Skocz do zawartości

[Napęd rowerowy] Wymiana Wolnobiegu i przerzutki l Kompatybilność

Mateusz2932

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, Jestem nowym forumowiczem i mam kilka pytań dotyczących roweru: Otóż na wiosnę planuję w swoim rowerze wymienić wolnobieg na kasetę jeśli to możliwe,przerzutkę Shimano tourney tx-30(tył) na acera lub altus, i ewentualnie korbę,najbardziej interesuje mnie przerzutka wraz z kasetą/wolnobiegiem tak aby wszystko dobrze działało Myślicie , że da się coś z tym zrobić? 
Parametry roweru
Manetki: shimano ef40 ( 3x7 )

Przerzutka tył: shimano tx 30
Wolnobieg nie pamiętam nazwy Shimano 13-32
Korba  26-38-48

Napęd 3x7 - 21 biegów , Rower 29er

Jeśli można to prosiłbym o doradzenie na co wymieniać, i czy w ogóle się da. 

Pozdrawiam

Napisano

Znalezienie nowej, 7-rzędowej kasety (CS HG-30?) już dzisiaj bywa problematyczne. Lepiej zainwestować w 9-rzędową (ew. 8-rzędową, ale ich czas też już się kończy), ale to już wymaga wymiany manetek (możesz jeździć na manetce 7-biegowej, ale wtedy dwóch koronek nie obsłuży). Pytanie też, czy Twoja korba będzie kompatybilna z napędem 8/9-rzędowym - napisz co to za model.

Co do przerzutek... Acera/Altus to minimum przyzwoitoci. Rozsądniej wydaje się dołożyć kilka złotych na Alivio/Deore (różnica w cenie jest niewielka).

Oczywiście poza zakupem nowej piasty, kasety, przerzutki tylnej, manetek i ew. korby nie obejdzie się bez nowego łańcucha (jeśli zostaniesz przy starym szybko zajedziesz nową kasetę).

Napisano

Skoro mówisz ,że ciężko będzie ze znalezieniem 7 rzędówki.. ok ., ale przy wymianie wolnobiegu na kasetę na pewno będę musiał zmienić piaste/koło ?, interesuje mnie zmiana wolnobiegu bez zmian koła . Kobra  wchodzi w grę. 
Modelu korby nie znam ( cała czarna  ,troche dziwna) znam ilość ząbków, mogę zrobić zdjęcia jeśli pomogą .

Napisano

Kasety nie założysz do piasty pod wolnobieg (to jest konstrukcyjnie niemożliwe, piasta pod kasetę posiada bębenek, na który nakładasz kasetę). Nie musisz zmieniać całego koła - np. obręcz możesz zostawić. W każdym razie bez ponownego zaplecenie koła się nie obędzie.

Napisano

Pewnie, że jeden wolnobieg możesz zamienić na inny i wtedy nic nie musisz zmieniać w kole. Możesz nawet kupić np. 8-rzędowy, jeśli czujesz, że masz za mało przełożeń (oczywiście wtedy musisz mieć też odpowiednią manetkę, która to obsłuży).

Napisano

Ok dzięki za pomoc, jednak zostanę przy wolnobiegu ale 8 rzędowym, ( nie jestem pewien ale, ) Pewnie będę musiał zmienić/wymienić łańcuch, korbę i manetkę ? zgadza się ? , masz/macie jakieś godne polecenia komponenty, takie aby ze wszystkim były zgodne, przerzutkę wybiorę acera chyba że będzie mała różnica cenowa ( w moim sklepie rowerowym )

Zapomniałbym dodać , czasami jak pod skocze na rowerze, wjadę na krawężnik albo coś podobnego to czasami trzeszczy albo w kole albo w korbie ( raczej to 2) czy to może być środek suportu ?Jeszcze dziś dam zdjęcia (pomocne) roweru.

Mam jeszcze jedno pytanko? Shimano steff 40 (manetka) jest maksymalnie 7 rzędowa, czyli też będę musiał wymienić obydwie, jest to opłacalne czy zostać przy 1 ef40 i 2 np ef 50/51/65 ? Chodzi głównie o to , że raczej nie ma 8 rzędowej ef- 40-stki, Sorry za tak chaotyczne odpowiedzi/pytania. 

Napisano

Wolnobieg:

7-rzędowy: Shimano TZ-21 (14-28), Shiman MF-HG 40 (13-34), SunRace 13-34, ew. Ventura/Falcon po taniości

8-rzędowy: SunRace MFM60 (13-32), Ventura 13-32

9-rzędowy: SunRace 11-32 (dostępność w Polsce praktycznie zerowa).

Łańcuch: Shimano HG40 lub lepiej Shimano HG50

Manetka: klamkomanetka 8-biegowa (np. ST-EF 50) - jak nie przeszkadza ci efekt wizualny to możesz zostawić lewą mantkę i wymienić tylko prawą.

