remlik Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Szukam kół w cenie ok. 1250 (max 1500) na wymianę w : Author Traction 29-er wytrzymałych, sztywnych, lekkich i ...oczywiście w rozsądnej cenie, czyli standardowe wymagania ;-) moja waga 90kg W założonym budżecie optymalne wydaje mi się następujący zestaw: - piasty DT 350s - obręcze ZTR Arch EX - szprychy DT Competition tym bardziej, że mogę zamówić w dobrej cenie z czeskiego sklepu : http://www.kolokram.cz/dily-mtb-trekking/zapletena-kola/zapletena-kola-no-tubes-ztr-29.html?name=&email=&friend_email=&product=http%3A%2F%2Fwww.kolokram.cz%2Fdily-mtb-trekking%2Fzapletena-kola%2Fzapletena-kola-no-tubes-ztr-29.html&message=# może przypadkiem ktoś "tam" zamawiał ? w szczególności interesuje mnie, jak są zaplecione poza tym być może umknęły mi jakieś inne opcje/możliwości alternatywne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 3 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Zestaw ciekawy w tej cenie (jakieś niecałe 1200zł chyba wyjdzie). Sam montuję prawie identyczny tylko na 26''. Jeszcze mi właśnie szprychy zostały do kupienia. Jak z kosztami wysyłki u nich ? Arch EX mają dobre opinie. Ja pomimo wagi ok. 76kg też się na nie zdecydowałem stawiając wyższą sztywność i wytrzymałość ponad 60g różnicy w stosunku do Crestów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Tak, ok. 1200, więc nawet z przesyłką wychodzi rozsądnie. -> Koszty wysyłki do Polski 60zł, w Czechach gratis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 3 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Ja bym brał wobec tego. Bardzo rozsądne kółka. P.S. Napisz do Dawida jeszcze - może ci złożyć takie same w podobnej cenie. http://www.forumrowerowe.org/user/581-dawid/ Centrowania zawsze gratis ;-) Edytowane 3 Lutego 2014 przez Nastar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Dawida odpytywałem wcześniej - wycenił na 1500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 No to się chyba wyjaśniło :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
COOLoo Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Arch EX mają dobre opinie. Ja pomimo wagi ok. 76kg też się na nie zdecydowałem stawiając wyższą sztywność i wytrzymałość ponad 60g różnicy w stosunku do Crestów. Rozważ jeszcze Alexrims SuperEvoComp. Dają radę i sztywniejsze od Crestów przy podobnej masie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Wszystko ok, ale czy one sa lekkie - 1840g? Sprawdz jeszcze ten zestaw na szprychach CN Aero 424 i piastach Novatec XD711. Powinno byc lzej. Edytowane 5 Lutego 2014 przez Pulse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Aż tak na wadze mi nie zależy, priorytetem jest wytrzymałość/sztywność - dlatego celuje w Arch EX a nie Crest-y Nie znam tych Novateców, ale rozpoznam temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypokris Napisano 10 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 (edytowane) Witam, Mam zlozone przez Davida / daveo.pl [polecam] DT350 + ArchEx + Sapim D-Light (tutaj troche drozej/troche lżej). Piasty na os 15mm przód i Thrubolt 10mm tył Centerlock, nyple Pillar aluminium. Koła działają - przez rok bez problemów i rozcentrowania - teren Mazovia + Beskid Sądecki, obciążenie 95kg mnie i plecaka - czasami z przyczepka z tyłu. Waga kół wyszla cos ponizej 1700g (z taśmą). A ponizej komplet do jazdy: tarcze XT IceTech 180mm/160mm, kaseta XT, tasma notubes 21mm (chyba), Maxxis Ardent 2.25 zwykle zwijane, wentylki WTB, cos pewnie z 50-100ml mleczka na koło - jak widac gorski komplet na tych kołach < 4kg - dla mnie super. Pozdr. na zdjeciach: przód, tył, widok piasty i Thrubolt tył 10mm -><- Edytowane 10 Lutego 2014 przez hypokris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Właśnie odebrałem swoje koła i muszę podzielić się swoją refleksją. Dla przypomnienia: - obręcze - ZTR Arch Ex 26'' black - piasty (przód i tył) - DT 350 32H - szprychy - Sapim D-Light (przód 262mm, tył 264mm) - nyple DT aluminium - taśma żółta Stans-a - zaworki Stans-a Po złożeniu i zważeniu okazało się, że przednie koło waży 820g a tylne - 910g. Przyznam szczerze, że spodziewałem się po tym zestawie wagi poniżej 1700g jednak... A nawet okolic 1650g... Wiecie może gdzie najczęściej producent rozmija się z deklarowaną masą ? Wg ich danych, zestaw powinien ważyć odpowiednio: przód - 762g i tył - 857g. Nawet jak doliczyć taśmę i zaworki to nie wyjdzie to samo... A moze to normalna tolerancja ? Nie wiem wiec pytam... Nie żebym z tego powodu miał się wieszać. :-) W stosunku do obecnych kół na samych obręczach zyskuję po 100g na koło, do tego bezdętki, lżejsze piasty i szprychy + ogólna sztywność ale mimo to...jakiś taki mały niedosyt pozostaje... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Piasty masz z mocowaniem tarczy na 6 śrub? Często sklep podaje masę dla piast CL, a IS są cięższe - mniej więcej 70-71g na komplecie. Akurat by wychodziła taka różnica, jaką podajesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypokris Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Centerlock vs 6śrub? Różnica 79g katalogowo (P+T) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 6 śrub... Ciekawa teoria... Nie wiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Coś dużo Ci ważą... Moje archy ex 29" z cięzszymi piastami novateca 811/812 (ze stalowym bębenkiem), szprychami pillara i nyplami sapima waży niecałe 1800g... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Dlatego napisałem o tym... Nie ważyłem samych piast czy obręczy wiec nie wiem gdzie jest przekłamanie... Ale wytłumaczenie o różnicy pomiędzy 6-ma śrubami a CL do mnie trafia. Tyle właśnie mi "brakuje" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 (edytowane) Nastar - obręcze - ZTR Arch Ex 26'' black - 2 x 400g - piasty (przód i tył) - DT 350 32H - 194g + 305g- szprychy - Sapim D-Light (przód 262mm, tył 264mm) - około 315g- nyple DT aluminium - 20g Wg danych katalogowych części w sumie same koła wychodzą 1634g także razem z wentylkami i tasmą Twój wynik całkiem możliwy Edytowane 31 Marca 2014 przez wiater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Moje Arch Ex 29 + DT350 też już dotarły (w konfiguracji link z pierwszego postu). Trochę to trwało, bo przywiózł mi kolega pracujący w Pradze. Ważą (P+T) 1835g, więc nawet 5g mniej od wagi podanej przez sklep (ver. centerlock) Dosyć ciężko opony wchodzą, za to widzę, że z uszczelnieniem nie powinno być problemu (nawet bez mleczka była "prawie" szczelna Geax Barro Race) Warto brać "żółtą taśmę" Stans no tubes ? kosztuje tyle, co cały zestaw rubeny z mleczkiem i taśmą 3M (akurat mi się skończyła, więc muszę coś kupić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi