dzwonkom Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Witam, Zwracam się z uprzejmą prośbą o info czy amor ROCK SHOX RECON RACE SOLO AIR jest kompatybilny z manetkami typu pop lock ? I pytanie drugie czy do zamontowania tego typu manetki, oprócz oczywiście samej manetki potrzebne jest coś jeszcze ? Z góry dziękuje za odpowiedź. pozdrawiam. ps. Przy okazji jeżeli Ktoś z Was posiada takową na sprzedaż to poproszę info na priv. Dziękuję. Cytuj
venom2000 Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Jak wyżej Edytowane 5 Lutego 2014 przez venom2000 Cytuj
dzwonkom Napisano 5 Lutego 2014 Autor Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Z tym, że na moim amorku (na prawej goleni) jest logo z napisem Motion Control, więc powinien współpracować ze zdalną blokadą skoku... chciałem się po prostu upewnić, bo koszt manetki jest spory i nie chciałbym wyrzucać kasy w błoto. a więc się wyjaśniło, podziękował Edytowane 5 Lutego 2014 przez dzwonkom Cytuj
Mod Team Maniak Napisano 5 Lutego 2014 Mod Team Napisano 5 Lutego 2014 Ale amortyzator jest w wersji pod manetkę czy ma blokadę na goleni? W tym pierwszym przypadku będzie pasować chyba każda manetka RS bez żadnego problemu ale w tym drugim trzeba kombinować a w zasadzie najlepiej zmienić tłumik bo przerabianie jest trudne ze względu na małą dostępność części do podmiany. Cytuj
dzwonkom Napisano 5 Lutego 2014 Autor Napisano 5 Lutego 2014 Ma blokadę na prawej goleni pod blokadą napis Motion Control, to można czy nie, bo już zgłupiałem.... Cytuj
ajgor11 Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Masz coś takiego : http://www.google.pl/imgres?biw=1280&bih=909&tbm=isch&tbnid=5lGE2Jv4bV-VLM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fkatalog.bikeboard.pl%2Fprodukt%2C2013%2Camortyzatory-przednie%2C5910&docid=HtvsemTpqy08ZM&imgurl=http%3A%2F%2Fkatalog.bikeboard.pl%2Fkatalog2013%2F521na2_rcngld_rl_26q_sa100_blk_dsc_rmt.a26w.jpg&w=1000&h=1000&ei=j_TxUr-8AoTl4QTX-oHwBg&zoom=1&ved=0CNwBEIQcMCs&iact=rc&dur=792&page=2&start=26&ndsp=36Czy coś takiego? : http://www.google.pl/imgres?biw=1280&bih=909&tbm=isch&tbnid=vzZKmMAPhVWx9M%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fforums.mtbr.com%2Fshocks-suspension%2Frock-shox-recon-2010-identification-826867.html&docid=_k2uIhPnphXknM&imgurl=http%3A%2F%2Ffcdn.mtbr.com%2Fattachments%2Fshocks-suspension%2F741764d1354468438-rock-shox-recon-2010-identification-rs-recon2.jpg&w=768&h=1024&ei=j_TxUr-8AoTl4QTX-oHwBg&zoom=1&ved=0CI8CEIQcMDw&iact=rc&dur=663&page=2&start=26&ndsp=36Chodzi mi tu oczywiście o blokadę. Edytowane 5 Lutego 2014 przez ajgor11 Cytuj
dzwonkom Napisano 5 Lutego 2014 Autor Napisano 5 Lutego 2014 Mam coś takiego (foto w zał.) na goleni jest nawet miejsce na poprowadzenie linki... Cytuj
venom2000 Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Jeżeli pierwszy link to zakładasz bez żadnego problemu,ale drugi to wymiana bebechów na system MC,ze zdjęcia mało co wynika ,ale widać że masz z drugiego linka,o niczym to jednak jeszcze nie świadczy bo wnętrze może być MC Edytowane 5 Lutego 2014 przez venom2000 Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 5 Lutego 2014 Mod Team Napisano 5 Lutego 2014 Możesz zakładać manetkę. Cytuj
ajgor11 Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Mógłbyś zrobić zdjęcie bezpośrednio dla blokady? Łatwiej będzie powiedzieć czy można czy nie. Zrób zdjęcie podobne do tego : http://www.google.pl...tart=26&ndsp=36 Cytuj
