kaczy32 Napisano 1 Lutego 2014 Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Witam, mam zamiar kupić ten oto amortyzator http://allegro.pl/spinner-aeirs-300-29-er-100mm-bialy-i3932065914.html , pytanie do was czy warto bo nie chcę wyrzucić kasy w błoto. Nominalnie śmigam na Suntour XCT-V3. Edytowane 1 Lutego 2014 przez kaczy32 Cytuj
afly Napisano 1 Lutego 2014 Napisano 1 Lutego 2014 Dla mnie amortyzator z górnymi goleniami mniejszymi jak 32mm, tym bardziej kiedy ma byc do koła 29" - jest dyskwalifikacją, chodzi o sztywnośc i prowadzenie w zakrętach. Cytuj
kaczy32 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Napisano 1 Lutego 2014 a nie ma tego amorka na 32 mm 30mm a 32mm daje taka różnice ??????? Cytuj
kporys Napisano 1 Lutego 2014 Napisano 1 Lutego 2014 Jasinski2144 ma bardzo złe zdanie o tym amortyzatorze. Spytaj go Cytuj
Lumperator Napisano 1 Lutego 2014 Napisano 1 Lutego 2014 Dla mnie amortyzator z górnymi goleniami mniejszymi jak 32mm, tym bardziej kiedy ma byc do koła 29" - jest dyskwalifikacją, chodzi o sztywnośc i prowadzenie w zakrętach. Wielemodeli DT Swiss ma 30mm i sztywność mają bardzo dobrą. Cytuj
Mod Team Maniak Napisano 1 Lutego 2014 Mod Team Napisano 1 Lutego 2014 Trzeba by porównywać suche parametry sztywności mierzone laboratoryjnie żeby móc jednoznacznie wydać werdykt. Od siebie mogę powiedzieć że mam fox'a 29 z goleniami 32mm i jakoś szału to on sztywnością nie robi. Nie sądzę natomiast aby głównym kryterium wyboru przy amorze za 4-5stów powinna być akurat średnica goleni, sztywność można pominąć na rzecz dobrej pracy i sensownej jakości. Akurat wnioskując z opinii innych użytkowników o spinnerach nie kupiłbym sobie tego widelca. Cytuj
afly Napisano 1 Lutego 2014 Napisano 1 Lutego 2014 Jaki jest sens porównywać te dwa amortyzatory do siebie? Przepasc cenowa kosmiczna + jakość użytych materiałów również i jestem pewny że w samych tulejach ślizgowych jest przepasc pomiędzy DT a Spiner'em.Zresztą amortyzatory DT są rzadko wybierane przez amatorów i mają jasno postawiony cel jakim jest m.in waga. DT z tego co popatrzyłem ma ograniczenie wagowe, wiec na pewno o czymś to świadczy.Mialem RST First 30mm w 26" i amortyzator cofał sie pod ramę podczas hamowania. Teraz mam First'a 32mm 29" i tego efektu nie widzę (Juicy 7 + tarcza 180mm + moja waga ~90kg) Cytuj
jasinski21444 Napisano 1 Lutego 2014 Napisano 1 Lutego 2014 Odpuść tego spinnera . Badziew jakich mało . Tłumik muli w temp poniżej 10-15* C , uszczelki kurzowe do niczego , szybko łapie luzy , tłumik nie rozbieralny a w dodatku pracuje jak kupa , nawet raidon lepiej działa . Nie kupuj a jak kupiłeś to sprzedaj czym prędzej Cytuj
Scarper Napisano 1 Lutego 2014 Napisano 1 Lutego 2014 W tej cenie wyrwiesz xc32 solo air 29 na alledrogo albo na tablicy, nówki! Cytuj
Mod Team mrmorty Napisano 2 Lutego 2014 Mod Team Napisano 2 Lutego 2014 Nie ma czegoś takiego jak "nierozbieralne" przynajmniej nie u mnie. Rozbierałem i składałem nawet tłumiki od RST Gila TnL. Miałem coś takiego w ręku tyle że w wersji 26'. Pierwsze co trzeba z nim zrobić to rozebrać i gruntownie przesmarować - efekty są bardzo zauważalne. Uszczelki kurzowe - trochę silikonu w sprayu im nie zaszkodzi a przy okazji zwiększy elastyczność w niższych temperaturach. Golenie 30 mm - zależy pod jaką wagę. Myślę że do 70 - 75 kg spokojnie wystarczą. Dalej to 32mm lub grubsze. Jeśli nie będziesz przesadzał z rozmiarem tarczy to problemu nie będzie. Niby tam jest max 180 ale moim zdaniem max to 160 mm średnicy tarczy. W kwestii opinii - zanim ręce mi opadną, to dodam jedynie, że często piszą je laicy nie potrafiący dbać o sprzęt, a później czytasz takie teksty - odpuść bo totalne dno. Bez żadnego uzasadnienia. Cytuj
jasinski21444 Napisano 2 Lutego 2014 Napisano 2 Lutego 2014 mrmorty laikiem raczej nie jestem . Miałem min . Raidona , XCR , Manitou tower pro , XCT , i obecnie epicona . Mam pojęcie o sprzęcie i potrafię zadbać o sprzęt a spinner był serwisowany co miesiąc . Tłumik jest nie rozbieralny - wygląda tak https://www.dropbox.com/sh/bkiflbk4qd8ent4/ueu9XRobYd Cytuj
Scarper Napisano 2 Lutego 2014 Napisano 2 Lutego 2014 Tak samo jak w moim XCR, którego przed chwilą naprawiłem i sprzedałem za 240zł. Cytuj
Mod Team mrmorty Napisano 2 Lutego 2014 Mod Team Napisano 2 Lutego 2014 rozbieralny - co prawda po drugim złocistym ale się da! Cytuj
Scarper Napisano 2 Lutego 2014 Napisano 2 Lutego 2014 U mnie na xcr była nalepka aby nie rozbierać bo są tam gazy pod wysokim ciśnieniem. Cytuj
Scarper Napisano 2 Lutego 2014 Napisano 2 Lutego 2014 Tak jeszcze 2 razy czytałem to i tak bylo napisane, a slychac w srodku olej, taki sam napis jak masz krzeslo obrotowe i tam masz ten teleskop i jest tam tez nalepka ze gazy pod wysokim cisnieniem innie rozbierac. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi