Scarper Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 A wiadomo jakie hamulce będą mocniejsze? Hayesy nine? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Sprecyzuj pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Mówicie że SLX poddają się przy tarczy 203mm, A co z HAYESAMI nine-są na poziomie wytrzymałościowym SLX? Kumpel ma je z tarcza 203mm, ale jest lekki i hamulec nie dostaje w kośc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Hayes był oferowany z tarczami 203 mm i był stosowany w rowerach zjazdowych kilkanaście lat temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Wiedziałem że to jes stary hamulec, ale kumpel go ma od kąd pamietam i tylko go odpowietrzał i klocki zmieniał i jest żyleta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AntyIdiota Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Na takiej że zaciski do XC nie zostały obliczane do takich przeciążeń jakie potrafią generować tarcze 200mm a jak wiemy takie tarcze wyrywały hamulce z uchwytami niejednokrotnie . To chyba kwestia kiepskich mocowań adapterów w widelcu. Tarcza 203mm faktycznie ma większą prędkość liniową, ale nie powinno to nieść żadnych konsekwencji dla samych zacisków(przy założeniu tego samego czasu hamowania, mogłoby powodować szybsze przegrzewanie, ale przecież przy większej tarczy potrzeba mniejszej energii ze strony hamulców), może być to wymagające dla samego widelca i mocowania(im bliżej widelca tym gorzej. Nie chcę kreować pseudonaukowych teorii, ale to naprawdę nie powinno mieć znaczenia, jeżeli widelec został przeznaczony do takich tarcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Wytłumacz to połamanym widelcom i zaciskom Zamiast SLX, do takiej ZEE. Oczywiście nie mówimy tutaj o "założyłem tarcze 200 i po 200m mi oderwało cały przód". To sie dzieje na zjazdach a nie normalnej jeździe. Przy XC myślę ze po wino być ok bo wiele ludzi nie wiedzieć czemu ma takie tarcze i jeżdżą. Najlepiej jest schudnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KJLG007 Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Praktycznie xtr jest dużo słabszym hamulcem niż z niższych grup, z tej samej "rodziny". Tak samo było z poprzednim modelem. Witam, mam takie pytanie i nie bardzo wiem gdzie zadać je mam klocki v brake długość 60mm i chciałem je wymienić na nowe czy mogą być dłuższe np 72mm? z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Ale żeś trafił ... to temat o hamulcach tarczowych Odpowiadając - tak, mogą Chyba ze masz szufladki i chodzi o wymianę wkładu, wtedy nie kupujesz pasujące. Całe klocki możesz dać dłuższe. Resztę pytań zadaj w innym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.