Czajnik Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 ze zdjęcia wynika, że ma MC. Ale czy jest tam MC czy TK nie ma wielkiego znaczenia w przypadku montażu manetki. Sednem tej sprawy jest to, że nie pasuje ta niebieska dźwignia na goleni. Jeżeli chciał byś założyć manetkę to oprócz wyżej wymienionych części czyli manetki linki i pancerza co jest mniejszym problemem. Potrzebujesz niebieskiego pokrętła z rowkiem przez środek do założenia linki, mocowania linki do amora taka czarna obejma z dziurą i sprężyny którą trzeba zamontować do środka tłumika MC by mógł sam się odblokować po zwolnieniu manetki Cytuj
tomiz1 Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Jest możliwość założenia sprężyny do tłumika, który standardowo ma dźwignię blokady na goleni? Nie trzeba go przypadkiem całego wymienić?Pozdrawiam Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 5 Lutego 2014 Mod Team Napisano 5 Lutego 2014 Nie trzeba wymieniać całego tłumika, potrzebujesz go tylko trochę przerobić, ale części są drogie. Cytuj
Czajnik Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 zestaw podobny jest do tego tylko tutaj brakuje sprężynki a niepotrzebne jest pokrętło GATE bo to zestaw do Reby http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-zamienne-rock-shox-reba-sid-revolution-blokada-manetka-4240.html Cytuj
Mod Team Maniak Napisano 5 Lutego 2014 Mod Team Napisano 5 Lutego 2014 Mam coś takiego (foto w zał.) na goleni jest nawet miejsce na poprowadzenie linki... Dziwna sprawa, naklejka jest MotionControl, mocowanie do pancerza też jest ale tłumik siedzi prawdopodobnie TurnKey (ktoś podmienił?) blokowany z goleni bez możliwości zamocowania linki, przynajmniej tak wygląda przy powiększeniu z tego zdjęcia. Jeśli tak jest faktycznie to nie zamontujesz manetki, musisz kupić najpierw tłumik z pokrętłem pod manetkę a potem samą manetkę. Największym kłopotem w przerabianiu wersji blokowanej z goleni nie są pokrętła górne bo je idzie dostać ale właśnie wewnętrzna sprężyna, jest praktycznie nie do kupienia a tak właściwie to te kilka pokręteł ociera się o cenę całego tłumika. Oczywiście i tłumik TK i tłumik MC występują w obu wersjach, pod manetkę i blokowane z goleni. Cytuj
venom2000 Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Czyli jeżeli ja mam tłumik TK z blokadą na goleni bez pokrętła z rowkiem pod instalację manetki to po zdjęciu pokrętła ręcznego i założeniu okrągłego z nacięciem na instalację manetki mogę zainstalować manetkę?? Cytuj
Mod Team Maniak Napisano 5 Lutego 2014 Mod Team Napisano 5 Lutego 2014 Nie. Brak w środku sprężyny, pokrętło nie będzie odbijało z powrotem, manetka nie wróci do poprzedniej pozycji. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Czajnik Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) potrzebujesz taki tłumik http://allegro.pl/tlumik-motion-control-rock-shox-sid-reba-xc32-i3947125791.html plus manetkę z linką i pancerzem oraz w zależności jaką masz koronę to mocowanie pancerza tą czarną obejmę z dziurką. Na drugim zdjęciu widać wewnątrz tą nieszczęsna sprężynkę Edytowane 5 Lutego 2014 przez Czajnik Cytuj
Centek Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Zrób wyraźniejsze foto bo na tym ledwo co widać. Wygląda na to, że masz w koronie miejsce na osadzenie pancerza ale nie oznacza to, że niebieskie pokrętło jest przystosowane pod manetkę. Do manetki potrzebne jest takie ze szczeliną i śrubką imbusową którą łapiesz linkę - jak to na foto: Edytowane 5 Lutego 2014 przez Centek Cytuj
