GnX Napisano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Witka. Mam w swoim Kjubie Shimano BR-M395 hydr. disc brake (160/160mm) takie oto hamulce. Niestety ich zdolnośc hamowania jest kiepska, niedawno wymieniłem klocki na nowe i po przejechaniu jakis 50km znow zaczely sie problemy. Hamulec piszczy, hamuje słabo. Czyscilem tarcze rozpuszczalnikiem nitro i ludwikiem, wycieralem ale znow to samo (chodzi mi o przedni hamulec). Niestety nawet gdy hamulec dzialal jak nalezy to i tak jego sila hamowania nie jest dla mnie wystarczajaca. I tutaj pytanko, chcialbym na wiosne zmienic hamulec na jakis mocniejszy. Troche poczytalem i zainsteresowal mnie Shimano SLX 675. Co myslicie o takiej wymianie? Na klockach metalicznych oczywiscie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 zmien klocki na metaliczne i tarcze na 180 i bedzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GnX Napisano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Nie ma metalicznych do tego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Te powinny pasować. http://www.isport.pl/okladziny-hamulcow-tarczowych-shimano-e01s-metaliczne-p-7183.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Klocki metaliczne do tego hamulca robi np firma BBB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Jeśli w jednym siła jest zauważalnie gorsza niż w drugim, to prawdopodobnie masz wyciek, skoro czyszczenie pomaga tylko doraźnie lub wcale. Sprawdź czy spód klocków nie ma tłustych śladów od tłoczków, miałem taką awarię (uszczelki tłoczków, po jeździe w zimie najprawdopodobniej). A co do slx, to koniecznie dorwij go gdzieś na sucho przed kupnem, bo nie każdemu praca klamki z servo musi odpowiadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbaranek Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Ja u siebie zalozylem SLX675 - wymienione przy zakupie roweru z Avid Elixir 1. Tarcze mam Avid G2CS 180/160. Przez poczatkowe kilkadziesiat kilometrow bylem srednio zadowolony z sily hamowania, ale z kazdym kolejnym kilometrem bylo coraz lepiej. Obecnie po przejechaniu 200-300km na nowych hamulcach jest niezle. Przy mojej masie (105kg) potrafi mnie to zatrzymac naprawde sprawnie. Pamietaj ze do SLXow sa klocki zaorwno metaliczne jak i zywiczne. Ja mam metaliki - potrafia byc glosne w takiej temperaturze jak jest obecnie i przy takiej wilgotnosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GnX Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Podczas ew zkupu w grę wchodzą tylko metaliczne. Z jazdą w takich warunkach nie mam problemu bo zwyczajnie tego nie robie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 tylko metaliczne A skąd to parcie na metaliki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GnX Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Większa siła hamowania niż żywiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 I dużo wolniejsze zużycie, jednak często kosztem dzięków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.