Korba... Jeśli nie sprawia problemów i tarcze nie są zużyte to zostawiłbym (ew. można doszlifować trochę uzębienie). Jeśli zmiana to na coś z grupy Alivio, a konkretny model to zależy czy chcesz zmienić też suport (zalecane) i z jakim mocowaniem (na kwadrat czy bardziej trwały octalink).

Napisano

yi43.jpgc3y3.jpg

• Frame: Hand crafted Aluminum
  • Fork: Alloy Crown 29er
  • Headset: 1-1/8 Black
  • Stem: Forged alloy 31.8 clamp Black
  • Handlebar: MTB Riser-31.8 Black
  • Brakes: Mechanical Disk Front, Linear Pull Rear
  • Brake Levers: Alloy
  • Shifters: Shimano ST-EF40 21 speed with indicators
  • Front Derailleur: Shimano
  • Rear Derailleur: Shimano TX-30
  • Cassette: Shimano 13-32 Freewheel
  • Chain: KMC
  • Cranks: 26, 38, 48 Steel
  • Bottom Bracket: Square Taper Ball and Cone
  • Pedals: Platform Resin
  • Wheels: Custom Alloy Deep V Rim Disc Rims in White with Stainless Steel Spokes (36 holes)
  • Tires: MTB- 29 x 2.1
  • Saddle: Genesis Custom
  • Seat Post: Alloy Black

To moja korba i wolnobieg MF-TZ21 , Dziwne, na stronię internetowej patrzę to wolnobieg 14-28 a na paramerty roweru to 13-32, 

Jak możesz to zobacz czy do tej korby będzie pasować ta 8-9 rzędówka 

Napisano

Korba to jakiś stalowy no-name. Z doświadczenia wiem, że takie kompononenty szybko lubią łapać luzy, więc pewnie stąd te stuki (sprawdź też umocowanie sztycy, bo ona też lubi wydawać jęki przy pokonywaniu przeszkód terenowych, a aluminiowa rama dobrze niesie dźwięk). Czy ta korba obsłuży napęd 8-biegowy? Przypuszczam, że tak, ale gwarancji nie ma żadnej. Zawsze można popróbować i tyle.

Jak stać Cię na wydatek 150-200 zł na nową korbę i suport to wymień na coś z firmowego (nawet budżetowy suntour xcr v-3 za ok. 100 zł będzie lepszy od tego co masz w tej chwili).

• Mod Team
Napisano

Korba póki krzywa nie jest może zostać, ewentualnie wywalić suport i dać nowy. A napęd do tej korby nawet i 10 rzędowy możesz zastosować.

Napisano

planuje wymienić na wolnobieg 8 rzędowy , no chyba ,że różnica będzie wynosić ~40zł to wezmę 9 rzędowy, korbe,manetki i łańcuch tak aby wszystko ze sobą grało 

• Mod Team
Napisano

Nie wymieniaj wolnobiegu na 8/9 rzędowy, nie chcesz tego robić, uwierz mi ;) wymień jak już koło, czy sama piastę ale nie wolnobieg, zwłaszcza jak ważysz więcej jak 60kg.

• Mod Team
Napisano

WA wymiana wolnobiegu tylko uprzykrzy ci życie ... domniemam ze nie masz kasy. Wiec pozostań przy tym co masz, mam na myśli 3x7. z czasem jak wyrzeźbisz trochę grosza zainwestuj, to sie opłaca. Chyba ze tak jak mówię, jesteś bardzo lekki i śmigasz lekko, po asfaltach to tak możesz kupić.

Mam moje stare już nie używane koło, tanio oddam bo mi już nie potrzebne, jest pod Vki i pod tarcze, jak byś chciał coś wiedzieć pisz PW. Mam nawet kasetę 9s z łańcuchem na początek by było ok tez tanio mogę oddać, nie lubię sie rozstawać ze sprzętm no ale :P

Napisano

Ważę prawie 60 kg, asfalt , troszkę terenu,wymiana koła nie wchodzi w grę, piasta, ale to już dużo zabawy centrowanie,zaplatanie , i pewnie wezmą 60-100 zł Planowałem zmienić przerzutkę po zimie , [ W zimę też jeżdżę ] na jakąś lepszą.Ale dalej się zastanawiam , jak bym chciał na kasetę , to muszę wymienić piastę bądź koło ( ale to nie wchodzi w grę),a jak na wolnobieg to tylko sam wolnobieg ew. korbę i łańcuch , manetki i tak i tak musiałbym wymienić.

Właśnie patrze , u mnie jest sprint i na stronce znalazłem coś takiego:
http://sklep.sprint-rowery.pl/product.php?id_product=3535 lub http://http//sklep.sprint-rowery.pl/product.php?id_product=1115%C2%A0r%C3%B3%C5%BCnica kilku złotych
Wybiore jednak acera 

http://sklep.sprint-rowery.pl/product.php?id_product=1091 napisane ,że kompatybilne z 8 przełożeniami ~ 115 zł

środek suportu ~50zł

dziwne... wolnobieg tylko 7 rz. reszta kasety.

