Skocz do zawartości

[opony] wentyl presta, problem z pompowaniem

qwoot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam mały problem z pompowaniem nowych kół z takowym wentylem - mianowicie nie idzie mi napompowanie dętki by opona była dość twarda, powietrze przy pompowaniu po prostu idzie nie tam gdzie trzeba

mam pompkę nożną do samochodu i mam taki adapter z kauflandu by dopasować do wentylu Presta

przejściówkę wkręcam do oporu i próbowałem kombinacji z odkręceniem zaworu Presta do końca jak i tylko kilka obrotów i dalej nie mogę uzyskać wymaganej twardości koła, czyżby było jakieś zabezpieczenie przed nadmiernym ciśnieniem czy może coś źle robie?

• Mod Team
Napisano

Do jakich maksymalnych ciśnień masz tę pompkę samochodową i do jakich próbujesz pompować opony?
Kup dobrą, stacjonarną pompke rowerową. Wiekszość z nich jest już wyposażona w adaptery do wszystkich rodzajów wentyli.

Napisano

hmm jakie maksymalne ciśnienie to musiałbym sprawdzić, ale powiem że jak nią pompowałem wentyl Dunlopa to niespełna 1/4 skali starczyła by uzyskać naprawdę twarda oponę, a teraz nie ma nawet jak tego ciśnienia zmierzyć ale przy nacisku sam widzę, że opona jest za miękka, a próbuje napompować tak na wyczucie żeby aż takiego flaka nie było:) na oponie mam rekomendowane  0.25 Pa z czego pamiętam.

adaptery oddzielnie kupiłem po pompka naprawdę porządna i grzech nie przystosować jej do nowych zaworów:)

• Mod Team
Napisano

Nie wiem jaką masz dokładnie pompkę, ale pompki samochodowe często nie są dostosowane do nabijania wyższych z reguły ciśnień w oponach rowerowych. Być może jest to też wina adeptera. który "nie trzyma" powietrza w oponie przy wyższym ciśnieniu lub po prostu domykaja odkręcany zaworek presty i trudno dopompować koło do pożądanego ciśnienia. Trudno ocenić na odległość, co może być tego przyczyną.

Napisano

Ok, bo na moje oko to powietrze ucieka właśnie przez ta przejściówkę, w miejscu gdzie styka sie z zaworem koła, może to właśnie wina przejściówki - ciśnienie powietrza jest tracone z tej pompki i przez to w pewnym momencie jest niewystarczające by wepchnąć ten wystający "bolec" z zaworu. Przez to solidne napompowanie nie jest możliwe, tak ja to widzę na chwile obecna...

Domykanie to ja wykluczam, nie ma żadnego elementu który może to powodowac:)

Napisano

Miałem tak w taniej pompce. Dętkę z zaworem samochodowym pompowalem na 4 bary bez problemu. Ta sama pompka i preste mogłem napompować już tylko do 3.5. Powyżej uciekało powietrze przy adapterze.

Kupiłem dobrą pomkę stacjonarną i jest po problemie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...