Skocz do zawartości

[Napęd rowerowy] Wymiana Wolnobiegu i przerzutki l Kompatybilność

Mateusz2932

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano
dokładnie to RevoShift'y

Miałeś najgorszą cześć rowerową na świecie od czasów wielkiego wybuchu i masz uraz :D Jednak sramowskie gripy są najlepsze :D Choć te nie koniecznie :D

mogę jeździć na tych 3x7 nawet jak mam 3x9 tylko ,że nie będę mógł przerzucić tam na jakiś bieg

yyyy nie, raczej nie.

Napisano

Tylko nie obrotowe !, miałem je, dokładnie to RevoShift'y ,ale jednak wole cynglowe...

Tak jak Puklus pisze - Shimanowskie Revoshifty tak się mają do SRAMowskich Gripshiftów,

jak cynglowe do thumbshifterów gwizdze.gif

Napisano

Ale jakoś tak przyzwyczaiłem się do tych cynglowych , a co do tej tarczy ?Kupie piastę pod tarcze , wszystko zrobię z tym kołem to będę mógł jeździć na v-brake'ach ? obręcz mam pod v-brake , a mechanizmy (zaciski ) i tarcze musiałbym ( z czasem) dokupić 

Napisano

Jak najbardziej. Jedyny warunek - obręcz pod V-brake - masz spełniony, więc nie ma problemu

Ale jakoś tak przyzwyczaiłem się do tych cynglowych...

No popatrz, popatrz gwizdze.gif to tak jak ja do Gripshiftów naughty.gif

Mój pierwszy rower z przerzutkami kupiony ponad 15 lat temu był wyposażony w obrotowe manetki SRAM SRT-400

i osprzęt Shimano klasy Alivio, i jakoś do tej pory nie podchodzą mi cynglowe zmieniarki.

Dopiero niedawno zmieniłem manetki na SRAM Attack i z 7-miu przeskoczyłem na 8 biegów.

Napisano

A co powiesz na to: 

http://tablica.pl/oferta/sprzedam-piaste-na-tyl-joytech-CID767-ID4awZ3.html#67460d885a

http://allegro.pl/cannondale-performance-piasta-tylna-32h-polecam-i3953028729.html

Widziałem w opisie o jakiś wymiarach osi,długość,szerokość, to też wchodzi w grę czy nie trzeba na to patrzeć ?

Zrobisz jak zechcesz, ale wiedz, że budując koła nie warto być dusigroszem. Oszczędzać to można na koszyku na bidon, ale nie piastach.

Zobacz na tę piastę, myślę, że cena nie jest wygórowana: http://allegro.pl/wyprzedaz-piasta-tyl-shimano-deore-fh-m535-32otw-i3942738679.html

Fajna cena też dobra, chyba nawet zamówię , a wróciwszy do mojego wcześniejszego pytania trzeba sie sugerowac wymiarami osi itd. ?

Dodam jeszcze, że ten gość co sprzedaje tą piastę , a raczej jakaś firma, ma słabe opinie, m.in uszkodzony towar,brak kontaktu, no i długie przesyłki 

Napisano

Musisz zwrócić uwagę na trzy rzeczy:

1. średnica osi ma wynosić 10mm

2. piasta musi mieć mocowanie na tarcze

3. liczba szprych musi się zgadzać z liczbą otworów w twojej obręczy.

Canondale nie ma mocowania na tarcze. Zalinkowana przeze mnie piasta jest na 32 szprychy i nie nadaje się do twojej obręczy. Zwróciłem uwagę po niewczasie. Nie ma się co martwić, bo są odmiany Deore na 36 szprych.

Edit:

Póki co najlepszym pasującym rozwiązaniem jest Altus.

Napisano

Niestety ale na dzień dzisiejszy mój budżet wynosi 360.nie wiem czy wystarzy mi na wszystko . PoliczePo liczę ile wyjdzie jak zabraknie to zostaje mi tylko wymiana przerzutki i ew. Dozbieranie

• Mod Team
Napisano

Jak mniemam, rower ciągle jeździ i nic mu nie dolega za bardzo, więc jak jeździsz to jeździj, jak uzbierasz min. do konkretnych wymian, wtedy sie za to zabierz.

• Mod Team
Napisano

A co poszło na zakupy ? mówiłeś ze masz. Z reszta to twój problem :D Na pocieszenie dodam ci że jak też nie mam :P

Napisano

Jakoś nie dawno , a raczej przed zimą czasami jak jechałem było takie stukanie/pukanie , dziś zajechałem to sprawdzić i zapytać ile będzie kosztować przeplot koła,kaseta,manetka(na razie tylko prawa chyba ef 51/50 )łańcuch no i przerzutka - około 350 zł , przy okazji kupiłem nowy koszyk na bidon , a co do tego koła to coś w środku piasty jakiś luz albo coś , 

Napisano

W pon. jadę zrobić całe koło tzn. wymienić napęd na kasetę ,nie będę się bawił w naprawy, zaproponowali mi przyzwoity sprzęt za nie duże pieniądze, min. przeplot koła 40 zł, piasta jakaś deore za około 70, dokładne informacje podam wam w pon. jak wszystko zrobię 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...