Mateusz2932 Napisano 30 Stycznia 2014 Napisano 30 Stycznia 2014 Witam, Jestem nowym forumowiczem i mam kilka pytań dotyczących roweru: Otóż na wiosnę planuję w swoim rowerze wymienić wolnobieg na kasetę jeśli to możliwe,przerzutkę Shimano tourney tx-30(tył) na acera lub altus, i ewentualnie korbę,najbardziej interesuje mnie przerzutka wraz z kasetą/wolnobiegiem tak aby wszystko dobrze działało Myślicie , że da się coś z tym zrobić? Parametry roweruManetki: shimano ef40 ( 3x7 ) Przerzutka tył: shimano tx 30Wolnobieg nie pamiętam nazwy Shimano 13-32Korba 26-38-48 Napęd 3x7 - 21 biegów , Rower 29er Jeśli można to prosiłbym o doradzenie na co wymieniać, i czy w ogóle się da. Pozdrawiam
zoomek Napisano 30 Stycznia 2014 Napisano 30 Stycznia 2014 Znalezienie nowej, 7-rzędowej kasety (CS HG-30?) już dzisiaj bywa problematyczne. Lepiej zainwestować w 9-rzędową (ew. 8-rzędową, ale ich czas też już się kończy), ale to już wymaga wymiany manetek (możesz jeździć na manetce 7-biegowej, ale wtedy dwóch koronek nie obsłuży). Pytanie też, czy Twoja korba będzie kompatybilna z napędem 8/9-rzędowym - napisz co to za model. Co do przerzutek... Acera/Altus to minimum przyzwoitoci. Rozsądniej wydaje się dołożyć kilka złotych na Alivio/Deore (różnica w cenie jest niewielka). Oczywiście poza zakupem nowej piasty, kasety, przerzutki tylnej, manetek i ew. korby nie obejdzie się bez nowego łańcucha (jeśli zostaniesz przy starym szybko zajedziesz nową kasetę).
Mateusz2932 Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Napisano 30 Stycznia 2014 Skoro mówisz ,że ciężko będzie ze znalezieniem 7 rzędówki.. ok ., ale przy wymianie wolnobiegu na kasetę na pewno będę musiał zmienić piaste/koło ?, interesuje mnie zmiana wolnobiegu bez zmian koła . Kobra wchodzi w grę. Modelu korby nie znam ( cała czarna ,troche dziwna) znam ilość ząbków, mogę zrobić zdjęcia jeśli pomogą .
zoomek Napisano 30 Stycznia 2014 Napisano 30 Stycznia 2014 Kasety nie założysz do piasty pod wolnobieg (to jest konstrukcyjnie niemożliwe, piasta pod kasetę posiada bębenek, na który nakładasz kasetę). Nie musisz zmieniać całego koła - np. obręcz możesz zostawić. W każdym razie bez ponownego zaplecenie koła się nie obędzie.
Mateusz2932 Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Napisano 30 Stycznia 2014 a na wolnobieg dało by rade bez żadnych zmian koła?
zoomek Napisano 30 Stycznia 2014 Napisano 30 Stycznia 2014 Pewnie, że jeden wolnobieg możesz zamienić na inny i wtedy nic nie musisz zmieniać w kole. Możesz nawet kupić np. 8-rzędowy, jeśli czujesz, że masz za mało przełożeń (oczywiście wtedy musisz mieć też odpowiednią manetkę, która to obsłuży).
