YogiSC Napisano 3 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Witam obecnie posiadam fc-m445 po ok 3 latach troche ją zdewastowalem : -wypadl gwint na pedal w lewym ramieniu (wstawiona tuleja) - wykrzywil sie gwint na pedal w prawym ramieniu - pedaly wyżłobiły dziury w miejscach gdzie przykreca sie pedaly - prawa strona lekko sie skrzywila co czuc pod stopą - oraz na łączeniu pająka z ramieniem (prawe oczywiscie) pojawil sie luz na ulamek mm co objawia sie strzelaniem/klikaniem korby podczas pedalowania. (znika po dokreceniu korby ale pojawia sie za chwile) będę stal przed wyborem nowej korby mam 2 opcje : DEORE fc-m540 TAKIE LX fc-m572 TAKIE z konstrukcji niczym sie nie roznia. czy tylko roznia sie kolorami i koronkami ? jedne alu drugie stal Moj faworyt to deore po co przeplacac skoro nie widac roznicy chyba ze sie myle. :| Jakie jest wasze zdanie ? ps uzylem opcji szukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Są jeszcze niewidoczne różnice, bo LX wymaga suportu 121mm a Deore łyknie 118mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YogiSC Napisano 3 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 suport mam 121 czy one roznia sie stopem alu ? tzn czy jedna jest mocniejsza od drugiej ? PS jeszcze szybkie pytanie miska od strony zebatek ma normalny gwint ? w lewo odkrecam w prawo dokrecam? bo zgłupialem tak mocno do%(*%^$ ze sam zwątplilem :| jak odkrecic metalowa miske Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 4 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Jest jeszcze róznica w blatach lx ma duzy i sredni aluminiowy i mały stalowy a w deore tylko duży jest z al i do tego jest inny niz w lx.. Lx są tez troche lżejsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YogiSC Napisano 4 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Jest jeszcze róznica w blatach lx ma duzy i sredni aluminiowy i mały stalowy a w deore tylko duży jest z al i do tego jest inny niz w lx.. Lx są tez troche lżejsze... Deore ma inny blat ? tzn ? Czy ta roznica w lekkości LX jest spowodowana własnie blatami? czy moze same ramiona sa z innego aluminium ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUBE_ Napisano 13 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Witam. Po 5- ciu latach używania Acery postanowilem zakupić LX. Wszystko było elegancko dopóki nie zauważyłem że śruby od ramion korb siępoluźniają. Wydałem 280zł i krew mnie zalewa, bo nie tego oczekiwałem po takim sprzęcie. Czy to jest wada konstrukcyjna czy ja o czymś nie wiem???? Dodam tylko, że śruby luźnią się od razu po paru machnięciach. :angry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek29 Napisano 13 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Deore ma inny blat ? tzn ? Czy ta roznica w lekkości LX jest spowodowana własnie blatami? czy moze same ramiona sa z innego aluminium ? Różnica w masie jest spowodowana tym ,że lx jest korbą próżniową (ramiona są puste w srodku).Podobnie jak kości ptaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 13 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 deore tez jest pusta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUBE_ Napisano 13 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Różnica w masie jest spowodowana tym ,że lx jest korbą próżniową (ramiona są puste w srodku).Podobnie jak kości ptaków Nie chcę być uszczypliwy ale ani w tych korbach, ani tym bardziej w kościach ptaków próżni nie ma...a jest powietrze. Na korbach jest nawet naklejka "air inside". Technologię produkcji można nazwać próżniową ale całkowitej próżni nie da się uzyskać nawet w laboratoriach. Jeśli się coś zmieniło to proszę poprawkę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.