Skocz do zawartości

[suport] Regenaracja HTII - aukcja allegro opinie

siimon

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

należy też wziąć pod uwagę że często jesteśmy laikami w niektórych dziedzinach a producenci części rowerowych tylko na tym korzystają. Wystarczy pogrzebać w sieci i znaleźć np niby niedostępne uszczelki kurzowe i olejowe na których producenci zarabiają krocie. Np komplet uszczelek do dampera Rocco 3PL w firmie która nie raczy nawet odpowiadać na kilka maili (wyłączny dystrybutor) kosztuje ok 130 zł. W zaprzyjaźnionym sklepie z uszczelnieniami wydałem niecałe 5 zł na oringi i 7 zł na uszczelkę kurzową - pytania są?
Podobnie ma się sprawa z łożyskami w piastach (tych z tzw łożyskami maszynowymi). Nie ma czegoś takiego jak łożyska niedostępne. Bardzo rzadko zdarza się że jakiś rozmiar łożysk jest produkowany przez jednego tylko producenta dla innego i jest to obieg zamknięty. Najczęściej producenci czy to piast czy to suportów czy innych części korzystają ze znanych już patentów a nam się wciska że pasują tylko te które można kupić u oficjalnego dystrybutora.

Napisano

"Oryginalne" łożyska od Shimano to wg mojej wiedzy 6805 2RS- zmodyfikowane. Polega to na :

- zmianie szerokości, z 7mm na 6mm (zeszlifowane)

- usunięciu jednej uszczelki lub dwóch (RS)- różne wersje już widziałem

Jak to robi osoba z powyższego linku nie wiem. Możliwości są takie:

- rzeczywiście ma dostęp do nietypowych łożysk

- modyfikuje samemu łożyska

- modyfikuje uszczelnienia, kołnierze albo, co mało prawdopodobne, miski.

Tanie łożyska (przy tym przeznaczeniu- niskie obroty, duże zanieczyszczenie)- wcale nie muszą wytrzymać mniej niż markowe, kilkukrotnie droższe.

Nie jest też tajemnicą, że pracuję nad małą prasą na śrubę do tego systemu. Trzech testerów otrzymało prototypy, opinie do nas już spływają, przed sezonem będzie dopracowana wersja.

Napisano

Witam

Na podstawie własnego doświadczenia:

- rzeczywiście łożyska shimano są węższe o 1mm od "standardowych" i w moim przypadku miały uszczelnienie tylko od wewnętrznej strony :woot: .  Wymiana nie jest skomplikowana i przy odrobinie wyczucia można to zrobić dobrze w domowych warunkach (dysponując najlepiej imadłem). Trzy razy wymieniałem u siebie i nie było komplikacji. Różnicę 1 mm można zniwelować przez spiłowanie rantu w plastikowej nakładce przykrywającej łożysko.   

-droższe łożyska wcale nie wytrzymują więcej. Chcąc mieć "trwalszy" suport kupiłem raz łożyska za 25zł/szt obustronnie kryte metalem. Wytrzymały dwa tygodnie... Łożyska za 2 zł wytrzymały u mnie pół roku i obecnie jeżdżą w rowerze brata.

Gdzieś przeczytałem (i zgadzam się z tą opinią), że łożyska takie są trwalsze gdy pracują w maszynach przy dużych obrotach (naciski na takie łożysko są wtedy w miarę jednakowo rozłożone po obwodzie). Wtedy rzeczywiście wytrzymują więcej. W rowerze siły działające na łożysko są różne w różnych punktach. Najlepszy przykład, że czasem przy zjazdach człowiek staje na pedałach i "skacze" po wertepach. Wtedy po d... dostaje dolna część łożyska. 

P.S. Jakby ktoś potrzebował do eksperymentów to mam gdzieś w czeluściach garażu jeden "zregenerowany i zajachany" suport HII. Mogę sprezentować.

pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

- modyfikuje uszczelnienia, kołnierze albo, co mało prawdopodobne, miski.

Dlaczego sądzisz że miski mało prawdopodobne?

Sam swego czasu wypinając się na shimano pogłębiłem miski i uważam że to najlepszy sposób. Najmniejsze prawdopodobieństwo wtopy.

Tanie łożyska (przy tym przeznaczeniu- niskie obroty, duże zanieczyszczenie)- wcale nie muszą wytrzymać mniej niż markowe, kilkukrotnie droższe.

Ale SKF jak brzmi, marketing to podstawa.

• Mod Team
Napisano

Za 25zł skf? A gdzie robocizna? 

Jak dla mnie to tam lądują chińczyki albo podróbki, plus przycięte dekle i tyle.

Napisano

Dlaczego sądzisz że miski mało prawdopodobne?

Sam swego czasu wypinając się na shimano pogłębiłem miski i uważam że to najlepszy sposób. Najmniejsze prawdopodobieństwo wtopy.