A czy są koła/piasty które umożliwiają wstawienie wolnobiegu i kasety równocześnie ?

Ładna piasta koszt 80-100 zł
http://sklep.sprint-rowery.pl/product.php?id_product=3875

http://sklep.sprint-rowery.pl/product.php?id_product=1118

Ale jak zainwestuje już w tą piastę to nie będę się bawił w 8 rzędową tylko już 9 rzędową kasete... 

• Mod Team
Napisano

A czemu wymiana koła nie wchodzi w grę ? odkręcić nie umiesz czy złożyłeś dożywotnią obietnice krwi ze koła nie ruszysz ? Jeżeli chodzi o koszty to rozumiem to dość kosztowne.

Nie nie ma takich kół, choć teoretycznie da sie to zrobić to nikt na tak ... abstrakcyjny pomysł nie wpadł a nawet jeżeli wpadł, to mu widocznie nie wyszło :P

Aby wymienić cały napęd na 9s faktycznie trzeba wydać masę kasy, nowe koło, kaseta, łańcuch, prawa manetka. no 300zł jak nic. Używane komponenty cie nie interesują widzę a nowe kosztują, dlatego proponuje ci pozostanie póki co przy 3x7.

A czemu planujesz wymienić obecny napęd ? Zużył sie i nie dział ? przeskakuje, nie zmienia biegów ? Czy fakt posiadanie tylko 7 rzędów strasznie kole w oczy ?

Napisano

Wolnobieg musiałbym i tak wymienić , mocno zużyty nie jest, ale jak w tym roku nie wymieniłbym to na następny, a jak mam wymieniać wolnobieg to wole dołożyć i mieć te 8-9 rzędową kasete/wolnobieg, koło nie wiem czy zauważyłeś mam białe tzn. obręcz ,zaraz podeśle zdjęcie. 

s5hw.jpg

więc szkoda mi tej obręczy, rower jest bardziej wyczynowy , i jest na śrubach.i fajna obręcz. dlatego nie chce wymieniać koła, ew. zmienić piastę 80-100 zł + zaplecenie i centrowanie~180zł  =200zł za całość

kaseta koło 80 liczę 

łańcuch taki w miarę też gdzieś koło 50-70

manetki już podałem wcześniej ale różnica 20zł między acera a tourney ... więc komplet = 120 zł ale mogę się przemęczyć z 1 lewą ef40-stką i acera/tourney prawa. to wyjdzie 60 zł

Podsumowując +/- 

Prawie 500 zł... a bez piasty to koło 300zł z wolnobiegiem chyba,że dorwać jakieś używane na allegro,tablicy,

Napisano

Jeśli napęd działa bez zarzutów i nie przejawia objawów zużycia (np. przeskakiwanie) to go zostaw w spokoju i dozbieraj przez ten rok pieniądze na generalny remont/modernizację. Oczywiście przerzutkę możesz sobie kupić i zamontować już teraz... nawet alivio czy deore jak masz taką ochotę (też obsłużą napęd 7-rzędowy). Profilaktycznie powymieniaj jeszcze linki oraz pancerze i tyle.

• Mod Team
Napisano
rower jest bardziej wyczynowy

Wybacz ale śmiem się mocno nie zgodzić.

Ale nie ma sprawy, kupujesz piastę, używaną za 30-50zł, przeplatasz sam, bo to wbrew pozorom jest proste albo ktoś przeplata, za ok 30zł, do tego kaseta, najtańsza ok 60zł, + łańcuch ok 40zł i za 180zł idzie mieć napęd, do tego przerzutka ok 50-100zł, manetka tu już rożnie ale tez tak od 40zł.

Ale jeżeli dla ciebie ważniejsze jest że obręcz jest biała, to ... no.

• Mod Team
Napisano

Słuchaj, kolorem nie jeździsz, ja kilka ale jeździłem na srebrnej i czarnej obręczy, byłem młody nie miałem kasy, a swój pierwszy napęd 9s skompletowałem za 140zł na którym przejechałem ok 10 000km. Widzę twoje podejście i dlatego polecam ci teraz nic nie ruszać, dozbieraj sobie i wymień jak będziesz miał za co. Teraz możesz zmienić przerzutkę tylną jak chcesz.

Sama wymiana wolnobiegu teraz nic ci nie da kupno 8/9 wolnobieu to strzelenie sobie w kolano i stopę jednym strzałem.

Napisano

A ujdzie przeplecenie koła z mojej piasty na tą pod tą do kasety? duże koszta? czy podobne do zwykłego zaplecenia ? , czy lepiej zainwestować w nowe obręcze pod 29.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...