w203 Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Witam w ostatnich latach koncentrowałem się na wycieczkach szosowych, teraz poszukuję alternatywy, stąd moje pytanie o MTB 29. nie zamierzam startować w maratonach, nie zamierzam się ścigać. zwykłe amatorskie wycieczki. wyszukałem dwa rowerki, podobny osprzęt, oraz cena (z racji obniżki na Cube). bardzo Was proszę o subiektywną opinię, który wybrać? Cube LTD 29 - specyfikacja Radon ZR Team 7.0 - specyfikacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AXE95 Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Radon tańszy i lepszy. Wygrywa z cubem korbą (zintegrowana oś). Amortyzatory nie powinny się specjalnie różnić oba są na powietrze i ten sam tłumik. Na twoim miejscu wziąłbym radona bez zastanowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 radon nie ma powietrznego amortyzatora, dla mnie osobiście wygrywa cube ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pejot1975 Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Radon ma w oznaczeniu amora SA wiec chyba powietrzny. Mialem dokladnie ten sam dylemat co Ty i kupilem LTD w bike discount. Do Cube udalo mi sie wczesniej przymierzyc. Edytowane 2 Lutego 2014 przez Pejot1975 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 CUBE + piasty SLX + przednia przerzutka SLX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AgentOrange Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 radon nie ma powietrznego amortyzatora, dla mnie osobiście wygrywa cube ... Ma, to jest wersja z Solo Air. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w203 Napisano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 heh, dzięki za odpowiedzi, ale nie pomagacie odpowiedzi nie jednoznaczne. no nic, poczekam jeszcze na opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pejot1975 Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Wg strony producenta Recon jest wyzej pozycjonowany niz XC32 ale moze znawcy cos wiecej napisza Radon ma na + manetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Recon AIR TK i XC32 SA to praktycznie to samo. W budowie nie widzę jakiś różnic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 3 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 radon nie ma powietrznego amortyzatora, ... Przepraszam, ze wprowadzam w błąd.. Nie doczytałem.. Ale i tak nie zmienia to faktu, ze wybrałbym Cube.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 3 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Może uściślijmy: - Radon ma powietrzny amortyzator. RS XC32 występuje w wersji coil i SA, ta druga oznacza Solo Air; - mimo to XC32 jest nadal bazowym amortyzatorem, pozbawionym np. Motion Control czy wzmocnień, które RS nazywa Power Bulge. Po naszemu - może być mniej sztywny niż Recon; - piszę "może", bo czy jest i czy jeździec będzie to odczuwał to inna kwestia. Ale tak czy inaczej Recon to wyższa półka, skoro pieniądz pozwala na wyższą półkę, to czemu nie; - różnice w osprzęcie obu rowerów są niewielkie i to nie on powinien decydować o wyborze; - decydować powinna geometria i przeznaczenie roweru. Cube ma bardziej sportową, Radon bardziej turystyczną; - ale trzeba pamiętać, że Cube ma specyficzne rozwiązanie które zwie się ARG. W skrócie - ma ono zapewnić rowerowi 29 podobną zwrotność jak 26 przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiej stabilności. Pomysł podobny do Genesis2 GF/Treka i podobnie zrealizowany, tj. przez montaż widelca z wydłużonym offsetem. To oznacza, że jeżeli w przyszłości najdzie kogoś chęć upgrade, będzie musiał szukać widelca dostosowanego do ARG, a z tym może być problem. Zwykły widelec da się zamontować też, ale czy to oznacza, że rower będzie się nadal tak samo dobrze prowadził - nie wiem, ale niekoniecznie. - tak czy inaczej bardziej podchodzi mi Cube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi