Skocz do zawartości

[amortyzator] ZOOM A100 jak zmiekczyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Albo dozbieraj kasy i kup jakiegoś Kandsa Maestro. Myślę, że bardziej odczujesz zmianę roweru niż zmianę amortyzatora.

Wiem, że może łatwo powiedzieć, ale nie wiadomo jak z resztą części, a niedługo koszt modernizacji takiego sprzętu przekroczy jego wartość ;)

• Mod Team

Kup sprężyne do teleskopu do SIMSONA, dotnij i wsadź zamiast starej. Ja tak robiłem w RS Pilocie C i obecnie w sprężynowym Skarebie, chodzi elegancko :) O ile zrobisz to sumiennie, z rozumem i nie ważysz > 80kg będzie dobrze. 

Jaki jest orientacyjny koszt sprężyny do simsona? Rozumiem że trzeba uciąć długość równą wymontowanej sprężynie? Czy trzeba końcówkę wyszlifować na płasko?

Aż mnie dziwi że sprężyna od motoru jest bardziej miękka niż z amortyzatora rowerowego, mimo wszystko patent ciekawy i wart zapamiętania.

Albo dozbieraj kasy i kup jakiegoś Kandsa Maestro. Myślę, że bardziej odczujesz zmianę roweru niż zmianę amortyzatora.

Wiem, że może łatwo powiedzieć, ale nie wiadomo jak z resztą części, a niedługo koszt modernizacji takiego sprzętu przekroczy jego wartość ;)

Chodzi mi właśnie o to, żeby modernizować ten rowerek. Dostałem go i głupio by mi było odstawić go... a tak troche udowodnie, że ten rowerek jest całkiem całkiem (: zwłaszcza, że w te lato chce jechać z Luksemburga do Hiszpanii i mimo wszystko wole go troche wyrobić bo tereny tam są rozmaite 

• Mod Team

Więcej niż sprzęt sobą prezentuje nie przeskoczysz, o ile reszta jest tak jak mówisz całkiem całkiem to akurat widelec nie zasługuje na męczenie się z nim. Na twoim miejscu bym kupił tanio podstawowy "działający" amortyzator i cieszył się normalną jazdą zamiast męczyć się z zoomem z którego i tak nic nie wyciśniesz.

Jaki jest orientacyjny koszt sprężyny do simsona? Rozumiem że trzeba uciąć długość równą wymontowanej sprężynie? Czy trzeba końcówkę wyszlifować na płasko?

Koszt sprężyny to około 15zł (zależy gdzie). Ja mam nieco dłuższą niż była oryginalna. Najlepiej na płasko, grunt żeby docięta końcówka nie była ostra i nie uszkodziła korka od amortyzatora. Tak, jest dużo bardziej miękka, ale też dużo dłuższa. Trudność polega na odpowiednim dobraniu długości do swojej wagi, ale jest to świetna alternatywa dla w miare lekkich bikerów, zamiast pakować kase w amortyzatory powietrzne.

• Mod Team

...zrobić jakiś myk, żeby lżej pracował i nadgarstki nie dostawały po plecach? Robię miesięcznie 1000 km w mieście (praca gońca), i nie powiem, ciągłe podjazdy i zjazdy z krawężników, przejazd przez tory, dziury w naszych idealnych drogach, czasem polne drogi.... Już nie mam siły an ten amor

Amor amorem, a na jakim ciśnieniu w oponach jeździsz?

Jaką decyzję podejmujesz z tym widelcem, rozbierasz i próbujesz sił w tuningu czy szukasz czegoś lepiej uginającego?

o ile dobrze myśle i dobrze sprawdziłem, to ta rura co wchodzi w główkę ramy ma 25mm

Czyli jeden cal ... wiesz musisz szukać widelców jedno calowych. Albo jak pisałem w temacie hamulców, pomyśleć nad wymianą ramy lub całego roweru.

Ale rura widelca czy rura mostka wchodząca w rure widelca ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...