Skocz do zawartości

[pedałki] Jakie wybrać? 250 zł

Putek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Aktualnie mam Authory A comp 03 ale już z nimi nie wytrzymujue, trzeszczą, i co tydzień trzeba zakładać sprężyny bo wypadają. Jednym słowem badziewie. Jestem właśnie przy kasie i pzrydało by się zmienic te badziewne authory na coś porządnego

Mam na oku dwa modele:

- Crank Brothers Egg Beater C - 240 zł (faworyt)

- Shimano pd m-540 - 150 zł

Które byście wzieli? A może zaproponujecie coś do 250 zł w miare porządnego i lekkiego. Może znajdą sie jacyś użytkownicy Cranków i coś o nich napiszą.

Z góry dzięki i pozdrawiam

Napisano

w mojej maszynie mam Egg Beatery C (chromium) tyle ze zakupilem je w cenie tych shimano co podales:)

Tak sie tez dziwnie sklada ze wczesniej mialem te m540 i powiem ze nie mialem zastrzezen ALE sa znacznie ciezsze od eggbeaterow.

Egg beatery maja tylko jedna mala `wade` - czasem na kamienistym zjezdzie trudno jest sie wpiąć przy wiekszych predkosciach. Ale to pomaga sie przelamac, zeby nie wyjmowac nogi z pedalow:)

A jesli chodzi o eggbeatery vs m540 to:

- eggbeaterow nei zapchasz blotem

- w eggbeaterach winasz sie z 4 stron

- lozyska chodza na smarze, ktory sie wymienia, chodza po prostu bosko

- dostajesz bloki do eggbeaterow, jeden jest prawy drugi lewy. W zaleznosci jak je ustawisz to masz rozne katy wypiecia sie z pedalow

- w eggbeaterach w zasadzie nie da sie nie wypiac, bo wypinaja sie w obie strony (do zew i wew), przez co sa bezpieczniejsze

- bardzo ładnie chodzą przy wpinaniu/wypinaniu

wady eggbeaterow:

- nie mozna skakac

- jakas jeszce peirdolka ale zapomnialem

Wiem co miałem pisać:(

Częściej trzeba wymieniać bloki, bo są `delikatniejsze` (i lżejsze) od shimano ale z drugiej strony płynnośc wypięcia

Jak amsz akse to bierz ubijaki.

Napisano

Nikt nic więcej nie napisze? Chyba skusze sie na Cranki, chyba że może znajde gdzieś wa przystępnej cenie Look 4x4. To by było coś. :)

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli chodzi o wypinanie się w 540 to równierz możesz wypinać się w obie strony, a co do płynności, możesz poluzować śrubę regulującą siłę wpięcia/wypięcia i z płynnością nie będzie problemu, a bloki wystarczą na dłużej niż w Cranc`ach. :(

Napisano

A ja poleciłbym jeszcze do rozwarzenia Teime ATAC. Sam mam model XE i jak na razie b. sobie chwalę. Wprawdzie wyglądają dość "plastikowo" ale działają super, maja luz (kolana się nie męczą), błotem się nie zapychają. No generalnie są super ;)

Napisano

nie polecam raczej ubijaków mi sie rozwaliły szybko, chyab ze bedziesz mieć gwarancje to często powysyłasz sobie :) mi po 2000 km pękła klatka w jedym pedale...

teraz właśnie zastanawiam się nad kupnem 540 albo pedałków xpedo (w www.bikeman.pl) za 199zł a ważą ok 300g. jednak do ubijaków straciłem zaufanie i nie kupię więcej tego, poza tym bloki się szybko scierają i są drogie.

a jak juz chcesz ubijaki to wersję sl jedynie moge polecić

pozdro

Napisano

Śmigam w 540-stkach naprawde spoko pedały jak za tą cene nie narzekam na nie, no może czasem kiedy zapchają się błotem to wtedy szlak trafia czlowieka :)

Napisano

Już sam nie wiem wziąłbym 540, duży plus to cena, ale waga jest spora. Cranki slyszalem troche dobrego, ale czy nadaja sie do takiej jazdy jak ja jezdze(agresywne xc), nie polamie ich? A pozatym nie maja regulacji sprezyny. Chyba skończy się na 540, kumpel ma i jest bardzo zadowolony, Wy też zresztą, a za 100 zł które mi zostanie kupie coś jeszcze do roweru.

Pozdrawiam, dzieki

Napisano

Jeśli zależy Ci na wadze i funkcjonalności to przemyśl zakup tych pedałów Topeak Xpedo SL-CR. Za 199zł (jeszce niedawno kosztowały 349zł) masz wage na poziomie ubijaków (300g) i pełną regulację jak w to w spd. Poza tym są one kompatybilne z spd tak więc bloki są tanie. Poza tym słyszałem wiele pochlebnych opinii na temat tych pedałów i chyba sam przymierzam się do ich kupna.

pozdrawiam!

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Mam problem w sumie to mieszcze sie w temacie

Zastanawiam sie nad SPD oba w cenie 260 zl:

1) Time Atac XE

2) LOOK 4x4

http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...s=0&did=45&l=pl

Jakie sa wady i jakie zalety obu systemow?

gdzies czytalem ze w LOOK'ach nie mozna skakac. Chodzi o to ze nie mozna skakac w sensie jakies dropy i tego typu sprawy czy nie mozna podrzucic roweru (to drugie wydaje mi sie bez sensu ale wole spytac ;) )? Rower bedzie do XC, maratony.

Dziekuje za porownanie tych 2 pedalkow, bo bylem zdecydowany na Time ale patrze ze LOOK'i sa w tej samej cenie...

pozdrawiam

Napisano

Sam mam 520-ki,ale teraz szukam jakiejs okazji na Look 4x4, moje 520 maja zrobione ok 4kkm i sa dalej w stanie bardzo dobrym,wszystko chodzi jak na początku!

Napisano

Do Look'ów są tańsze, koszt ok. 45zł.

Mozesz mi pokazac jakas stronke? Bo jedyne co znalazlem do LOOK'ow to byly bloki szosowe ... i faktycznie one sa tansze kolo 40 zl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...