Mateusz2932 Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Napisano 30 Stycznia 2014 Ok dzięki za pomoc, jednak zostanę przy wolnobiegu ale 8 rzędowym, ( nie jestem pewien ale, ) Pewnie będę musiał zmienić/wymienić łańcuch, korbę i manetkę ? zgadza się ? , masz/macie jakieś godne polecenia komponenty, takie aby ze wszystkim były zgodne, przerzutkę wybiorę acera chyba że będzie mała różnica cenowa ( w moim sklepie rowerowym ) Zapomniałbym dodać , czasami jak pod skocze na rowerze, wjadę na krawężnik albo coś podobnego to czasami trzeszczy albo w kole albo w korbie ( raczej to 2) czy to może być środek suportu ?Jeszcze dziś dam zdjęcia (pomocne) roweru. Mam jeszcze jedno pytanko? Shimano steff 40 (manetka) jest maksymalnie 7 rzędowa, czyli też będę musiał wymienić obydwie, jest to opłacalne czy zostać przy 1 ef40 i 2 np ef 50/51/65 ? Chodzi głównie o to , że raczej nie ma 8 rzędowej ef- 40-stki, Sorry za tak chaotyczne odpowiedzi/pytania.
zoomek Napisano 30 Stycznia 2014 Napisano 30 Stycznia 2014 Wolnobieg: 7-rzędowy: Shimano TZ-21 (14-28), Shiman MF-HG 40 (13-34), SunRace 13-34, ew. Ventura/Falcon po taniości 8-rzędowy: SunRace MFM60 (13-32), Ventura 13-32 9-rzędowy: SunRace 11-32 (dostępność w Polsce praktycznie zerowa). Łańcuch: Shimano HG40 lub lepiej Shimano HG50 Manetka: klamkomanetka 8-biegowa (np. ST-EF 50) - jak nie przeszkadza ci efekt wizualny to możesz zostawić lewą mantkę i wymienić tylko prawą. Korba... Jeśli nie sprawia problemów i tarcze nie są zużyte to zostawiłbym (ew. można doszlifować trochę uzębienie). Jeśli zmiana to na coś z grupy Alivio, a konkretny model to zależy czy chcesz zmienić też suport (zalecane) i z jakim mocowaniem (na kwadrat czy bardziej trwały octalink).
Mateusz2932 Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Napisano 30 Stycznia 2014 Frame: Hand crafted Aluminum Fork: Alloy Crown 29er Headset: 1-1/8 Black Stem: Forged alloy 31.8 clamp Black Handlebar: MTB Riser-31.8 Black Brakes: Mechanical Disk Front, Linear Pull Rear Brake Levers: Alloy Shifters: Shimano ST-EF40 21 speed with indicators Front Derailleur: Shimano Rear Derailleur: Shimano TX-30 Cassette: Shimano 13-32 Freewheel Chain: KMC Cranks: 26, 38, 48 Steel Bottom Bracket: Square Taper Ball and Cone Pedals: Platform Resin Wheels: Custom Alloy Deep V Rim Disc Rims in White with Stainless Steel Spokes (36 holes) Tires: MTB- 29 x 2.1 Saddle: Genesis Custom Seat Post: Alloy Black To moja korba i wolnobieg MF-TZ21 , Dziwne, na stronię internetowej patrzę to wolnobieg 14-28 a na paramerty roweru to 13-32, Jak możesz to zobacz czy do tej korby będzie pasować ta 8-9 rzędówka
zoomek Napisano 30 Stycznia 2014 Napisano 30 Stycznia 2014 Korba to jakiś stalowy no-name. Z doświadczenia wiem, że takie kompononenty szybko lubią łapać luzy, więc pewnie stąd te stuki (sprawdź też umocowanie sztycy, bo ona też lubi wydawać jęki przy pokonywaniu przeszkód terenowych, a aluminiowa rama dobrze niesie dźwięk). Czy ta korba obsłuży napęd 8-biegowy? Przypuszczam, że tak, ale gwarancji nie ma żadnej. Zawsze można popróbować i tyle. Jak stać Cię na wydatek 150-200 zł na nową korbę i suport to wymień na coś z firmowego (nawet budżetowy suntour xcr v-3 za ok. 100 zł będzie lepszy od tego co masz w tej chwili).
Mod Team Puklus Napisano 31 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2014 Korba póki krzywa nie jest może zostać, ewentualnie wywalić suport i dać nowy. A napęd do tej korby nawet i 10 rzędowy możesz zastosować.
