AntyIdiota Napisano 29 Stycznia 2014 Napisano 29 Stycznia 2014 Mój łańcuch HG74 jest na wykończeniu, chcę go wymienić na nowy. Mam napęd Dyna Sys, kaseta hg81. Najbardziej czego się obawiam to zerwanie łańcucha, być może nic takiego dla niektórych. Łańcuch zerwał mi się raz w życiu, ale to było dość traumatyczne zdarzenie(a raczej jego następstwa)... raz a porządnie, dlatego to dla mnie ważne. 1. Czy HG95 jest bardziej wytrzymały od HG74. 2. Czy łańcuch Yaban http://allegro.pl/lancuch-ybn-s1010-cr-10-speed-spinka-i3912649639.html LUB http://allegro.pl/lancuch-10-rzedowy-ybn-sfl-h10-cr-116-ogniw-40-i3903631646.html będzie zgodny z Dyna-Sys i jest lepszym wyborem od HG95? Pozdrawiam. Ceny nie porównuję między nimi, nie w tym rzecz, chcę dobry łańcuch.
Sonix Napisano 29 Stycznia 2014 Napisano 29 Stycznia 2014 chcę dobry łańcuch. Jeśli zależy Ci na żywotności napędu to polecam jazdę na 2-3 łańcuchy.
mklos1 Napisano 29 Stycznia 2014 Napisano 29 Stycznia 2014 Z tego co kojarzę łańcuchy YBN nie mają szczególnie dobrej opinii. Łańcuch jak łańcuch. Bierz Connex'a. Są polecane.
tobo Napisano 29 Stycznia 2014 Napisano 29 Stycznia 2014 Do napędu dyna sys może być każdy łańcuch - w wielu rowerach fabrycznie jest zakładany inny niż ten "systemowy". Jeśli chodzi o dziesiątkowego Connexa to próbowałem go zmusić do pracy i niestety nie chciał tego zrobić. Potem przypomniałem sobie że zalegają u nas takie łańcuchy i ich nie sprzedajemy i nie montujemy.
mklos1 Napisano 29 Stycznia 2014 Napisano 29 Stycznia 2014 Może coś bliżej na temat problemów/objawów?
tobo Napisano 29 Stycznia 2014 Napisano 29 Stycznia 2014 Spowolniona zmiana biegów, haczenie, przytrzymywanie łańcucha. Napęd to komponenty Shimano, rower szosowy. Łańcuch nie był zużyty więc nie poświęcałem mu specjalnej uwagi, dopóki nie wtrącił się do mojej walki drugi mechanik. Łańcuch zamieniłem na Shimano i napęd zaczął działać normalnie. Mamy parę takich Connexów, nie sprzedajemy ich.
1415chris Napisano 29 Stycznia 2014 Napisano 29 Stycznia 2014 Jakis czas temu chcialem sprobowac ktoregos z 10-tek Connexa ale niemalze kazdy odradzal mi to, argumentujac slaba w porownaniu do innych, kultura pracy. Co do Yabana, swietny lancuch (101 Ti)!
AntyIdiota Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Napisano 30 Stycznia 2014 Kupiłem w końcu HG-95, chciałem Connexa 10SG - złotego, ale się tych ich spinek boję, ale akurat trudno powiedzieć czy osoby, którym się zrywały dobrze je założyły, bo są one kierunkowe, co jest napisane w instrukcji, a jej się zazwyczaj nie czyta.
PiotrekJ Napisano 30 Stycznia 2014 Napisano 30 Stycznia 2014 Czego jak czego ale akurat spinek Connexa bac sie nie trzeba
tobo Napisano 30 Stycznia 2014 Napisano 30 Stycznia 2014 Kupiłem w końcu HG-95, chciałem Connexa 10SG - złotego, ale się tych ich spinek boję, ale akurat trudno powiedzieć czy osoby, którym się zrywały dobrze je założyły, bo są one kierunkowe, co jest napisane w instrukcji, a jej się zazwyczaj nie czyta. O ile pamiętam to nawet nie czytając instrukcji nie pojedziesz za daleko gdyż łańcuch przeskakuje na źle założonej spince, więc wiesz o tym od pierwszego obrotu korbą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.