venom2000 Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Do manetki potrzebne jest takie ze szczeliną i śrubką imbusową wiesz gdzie dostanę taki zestaw tylko bez GATE? podlinkuj jeśli możesz bo chcę Recona TK przerobić na MC Cytuj
dzwonkom Napisano 5 Lutego 2014 Autor Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Zrób wyraźniejsze foto bo na tym ledwo co widać. Wygląda na to, że masz w koronie miejsce na osadzenie pancerza ale nie oznacza to, że niebieskie pokrętło jest przystosowane pod manetkę. Do manetki potrzebne jest takie ze szczeliną i śrubką imbusową którą łapiesz linkę - jak to na foto: No właśnie na goleni mam tylko pokrętło do blokady ale na goleni napis MC i we wszystkich specyfikacjach tego modelu roweru (Jolene1) jest info że amor przystosowany jest pod manetkę zdalnej blokady. Wygląda więc na to, że w moim przypadku wystarczy wymienić to niebieskie pokrętło na takie jak na zdjęciu które załączyłeś... czy jestem w błędzie u mnie wygląda to tak Edytowane 5 Lutego 2014 przez dzwonkom Cytuj
Centek Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Marcin! Miej świadomość, że nie wystarczy wymienić pokrętła bo nie masz w tłumiku sprężyny. Kiedyś oferowałem na forum zestaw z mojej Reby - pokrętło, i sprężyna - jeśli jesteś zainteresowany to podeślij realną fotkę Twojego kapsla. Istnieje możliwość wymiany jeśli upewnisz się, że tłumik masz przystosowany pod zamontowanie sprężyny - ale manetki musisz szukać we własnym zakresie. Takie coś mogę zaproponować: Cytuj
Mod Team Maniak Napisano 5 Lutego 2014 Mod Team Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Myślę że w tym przypadku ktoś podmienił tłumik bo potrzebował MC i zastąpił tańszym TK - przynajmniej wszystko na to wskazuje, byłoby to logiczne wyjaśnienie rozmijania się stanu faktycznego ze specyfikacją. Normalnie mocowanie na pancerz ewidentnie wskazuje że amor był z tłumikiem pod manetkę. Osobiście nigdy nie byłem w posiadaniu amora z MC blokowanym z goleni ale możliwe jest że nie ma w nich otworu na sprężynę lub/i tulejki o którą się zapiera, takie głosy przynajmniej do mnie dotarły w przypadku tłumików BlackBox. Ktoś posiadający taki tłumik z blokadą na goleni musiałby wrzucić foto rozebranego. W takim przypadku wszelkie przeróbki są... trudne, nie niemożliwe ale trudne oraz drogie. Prościej i chyba taniej wymienić cały wkład. Na dniach szykuję opis jak rozebrać tłumik MC na części pierwsze postaram się wrzucić go do wieczora, trochę się wyjaśni, w kwestii budowy tych tłumików, bo był w sieci ładny opis jak to rozebrać ale niestety przepadł. Edytowane 5 Lutego 2014 przez Maniak Cytuj
Czajnik Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Myślę że w tym przypadku ktoś podmienił tłumik bo potrzebował MC i zastąpił tańszym TK - przynajmniej wszystko na to wskazuje, byłoby to logiczne wyjaśnienie rozmijania się stanu faktycznego ze specyfikacją. Normalnie mocowanie na pancerz ewidentnie wskazuje że amor był z tłumikiem pod manetkę. Nie koniecznie musiał zamienić MC na TK ponieważ wersje TK też występują ze zdalną blokadą z manetki. Co do drugiej kwestii, że masz mocowanie na goleni o ile pamiętam to do rocznika 2008 lub 2009 wszystkie korony posiadały takie mocowanie nie ważne czy były z manetką czy z pokrętłem na goleni. Jeden model korony tańszy w produkcji a widelec uzbrajali w zależności od wersji Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi