Skocz do zawartości

[baza podjazdów] Na stronie www.altimetr.pl

Altimetr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam użytkowników forum

Zapraszam wszystkich do dodawania podjazdów do bazy podjazdów na www.altimetr.pl
. Po dodaniu podjazdu użytkownik uzyskuję aktywny profil graficzny, oraz średnie nachylenia na kilometr. Dodanie podjazdu zajmuje tylko chwilę. Nie trzeba się logować, zapisywać... chodzi tylko o stworzenie super bazy polskich podjazdów.

Dodanie podjazdu tu: www.altimetr.pl/dodaj-trase.html

Dostępne są statystyki, na najtrudniejszy, najdłuższy, najwyższy, najbardziej stromy podjazd w Polsce. Zobacz:

www.altimetr.pl/statystyki-20.html lub www.altimetr.pl/najtrudniejszy-podjazd-w-polsce.html

Na stronie podjazdu jest można dodać zdjęcia (przykład: www.altimetr.pl/gora-velickiepleso.html )

Lub zobaczyć czasy z segmentów Stravy (przykład:www.altimetr.pl/podjazd-gwoznicagorna.html)

Na tę chwilę jest już ponad 280 podjazdów szosowych z całej Polski, oraz w pobliżu jej granic.

Pozdrawiam i zapraszam

Rafał

Czy jest opcja, żeby na mapie wyświetlić wszystkie podjazdy na raz i potem sobie przybliżyć jakąś wybraną okolicę? Przykładowo, chciałbym zobaczyć co jest blisko Krakowa, ale żeby nie klikać oddzielnie w każdy podjazd z listy Wyżyna Krakowsko-Częstochowska.

Dokładnie tak. Jakieś ograniczenie musi być... Te 50 km nie jest sztywną granicą jeśli ktoś doda podjazd około 90 kilometrow od granicy jest do zaakceptowania.

Do tej pory dodałem wszystkie podjazdy zza granicy oprócz dwóch z okolic Neapolu i jednego z Chorwacji, które dostałem.

Swoją drogą, ciągle kusi mnie zrobienie bazy na całą Europę.

Małe podsumowanie,  baza przekroczyła 300 podjazdów i większość największych podjazdów w Polsce już jest.

Oto pierwsza dziesiątka podjazdów z Polski:

1. Przełęcz Karkonoska - Z Podgórzyna (Karkonosze) 11 km o nachyleniu 7.7% (max 18%)
2. Stóg Izerski - od Czerniawy (Góry Izerskie) 5.2 km o nachyleniu 10.6% (max 19%)
3. Przehyba (Beskid Sądecki) 11 km o nachyleniu 6.9% (max 16%)
4. Hrobacza Łąka (Beskid Mały)3.8 km o nachyleniu 12.2% (max 21%)
5. Stóg Izerski - Od Świeradowa (Góry Izerskie) 6.8 km o nachyleniu 8.7% (max 15%)
6. Makowica - Od Młynne (Beskid Wyspowy) 4 km o nachyleniu 9.7% (max 18%)
7. Pasierbiecka Góra - Od Limanowej (Beskid Wyspowy) 5 km o nachyleniu 7.8% (max 20%)
8. Magurka Wilkowicka (Beskid Mały) 4 km o nachyleniu 10.4% (max 15%)
9. Drwale (Góry Izerskie) 5.4 km o nachyleniu 9% (max 15%)
10. Przełęcz Okraj - Drogą Głodu (Karkonosze) 11.6 km o nachyleniu 5.1% (max 15%)

Pełna lista dostępna jest tutaj: www.altimetr.pl/najtrudniejszy-podjazd-w-polsce.html

Oraz statystyki podjazdów (nachylenia,wysokości... itp.) tutaj: www.altimetr.pl/polskie-podjazdy-20.html

W bazie są również podjazdy z Czech i Słowacji leżące blisko granic Polski. Wtedy lista dość mocno się zmienia.

Zestawienie natrudniejszych w bazie tu:www.altimetr.pl/najtrudniejszy-podjazd.html

Pełne statystyki podjazdów: www.altimetr.pl/statystyki-20.html

Nie żebym się czepiał ale Hrobacza Łąka według mnie powinna być na pudle bo jest o wiele sztywniejsza i wcale nie tak sporo krótsza od tak naprawdę trochę ponad 5 km podjazdu na Przehybe. Że już o jakości drogi nie wspominając. 

To są matematyczne wyliczenia. To takie rozszerzenie wskaźnika trudności Michała Książkiewicza. (Chyba wiesz o kogo chodzi) Każde nachylenie 100 metrów trasy podnoszone jest do potęgi i całość jest potem sumowana.

