misiekk Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Witam, jestem tu nowy i od razu mam pytanie. Mam rowerek Rayon Vip Shared z hamulcami V-Brake, jednak z tyłu wymarzył mi się hamulec tarczowy. Czytałem gdzieś, że istnieją adaptery róznego rodzaju. Patrzyłem dziś na moją ramę i znalazłem tylko jedno miejsce na montaż owego adapteru (foto poniżej). Między tymi otworami jest 2cm (mierzone od środka do środka). Wie ktoś gdzie dostane adapter+zacisk? Z góry dziękuje za pomoc (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongol96 Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Zdjęcie się nie wyświetla Ale znalazłem zdjęcia roweru na Twoim profilu. A więc tak: - tarczę montuje się zazwyczaj najpierw z przodu, później z tyłu; - nawet jeśli znalazłbyś adapter na tarczówkę, podejrzewam, że nie masz w piaście mocowania na tarczę, co wiąże się z koniecznością zmiany piasty, lub (co jest zazwyczaj bardziej opłacalne przy tego typu operacjach) całego koła; - tanie mechaniczne tarczówki mogą hamować dużo gorzej od v-brake (chyba, że jeździsz często w błocie). Zastanów się czy naprawdę warto (jeśli to w ogóle możliwe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Musisz mieć w ramie mocowanie pod adapter czyli coś takiego: - typ IS (International Standard) http://kcsbikes.com/Fpics/29_framecaliper-IS-mounts.jpg.FP - lub typ PM (Post Mount) http://www.mtbr.com/images/Tradeshow/16/389/prodimg7.jpg http://wrower.pl/sprzet/standardy-mocowan-zaciskow-hamulcow-tarczowych,5471.html Czasem uchwyt umiejscowiony jest na dolnej rurze. Link do Twojego zdjęcia nie działa ale przejrzałem inne zdjęcia tego modelu i wydaje mi się, że nie masz w tym rowerze mocowania pod hamulec tarczowy. A to o czym piszesz to może być mocowanie pod bagażnik lub błotnik. P.S. Kiedyś bywały adaptery do zamocowania zacisku jeśli nie masz mocowania w ramie ale dawno tego nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekk Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 tak tak, ja wiem ze to miejsce na bagaznik i blotnik. ale kurcze poruszam sie po drogach wiejskich czesciej gdzie nei zawsze jest sucho... a V-ki nie pracuja idealnie w takich warunkach. zwłaszcza zimą... Z przodu juz mam tarczówke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 To masz kilka opcji: 1. Kupić nową ramę z mocowaniem pod zacisk lub nowy rower. Dla mnie najrozsądniejsza opcja jeśli koniecznie chcesz mieć tarczówkę z tyłu. 2. Oddać ramę do zakładu zajmującego się spawaniem ram rowerowych, żeby dospawali uchwyt. Jest to jakaś opcja ale wcale nie musi być tańsza niż nowa rama. I przede wszystkim jest to już ingerencja w wytrzymałość ramy (dlatego napisałem "... do zakładu zajmującego się spawaniem ram rowerowych..."). 3. Kombinować i szukać adaptera np takiego: http://bicyklon.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=38&category_id=21&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl&vmcchk=1&Itemid=1 Nie polecam z 3 powodów: takie adaptery zwykle są drogie i ciężkie do znalezienia, niekoniecznie będą pasować do Twojej ramy, rama nie projektowana do hamulca tarczowego może tego nie wytrzymać i giąć się lub pękać. Dodatkowo jeśli używasz błotników lub bagażnika to montaż takiego adaptera może być niemożliwy lub dodatkowo utrudniony. 4. Zostać przy V-brakach, kupić lepsze v-ki lub klocki (np Author 3cc) i np booster usztywniający tylne widełki lub kupić hydrauliczne V-brake'i (np Magury). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekk Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 daje sobie spokój.... jwidzialem u mnei w miescie klocki chyba kellysa. kupie i podreguluje... musze do konca zimy przepekac (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Byle nie Dualstop'y kellysa (czerwono-czarne)... Miałem i nie polecam. Wytrzymały ok. tygodnia. Zjechałem je do blachy podczas jednodniowej wycieczki w deszczu. Zostawiły mi do tego bardzo ładną czerwoną smugę na obręczy i takie same zacieki na oponie. Nie wiem czy trafiłem na jakieś felerne czy deszcz był za "kwaśny" . Ale tak czy siak to najgorsze klocki na jakich jeździłem. Natomiast bardzo miło wspominam wcześniej wspomniane Authory 3cc. Dało się jeździć w deszczu i zimą w śniegu i na mrozie też się nie zabiłem. Pasowały mi też shimano'wskie xtr-y ale są dość twarde i lubią sobie pohałasować jak się rozgrzeją. Zresztą o klockach jest sporo tematów na forum. Dodatkowo pomogło mi też założenie z tyłu boostera (coś takiego: http://allegro.pl/booster-hamulca-logan-anodyzowany-bp-20-aluminiowy-i3909698117.html ). Usztywniło mi to ramę i w efekcie poprawiło hamowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekk Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 u mnie w miescie widzialem chyba czarno zielone. od czerwca zeszlego roku 7 zestawow klockow z tylu poszlo do samej blachy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 No ja miałem dokładnie ten model z wymiennymi okładzinami: http://allegro.pl/kellys-klocki-hamulcowe-dualstop-kbs-02-wyprzedaz-i3913290852.html Jeździłem wtedy na oponach 1,5" po asfalcie. I faktycznie znikły podczas jednodniowej wycieczki w deszczu. Każde się zużywają ale te się po prostu "rozlały" po obręczy. Potem mi polecono właśnie te authory. Jeździłem na nich ok. pół roku (w tym w zimie) i zostały sprzedane wraz z ramą przy przesiadce na fulla. Oczywiście nie są idealne ale ogólnie je ludzie chwalą: http://mtbikes.pl/artykuly/testy/author-3cc-test-klockow-hamulcowych/#.UurcTLRUrOg http://www.forumrowerowe.org/topic/137658-klocki-v-brake-author-3cc/ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekk Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 jak tylko otworza sklep to sie przejade do nich i kupie klocuszki i jak zaloze to dam znac jak sie spisuja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Jak chcesz tarcze na tył najprędzej to zrobisz jak zmienisz ramę Pisałeś ze latasz po 1000km miesięcznie nawet, wg mnie powinieneś mieć drogą, komfortową maszynę Nawet używaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekk Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 niestety nie mam drogiej maszyny. roweru używam w pracy. Pracuje jako goniec i tylko do pracy troche szkoda kasy na pozadny rower "roboczy" dlatego chce ze tak powiem z gówna ukrecic bat (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Ok, rozumiem ale jednak baza powinna być dobra, nie koniecznie wypas ale dobra, i komponenty też dobre a nie ze widelec ci nie pracuje bo on wazy ok 3kg, a sztywny ok 1 ... sam widzisz. szkoda może trochę kasy ale wiesz komfort w pracy też ważny jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekk Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 przy zarobkach 1200 zł na ręke, opłacając rachunki i utrzymując auto nie ma miejsca na rower za bardzo duzego :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 No bo to kraj mlekiem i miodem płynący ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekk Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Zakupiłem dzisiaj klocki Merida Green Brake 3. I po jednym dniu czuje różnice (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 31 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 do rozważenia jeszcze dwuskładnikowe Jagwire. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.