Ze względu na cenę takiej usługi a także nakład pracy. Do tego potrzeba tokarki i umiejętności.

Tutaj ktoś za całą usługę, łącznie z markowymi łożyskami, życzy sobie 25 zł. Coś mi to nie pasuje, zbyt piękne żeby było prawdziwe.

Napisano

Właściwie to nie trzeba toczyć misek, wystarczy usunąć wewnętrzny rant na oryginalnej plastikowej osłonie Shimano, miski Shimano są głębsze niż innych firm produkujących suporty pod HT II :whistling:

Napisano

Ze względu na cenę takiej usługi a także nakład pracy. Do tego potrzeba tokarki i umiejętności.

Tutaj ktoś za całą usługę, łącznie z markowymi łożyskami, życzy sobie 25 zł. Coś mi to nie pasuje, zbyt piękne żeby było prawdziwe.

Bo łożyska SKF nie są tak dobre jak się wydaje :)

Napisano

Oferta dobra dla tych co mają zerowe zdolności manualne. Ktoś znalazł niszę na rynku, czy pojemną się zobaczy.

To tak jak z ofertą wymiany rury sterowej, jak ktoś nie ma pojęcia o sprawie i nie ma dostępu do prasy to czemu nie.

Ja na to patrzę troszkę z góry i z politowaniem bo uważam się za osobę dość uzdolnioną w takich naprawach ale dla kogoś kto się nie zna..... czemu nie.

Napisano

Powiem krótko: najlepszy serwis na mieście wymienia mi łożyska HTII w 5 minut biorąc za usługę 5 zł. Do tego łożyska kosztują mnie około 3 zł za sztukę więc cała operacja to koszt 11 zł. Najtańsze (indyjskie nie chińskie tak na marginesie ) łożyska wystarczają mi na przejechanie dystansu ok 4-5 tyś km co mnie bardzo cieszy.Przy moich dystansach w sezonie wynoszących ok 9 tyś km operację robię 2 razy. 

Do całej imprezy potrzeba imadła i dwóch kluczy nasadkowych. Jeden dajemy w środek a drugi na zewnątrz miski. Całość ściskamy w imadle i łożysko wychodzi. W drugą stronę wprasowuje się przykładając stare łożysko i ściskając.

Inne patałachy w serwisach nie chcą tego robić tylko kręcą nosem. Wolą bowiem sprzedać klientowi nowe miski sh*tmanowskie za 50 zł które się popsują po 1 tysiącu km :) 

• Mod Team
Napisano

Oferta dobra dla tych co mają zerowe zdolności manualne. Ktoś znalazł niszę na rynku, czy pojemną się zobaczy.

To tak jak z ofertą wymiany rury sterowej, jak ktoś nie ma pojęcia o sprawie i nie ma dostępu do prasy to czemu nie.

Ja na to patrzę troszkę z góry i z politowaniem bo uważam się za osobę dość uzdolnioną w takich naprawach ale dla kogoś kto się nie zna..... czemu nie.

Tak by było gdyby gość na aukcji napisał po prostu "wymiana łożysk". Ale jak wyjeżdżą z "SKF, super jakość" itd to jest to po prostu oszustwo, ponieważ jedno łożysko SKF kosztuje więcej niż te 25pln.

• Mod Team
Napisano

ponieważ jedno łożysko SKF kosztuje więcej niż te 25pln

To nie jest takie oczywiste.

Może trafił na likwidacja hurtowni, firmy itp. i kupił za grosze.

Ale generalnie faktycznie aukcja lekko capi.

• Mod Team
Napisano

Niewątpliwie trochę roboty przy zmianie tych łożysk jest. 25zł jest adekwatną kwotę za taką usługę ale nie ma po prostu opcji żeby w tej kwocie mieściły się łożyska SKF które kosztują po 35zł za sztukę czyli 70zł za komplet. Sam nie raz montowałem najtańsze zamienniki po 2-3zł i niema w tym nic złego bo naprawdę chodzą dobrze, wcale nie gorzej niż fabryczne, tylko po co robić ludziom wodę z mózgu ?

Napisano

Oczywiście, że nie ma sensu pakować do misek suportu nic droższego niż 3 zł :) Wiadomo, że sprzedawcy wolą jak od nich kupimy łożysko za 30 zł sztuka niż takie za 3 zł - sprawa oczywista. Tyle, że do rowerowych zastosowań mija się to z celem ponieważ nowy wkład kosztuje od 50 zł ( sjitmanowski ) do 100 zł ( accent ). 

• Mod Team
Napisano

Zapominasz ze skf jest 10 razy lepszy od dura-ace i xtr... hehehe. Suport skimano to po prostu zwykła chińszczyzna :D

Chyba nie czytałeś opisu aukcji :D bo byś wiedział jak duży błąd nam proponujesz :D

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...