Skocz do zawartości

[Łańcuch] - pomiar linii łańcucha za pomocą poziomcy

am400d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja mam pytanko co do pomiaru linii łańcucha, bo też ostatnio sobie singla zrobiłem i nie wiem jak się zabrać do tego pomiaru od strony praktycznej. Więc pomyślałem, że zrobię to tak: http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=7824. Poziomica jest linią równoległą do osi roweru i będę mierzył od niej odległość zębatki tylnej i blatu korby. Czy popełniam gdzieś błąd w rozumowaniu?

• Mod Team
Napisano

To nie fizyka atomowa, nie musi być idealnie dokładnie, ważne by zębatki był w jeden linii odchyłka 1-3 czy 5 mm nie jest tragiczna choć najlepiej jak by jej nie było.

Jak chcesz dokładnie to możesz zrobić tak:

postaw rower nie ruchomo i pionowo, jak podczas jazdy. weź np sznurek, nitkę, cokolwiek i przeciągnij tak by przy obu szczytach kół był takie same odległości, można to zrobić na podłodze, nie ma to znaczenia, ważne by sie dało to zmierzyć ;) (Najlepiej by było przez koła ale rama na to nie pozwoli, wiec trzeba obok niej). Wtedy bodziesz miał równoległą oś jazdy. później tylko przyrównaj do niej linie łańcucha.

• Mod Team
Napisano

Metoda jest bardzo dobra, jeżeli widzisz czy jest równo czy nie, nie ma sensu kombinować :P To co ci podałem miałbyś udokumentowane cyframi - liczbami :P

Napisano

W mojej metodzie mogę też zmierzyć odległość miarką, tyle że od poziomicy jak pisałem, czy to nie będzie wtedy poparte cyframi?

Napisano

Właśnie dlatego założyłem ten temat, by sprawdzić, czy moje myślenie jest poprawne. Rama jest prosta, więc geometria zachowana, oś piasty również. Opona sama może lekko pomiary wypaczać (punkty styku poziomicy na zdjęciu to właśnie skrajne punkty opony tylnej), ale raczej niewiele i można sprawdzić. Czy coś jeszcze pominąłem?

Napisano

Ja w singlu sprawdzałem prawidłowość swoich obliczeń przy użyciu poziomicy laserowej. Jak laser, którym świeciłem od góry, oświetlał kilka zębów blatu i kilka zębów koronki, to uznawałem, że jest OK. :)

Napisano

Ja w singlu sprawdzałem prawidłowość swoich obliczeń przy użyciu poziomicy laserowej. Jak laser, którym świeciłem od góry, oświetlał kilka zębów blatu i kilka zębów koronki, to uznawałem, że jest OK. :)

Wrzucisz fotę jak to wygląda pomiar taką poziomicą? Jestem słaby w wizualizacjach wewnętrznych ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...