcucha, a ja zgaduje ze nie używasz SRAM, dlatego że one właśnie z kasetą Shimano 9rz współpracują tak że jej nie uszkadzają czrego nie można powiedzieć o łańcuchach Shimano. Wniosek, idz do sklepu i zmierz wysokości łańcuchów zobaczysz że Sram (nie pamiętam dokładnie który ale chyba model 59) jest niższy niż HG53 oraz KMC Z9000 i nie ociera na 11T zębatce wogóle.

Napisano
CarverPure160 Nie wydaje mi się, żeby tak było. Łańcuch to XT - HG93, a kaseta M770. Kaseta ma przebieg około 7k km. Raczej obstawiam na zajechaną 9-tkę, a łańcuch już się opiera o zębatkę.
  • Mod Team
Napisano

To normalna rzecz, ja mam tak samo a praktycznie 11t nie używam wiec jej zużycie jest poza podejrzeniami, poza tym jak sie zużywają zębatki, to łańcuch sie podnosi a nie opada. Tak jest i będzie, nie ma co o tym dyskutować :P

Napisano

anthrax84 - mnie się nie wydaje. Mowa o napędzie budzetowym i co najwyżej z półki niskiej czyli Deore/KMC serii Z. SRAM jest lepszy od Shimano jeśli chodzi o łańcuchy , bo nie odwala kaszany w każdym segmancie. Wezmy taki łańcuch SRAM PC-1031 do szosy 10 rzedów, cena katalogowa 169zł ja wziąłem 3 sztuki na przecenie ze spinką za 68zł. SRAM robi dobre rzeczy często niedoceniane jak powiedzmy VW Phaeton, który kładzie Audi A8 na łopatki no ale to "tylko" VW, nikt tego nie chce i stąd ponad 50% przeceny. Sam mam  grupę XT napedową, ale nie wykorzystuje na codzień i tam ocierania 770 kaseta / HG74 łańcuch nie ma mowy. Jak nie chcecie ocierania 11T na populanej kasecie HG-53/HG50 to SRAM PC-59 lub inny SRAM przetestować, albo może patriotycznie ACCENT 9rz, bo z sesji zdjęciowej w porównaniu do HG53 wypada podejść do napędu budzetowego/treningowego patriotycznie(choć nie w moim stylu za bardzo) :whistling:   

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...