Altimetr Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Chciałbym poinformować, że baza podjazdów szosowych www.altimetr.pl liczy już prawie 500 podjazdów. Wszystkie podjazdy są weryfikowane, sprawdzane przeze mnie, przyporządkowane do regionów. Oto pierwsza dziesiątka najwyżej położonych podjazdów asfaltowych w Polsce: 1. Przełęcz Karkonoska (Karkonosze) 1198m n.p.m. 2. Głodówka (Tatry i Podhale) 1141m n.p.m. 3. Czarna Góra (Góry Złote i Masyw Śnieżnika) 1129m n.p.m. 4. Przehyba (Beskid Sądecki) 1100m n.p.m. 5. Stóg Izerski (Góry Izerskie) 1068m n.p.m. 6. Łącznik (Góry Izerskie) 1056m n.p.m. 7. Przełęcz Okraj (Karkonosze) 1049m n.p.m. 8. Kopalnia Stanisław (Góry Izerskie) 1023m n.p.m. 9. Przełęcz Krowiarki (Beskid Żywiecki) 1014m n.p.m. 10. Gliczarów Górny (Tatry i Podhale) 992m n.p.m. Pełne zestawienie najwyższych podjazdów tutaj Na stronie dostępne są również inne rankingi podjazdów w Polsce. Dostępne jest zestawienia najbardziej stromego kilometra na podjeździe albo najtrudniejszego podjazdu w Polsce. czy też podjazdu o największym przewyższeniu w Polsce. Na stronie Altimetr.pl można też zobaczyć zestawienia dla swojego regionu. Np. Najtrudniejszy kilometr w Beskidzie Małym, albo w górach Sowich. Albo sprawdzić najtrudniejszy podjazd w Beskidzie Wyspowym (to oczywiście przykłady można każde zestawienie zrobić dla każdego regionu) Każdy region jest opisany wraz z mapką z zaznaczonymi podjazdami wedlug kategorii. Np. Karkonosze albo Beskid Makowski Strona ma jeszcze sporo innych opcji. Zapraszam do zapoznania się ze stroną Altimetr.pl i dodawaniem swoich podjazdów. Wszystkim dodającym podjazdy bardzo dziękuje za zaangażowanie się w ten projekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarusblitz Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Kawal dobrej roboty, tylko tak dalej ;-) Wiele ciekawych podjazdow poznalem w miejscach, w ktorych od dawna trenowalem. Dobra sprawa bylaby ta stronka w formie aplikacji. na pewno zrobilaby furore ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matx1234 Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Świetna stronka, będę odwiedzał Jeśli chodzi o trasy w terenie... hmm może macie rację że bedzie bałagan, ale myślę że można by go znacznie ograniczyć jeśli dałoby się wprowadzić tylko krótkie odcinki biegnące po szlakach pieszych/rowerowych. Coś na wzór strony mapa-turystyczna.pl (tylko tam nie ma pochyleń). ps. Tak w ogóle to witam wszystkich zaglądam tu od dłuższego czasu ale jeszcze się nie wypowiadałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Altimetr Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Myślałem, że pierwsza dziesiątka najtrudniejszych podjazdów szosowych w Polsce jest już nie do ruszenia i wszystkie najtrudniejsze podjazdy Polski w bazie altimetr.pl już są. A tu proszę - niespodzianka. Mała skromna droga w Beskidzie Sądeckim w miejscowości Życzanów. Tylko 2,5 kilometra, ale na tym odcinku jest aż 326 metrów przewyższenia, co daje niesamowitą średnią 13%. Na trasie jest odcinek ponad 300 metrowy, który ma średnią 22% i kilometr który ma 16,3%. Szkoda, że dodający umieścił tak mało informacji o tym podjeździe, bo ja nie słyszałem o nim do tej pory nic. Jeśli ktoś ten podjazd zna, proszę o dopisanie jakiś szerszych informacji w kometarzu na stronie podjazdu: www.altimetr.pl/podjazd-zyczanow.html Dla tych nie znają strony zapraszam do zapoznania się ze stroną o podjazdach rowerowych Polski (i nie tylko) www.altimetr.pl Zobacz też: Najtrudniejsze podjazdy w Polsce. Można też wyświetlić najtrudniejsze podjazdy w jednym regionie np. Beskid Sądecki. No i można dodać własny podjazd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Brakuje mapy, na której byłyby zaznaczone wsyztskie podjazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Altimetr Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Brakuje mapy, na której byłyby zaznaczone wsyztskie podjazdy Mapa w wersji ekperymentalnej jest tu... http://www.altimetr.pl/mapa-podjazdow.html Zaznaczone są wszystkie podjazdy z bazy wraz z kategoriami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Ooo, bardzo się cieszę Lepiej wyglądałyby chyba kropki na mapie, tak jak np. na Stravie. Taka uwaga odnośnie przejrzystości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Altimetr Napisano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Miło mi poinformować, że w bazie Altimetr.pl jest już 900 podjazdów. Wszystkim dodającym podjazdy bardzo dziękuje.Specjalnie na tę okazję przygotowałem trzy krótkie, ale bardzo trudne podjazdy. Podjazdy są od trzech różnych użytkowników z trzech różnych regionów Polski.Na początek Pogórze Rożnowskie i Wytrzyszczka na Będzieszynę, później jeszcze trudniejszy Niżna Paproć z Beskidu Żywieckiego i na koniec ulica Języki w Szczawnicy z Beskidu Sądeckiego. Każdy z tych podjazdów ma średnią ponad 12% nachylenia. Ulica Języki w Szczawnicy ma do tego brukowaną, nierówną nawierzchnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 16 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Przydatna strona, zaliczyłem ostatnio kilka klasyków z okolicy i dają w kość. Przełęcz Karkonoska na MTB to jeszcze jest spoko, ale na szosie bym nie dał rady, na pewno też nie z moją kasetą i zębatkami z przodu... No i wiadomo - wszystko zależy od tempa, bo wyścigowo wjeżdżać Karkonoską to katorga :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 19 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Da rade jakos zgrac punkty trasy na Androida ? Bo łatwiej byłoby się odnaleźć w gąszczu drózek w górach. Jaka nawigacje do tego celu polecacie, nie taka typowo samochodowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Altimetr Napisano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Właśnie specjalnie dla nawigacji przy każdym podjeździe w altimetr.pl stworzyłem wpis "Dane dla nawigacji (współrzędne geograficzne):" Stwórz sobie plik w notaniku. Skopiuj ze strony dane do nawigacji do pliku czyli np.: Skrzyczne - z Ostre Start podjazdu: 49.6665300,19.0755800 Meta: 49.6841300,19.0320200 Bahanec (CZ) - Z Pisku Start podjazdu: 49.5578500,18.8117400 Meta: 49.5811300,18.824660 Koniaków - z Kamesznicy Start podjazdu: 49.5689700,19.0694400 Meta: 49.5472300,18.9602100 Później ten plik wrzuć do telefonu i już nie zginiesz. Otwierasz plik w telefonie kopiujesz współrzędne startu lub mety do jakiejkolwiek nawigacji i już na pewno dojedziesz... Idealny sposób jak gdzieś się pogubisz.... Mi się już raz taki sposób przydał. Oczywiście można to wszystko zrobić w telefonie bez komputera, albo korzystać z internetu mobilnego otwierając stronę z podjazdem już na trasie. Wkrótce na głównej stronie Altimetr.pl będzie jeden główny plik tekstowy z danymi wszystkich podjazdów w bazie do pobrania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.