Skocz do zawartości

[wyposażenie roweru] Obowiązkowe wyposażenie

jonydoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zakupiłem rower Kross Level A2 i do zestawu dodano światełka odblaskowe na przód i tył oraz na koła. Tylne pasuje na sztycę, przednie nie pasuje bo kierownica jest za gruba i teraz rodzi się pytanie. Jakie jest obowiązkowe wyposażenie roweru? W przepisach jest używane słowo, że rower "powinien"... Czyli jak dla mnie to może mieć ale nie musi.

Gdzieś wyczytałem, że wystarczy tylne światełko odblaskowe, ale jak jest na pewno? Nie chcę narazić się policji w razie jazdy po drodze...

Napisano

Tak czytam o tym wyposażeniu i próbuję sobie wyobrazić rower fr/dh z dzwonkiem i światłami :D Żeby nie było, nie jeżdżę po ciemku bez świateł :)

Napisano

Polecam korzystać z informacji już zgromadzonych na forum:

1) Wymagane wyposażenie roweru * § 53. 1. Rower powinien być wyposażony: 1) z przodu - w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej; 2) z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające; 3) co najmniej w jeden skutecznie działający hamulec; 4) w dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku. Oświetlenie Przód - światło STAŁE , Tył Stałe lub Pulsujące.

Przepisy Ruchu Drogowego dotyczące rowerzystów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...