Mówisz Przehyba jest łatwiejsza od Hrobaczej Łąki. Nie znam tych podjazdów, ale... Na pewno Hrobacza Łąka jest bardziej stromym podjazdem. Natomiast Przehyba jest znacznie dluższa i ma aż 300 metrów więcej przewyższenia. Na pewno trudniej wjechać na Hrobaczą Łąkę bez zatrzymania, ale 300 metrów w górę więcej Przehyby nie jest bez znaczenia...

Przydatna strona w lepszej wersji niż kiedyś.

Sporo z tych podjazdów jest w mojej okolicy. Na wiosnę na pewno spróbuję Przełęcz Karkonoską, a w zeszłym roku próbowałem podjechać podjazd po drugiej stronie Karkonoszu - w Czechach z Pec pod Snezką do takiego schroniska na Równi pod Śnieżką. W jednym fragmencie dałem za wygraną i zszedłem z roweru. :)

:yes:

Dzięki...

Mogę tylko zaprosić dalej wszystkich do dodawania podjazdów www.altimetr.pl  W bazie jest już 379 podjazdów,  zapraszam do obejrzenia. Są regiony bardzo dobrze opracowane jak Karkonosze, Beskid Śląski, Mały, Wyspowy, Góry Izerskie... ale są też gorsze jak Góry Złote, Stołowe, Bystrzyckie. Zresztą zobaczcie sami www.altimetr.pl/baza-podjazdow.html ;)

Najbardziej jednak brakuje podjazdów z Beskidu NIskiego, Bieszczadów... dodawajcie :)

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Też co nieco dorzuciłem w tym ostatni rodzynek czyli wspinaczka na przeł. Klekociny z Koszarawy w Żywieckim. Liczę, że się pojawi na stronce a jak coś sknociłem to niech ktoś dołoży za mnie. Ostatnie 2,5 km daje nieżle po tyłku.

fajna przydatna strona..tylko ta grafika, dizajnerze zlituj się.

Drażni pomarańczowy kolor? :)

Ja oglądam ją codziennie. :D

Muszę przyznać, że na początku pomarańczowy, ostry design mi się podobał, ale dziś już nie wiem.  Jeśli znajdę trochę czasu zmienię projekt graficzny. 

Tak w ogóle baza ma 420 podjazdów szosowych z 40 regionów  www.altimetr.pl/baza-podjazdow.html Zapraszam do obejrzenia.

Ostatnio dla użytkowników facebooka dodałem do każdego podjazdu i każdego regionu ikonkę -udostępnij na facebooku. Myślę, że to fajna sprawa. Umawiając się na wycieczkę rowerową wysyłasz znajomemu link do podjazdu. Przykład: www.altimetr.pl/przelecz-lisia.html

Pozdrawiam

Drażni pomarańczowy kolor? :)

Ja oglądam ją codziennie. :D

Muszę przyznać, że na początku pomarańczowy, ostry design mi się podobał, ale dziś już nie wiem.  Jeśli znajdę trochę czasu zmienię projekt graficzny. 

ano kolor fatalny, ale nie tylko, te desenie rodem z corela i lat 90tych.

a tak bardziej merytorycznie, to sam chętnie bym tam znalazł rozpiskę podjazdów górskich.

Jest szansa, że strona rozszerzy sie o nieco mniej szosowe podjazdy? Nie chodzi mi tu o typowo górskie szlaki ale coś powiedzmy w stylu Skrzycznego z Lipowej?

Pomysł nie jest zły z jednym ale. Trzeba by było podejść do tego z pewnymi ograniczeniami ot choćby km. Inaczej nie miało by to końca.

Jest szansa, że strona rozszerzy sie o nieco mniej szosowe podjazdy? Nie chodzi mi tu o typowo górskie szlaki ale coś powiedzmy w stylu Skrzycznego z Lipowej? .

Hm... poruszyłem ten temat kiedyś na innym forum. I większość była przeciwna. Każdy ma inną definicję podjazdu terenowego. Zaczeły być obawy, że zaczną być dodawane trasy po trawie, kamieniach... typowe trasy przełajowe. Ktoś może powiedzieć, że trasa rowerowa jest właściwie wszędzie nawet w kamieniołomach, piachu itp.... a wtedy jaki sens ma baza.

Ja jestem za dodawaniem trasy w terenie, ale tylko jeśli jest przejezdna na kolarzówce.

Dodałem taki mały system nawigacji dla regionów. Takie rozwiązanie daje szybszą możliwość znalezienia podjazdów w kilku regionach sąsiadujących, głównie chodzi o góry.

Rozwiązanie jest bardzo proste, na górze strony pojawiają się linki z regionami sąsiadującymi, lub w pobliżu. System działa dla całych Sudetów i Beskidów.

Zapraszam do przetestowania.

Na przykład

(SUDETY): Góry Stołowe www.altimetr.pl/gory-stolowe.html#map

(BESKIDY): Beskid Wyspowy www.altimetr.pl/beskid-wyspowy.html#map

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...