Mateusz2932 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Napisano 31 Stycznia 2014 planuje wymienić na wolnobieg 8 rzędowy , no chyba ,że różnica będzie wynosić ~40zł to wezmę 9 rzędowy, korbe,manetki i łańcuch tak aby wszystko ze sobą grało
Mod Team Puklus Napisano 31 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2014 Nie wymieniaj wolnobiegu na 8/9 rzędowy, nie chcesz tego robić, uwierz mi wymień jak już koło, czy sama piastę ale nie wolnobieg, zwłaszcza jak ważysz więcej jak 60kg.
Mateusz2932 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Napisano 31 Stycznia 2014 No wiesz , wymiana piasty to kosztowna sprawa , zaplatanie koła i w ogóle, a wymiana (całego) koła nie wchodzi w grę.
Mod Team Puklus Napisano 31 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2014 WA wymiana wolnobiegu tylko uprzykrzy ci życie ... domniemam ze nie masz kasy. Wiec pozostań przy tym co masz, mam na myśli 3x7. z czasem jak wyrzeźbisz trochę grosza zainwestuj, to sie opłaca. Chyba ze tak jak mówię, jesteś bardzo lekki i śmigasz lekko, po asfaltach to tak możesz kupić. Mam moje stare już nie używane koło, tanio oddam bo mi już nie potrzebne, jest pod Vki i pod tarcze, jak byś chciał coś wiedzieć pisz PW. Mam nawet kasetę 9s z łańcuchem na początek by było ok tez tanio mogę oddać, nie lubię sie rozstawać ze sprzętm no ale
Mateusz2932 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Napisano 31 Stycznia 2014 Ważę prawie 60 kg, asfalt , troszkę terenu,wymiana koła nie wchodzi w grę, piasta, ale to już dużo zabawy centrowanie,zaplatanie , i pewnie wezmą 60-100 zł Planowałem zmienić przerzutkę po zimie , [ W zimę też jeżdżę ] na jakąś lepszą.Ale dalej się zastanawiam , jak bym chciał na kasetę , to muszę wymienić piastę bądź koło ( ale to nie wchodzi w grę),a jak na wolnobieg to tylko sam wolnobieg ew. korbę i łańcuch , manetki i tak i tak musiałbym wymienić. Właśnie patrze , u mnie jest sprint i na stronce znalazłem coś takiego:http://sklep.sprint-rowery.pl/product.php?id_product=3535 lub http://http//sklep.sprint-rowery.pl/product.php?id_product=1115%C2%A0r%C3%B3%C5%BCnica kilku złotych Wybiore jednak acera http://sklep.sprint-rowery.pl/product.php?id_product=1091 napisane ,że kompatybilne z 8 przełożeniami ~ 115 zł środek suportu ~50zł dziwne... wolnobieg tylko 7 rz. reszta kasety. A czy są koła/piasty które umożliwiają wstawienie wolnobiegu i kasety równocześnie ? Ładna piasta koszt 80-100 złhttp://sklep.sprint-rowery.pl/product.php?id_product=3875 http://sklep.sprint-rowery.pl/product.php?id_product=1118 Ale jak zainwestuje już w tą piastę to nie będę się bawił w 8 rzędową tylko już 9 rzędową kasete...
Mod Team Puklus Napisano 31 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2014 A czemu wymiana koła nie wchodzi w grę ? odkręcić nie umiesz czy złożyłeś dożywotnią obietnice krwi ze koła nie ruszysz ? Jeżeli chodzi o koszty to rozumiem to dość kosztowne. Nie nie ma takich kół, choć teoretycznie da sie to zrobić to nikt na tak ... abstrakcyjny pomysł nie wpadł a nawet jeżeli wpadł, to mu widocznie nie wyszło Aby wymienić cały napęd na 9s faktycznie trzeba wydać masę kasy, nowe koło, kaseta, łańcuch, prawa manetka. no 300zł jak nic. Używane komponenty cie nie interesują widzę a nowe kosztują, dlatego proponuje ci pozostanie póki co przy 3x7. A czemu planujesz wymienić obecny napęd ? Zużył sie i nie dział ? przeskakuje, nie zmienia biegów ? Czy fakt posiadanie tylko 7 rzędów strasznie kole w oczy ?
