Skocz do zawartości

[Hamulce] Na jakie zmienic (29er)

GnX

Rekomendowane odpowiedzi

Witka. Mam w swoim Kjubie Shimano BR-M395 hydr. disc brake (160/160mm) takie oto hamulce. Niestety ich zdolnośc hamowania jest kiepska, niedawno wymieniłem klocki na nowe i po przejechaniu jakis 50km znow zaczely sie problemy. Hamulec piszczy, hamuje słabo. Czyscilem tarcze rozpuszczalnikiem nitro i ludwikiem, wycieralem ale znow to samo (chodzi mi o przedni hamulec). Niestety nawet gdy hamulec dzialal jak nalezy to i tak jego sila hamowania nie jest dla mnie wystarczajaca. I tutaj pytanko, chcialbym na wiosne zmienic hamulec na jakis mocniejszy. Troche poczytalem i zainsteresowal mnie Shimano SLX 675. Co myslicie o takiej wymianie? Na klockach metalicznych oczywiscie.

Jeśli w jednym siła jest zauważalnie gorsza niż w drugim, to prawdopodobnie masz wyciek, skoro czyszczenie pomaga tylko doraźnie lub wcale. Sprawdź czy spód klocków nie ma tłustych śladów od tłoczków, miałem taką awarię (uszczelki tłoczków, po jeździe w zimie najprawdopodobniej). A co do slx, to koniecznie dorwij go gdzieś na sucho przed kupnem, bo nie każdemu praca klamki z servo musi odpowiadać.

Ja u siebie zalozylem SLX675 - wymienione przy zakupie roweru z Avid Elixir 1. Tarcze mam Avid G2CS 180/160. Przez poczatkowe kilkadziesiat kilometrow bylem srednio zadowolony z sily hamowania, ale z kazdym kolejnym kilometrem bylo coraz lepiej. Obecnie po przejechaniu 200-300km na nowych hamulcach jest niezle. Przy mojej masie (105kg) potrafi mnie to zatrzymac naprawde sprawnie. Pamietaj ze do SLXow sa klocki zaorwno metaliczne jak i zywiczne. Ja mam metaliki - potrafia byc glosne w takiej temperaturze jak jest obecnie i przy takiej wilgotnosci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...