Skocz do zawartości

[łańcuchy] Shimano Dyna-sys a łańcuchy campagnolo

pablo102425

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba brać tez pod uwagę ze pojawiły się łańcuchy hg-95 http://rowertour.com/shimano-cn-hg95-deore-xt-lancuch-116-ogniw.html  Pomijając marketingowy bełkot, może faktycznie nie są takie złe.

Z mojej strony mały update:

Connex 10s8 tak jakby się ułożył. Biegi wchodzą bardzo dobrze. Zobaczymy jak będzie dalej.

Chętnie pokusiłbym sie o eksperyment z C-10 ale cena powala. 

Chyba mała przesada. Zmieniasz co 3-4 dni? Chyba że mało jeździsz.

Tak naprawdę 100 km można zrobić w jeden dzień, ale zazwyczaj po 100km trzeba rower wyczyścić, chodź łańcuch nasparować to niewiele więcej wyjdzie zmiana go. Zresztą według mnie lepiej poświęcić trochę czasu na zmianę łańcucha, nawet co dzień, lub dwa jeśli faktycznie zrobimy te 200km ale mieć napęd na dłużej. Bo wymiana łańcucha, i przy okazji kasety przy 1000km, co tak  naprawdę miało by miejsce w moim przypadku co miesiąc średnio mi się widzi. Tym bardziej że z zębatek na korbie po dwóch, trzech takich zajazdach łańcucha niewiele by zostało.

Będę próbował z Campą recordem. Zobaczymy jak wyjdzie. Przejeżdżę cały ezon na 3 łańcuchach i pod koniec porównam z shimano. Szkoda tylko że mimo wszystko koszt 3 łańcuchów recorda to ok 400zł.

• 1 miesiąc temu...

Kupiłem hg95 przymiar faktycznie siedzi dokładnie jak w c10, więc pewnie masz rację - jak trafi się jakiś hg94 też porównam.

P.S. Przy moim użytkowaniu hg54 wytrwał zaledwie 400 km i na 0,7 już mam pełny luz, strasznie kiepski ten łańcuch przy okazji doszczętnie zajechał mi dwie koronki...

Ok ale to porównanie jedynie z HG54, wypadałoby dać XTR'a albo DA do porównania z Recordem. Nie bronię shimano bo też mam uwagi do ich łańcuchów ale hg54 może mieć po prostu słabsze tolerancje produkcyjne.

P.S. Przy moim użytkowaniu hg54 wytrwał zaledwie 400 km i na 0,7 już mam pełny luz, strasznie kiepski ten łańcuch przy okazji doszczętnie zajechał mi dwie koronki...

Strasznie "miękki" jest. U mnie przejechał 700km i był tylko do wyrzucenia.

Na forach obcokrajowych takie same opinie o Dyna sys hg54, hg74. Stosunkowo dobre są opinie o SRAM PC-1051 , PC-1071, ja używam 1031 i chodzi ładnie , zbliża się 1kkm, zobaczymy ... koleś pisał że zrobić można 4kkm na nim (chyba ważył 150lb). Zużycie zalezy od wagi rowerzysty, moja waga to 67kg oraz kadencji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...