Mateusz2932 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Napisano 31 Stycznia 2014 Wolnobieg musiałbym i tak wymienić , mocno zużyty nie jest, ale jak w tym roku nie wymieniłbym to na następny, a jak mam wymieniać wolnobieg to wole dołożyć i mieć te 8-9 rzędową kasete/wolnobieg, koło nie wiem czy zauważyłeś mam białe tzn. obręcz ,zaraz podeśle zdjęcie. więc szkoda mi tej obręczy, rower jest bardziej wyczynowy , i jest na śrubach.i fajna obręcz. dlatego nie chce wymieniać koła, ew. zmienić piastę 80-100 zł + zaplecenie i centrowanie~180zł =200zł za całość kaseta koło 80 liczę łańcuch taki w miarę też gdzieś koło 50-70 manetki już podałem wcześniej ale różnica 20zł między acera a tourney ... więc komplet = 120 zł ale mogę się przemęczyć z 1 lewą ef40-stką i acera/tourney prawa. to wyjdzie 60 zł Podsumowując +/- Prawie 500 zł... a bez piasty to koło 300zł z wolnobiegiem chyba,że dorwać jakieś używane na allegro,tablicy,
zoomek Napisano 31 Stycznia 2014 Napisano 31 Stycznia 2014 Jeśli napęd działa bez zarzutów i nie przejawia objawów zużycia (np. przeskakiwanie) to go zostaw w spokoju i dozbieraj przez ten rok pieniądze na generalny remont/modernizację. Oczywiście przerzutkę możesz sobie kupić i zamontować już teraz... nawet alivio czy deore jak masz taką ochotę (też obsłużą napęd 7-rzędowy). Profilaktycznie powymieniaj jeszcze linki oraz pancerze i tyle.
Mod Team Puklus Napisano 31 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2014 rower jest bardziej wyczynowy Wybacz ale śmiem się mocno nie zgodzić. Ale nie ma sprawy, kupujesz piastę, używaną za 30-50zł, przeplatasz sam, bo to wbrew pozorom jest proste albo ktoś przeplata, za ok 30zł, do tego kaseta, najtańsza ok 60zł, + łańcuch ok 40zł i za 180zł idzie mieć napęd, do tego przerzutka ok 50-100zł, manetka tu już rożnie ale tez tak od 40zł. Ale jeżeli dla ciebie ważniejsze jest że obręcz jest biała, to ... no.
Mateusz2932 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Napisano 31 Stycznia 2014 Wiesz będę miał z przodu białą , a np. z tyłu czarna lub srebną.. a opłaca się przepleść koło z mojej piasty na tą pod kasetę ujdzie ?
Mod Team Puklus Napisano 31 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2014 Słuchaj, kolorem nie jeździsz, ja kilka ale jeździłem na srebrnej i czarnej obręczy, byłem młody nie miałem kasy, a swój pierwszy napęd 9s skompletowałem za 140zł na którym przejechałem ok 10 000km. Widzę twoje podejście i dlatego polecam ci teraz nic nie ruszać, dozbieraj sobie i wymień jak będziesz miał za co. Teraz możesz zmienić przerzutkę tylną jak chcesz. Sama wymiana wolnobiegu teraz nic ci nie da kupno 8/9 wolnobieu to strzelenie sobie w kolano i stopę jednym strzałem.
Mateusz2932 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Napisano 31 Stycznia 2014 A ujdzie przeplecenie koła z mojej piasty na tą pod tą do kasety? duże koszta? czy podobne do zwykłego zaplecenia ? , czy lepiej zainwestować w nowe obręcze pod 29.
Mod Team Puklus Napisano 31 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2014 Zapytam zatem inaczej ... ile masz kasy i co chcesz zrobić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.