Skocz do zawartości

[porada] Trening początkującego

CBarZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Przez 2, 3 miesiące na wakacjach regularnie jeździłem na rowerze, przestałem później z powodu wielu treningów w piłkę.Przez zimę ćwiczyłem siłowo i trochę biegałem.Ogólnie od jakiegoś czasu pojawiła się miłość do roweru :) Pojeździłem trochę i pomyślałem, że warto trochę zaplanować swoje treningi.Mam ustalone dni w których jeżdzę i dni w których ćwiczę siłowo, tylko, że dla jazdy na rowerze nie mam żadnego konkretnego planu, jeździłem różnie, trochę po lesie, trochę po asfalcie z różną prędkością, czyli tak jak miałem ochotę.Może najpierw przedstawię moje cele.Chciałbym być w stanie przejechać około 200 km w ciągu dnia, myślę, że szybko mogę tego dokonać.Po drugie, mam zamiar jeździć więcej w górach, więc muszę też skupić się na trudnych podjazdach.Teraz tak naprawdę przejdę do sedna.Kupiłem książkę "Biblia treningu kolarza górskiego", pomyślałem sobie, że przeczytam i ułożę sobie przemyślany plan.Po przeczytaniu kilkudziesiąt stron mam takie wrażenie, że to chyba nie jest jeszcze dla mnie.Nie wiem czy jest sens na moim etapie "psuć" sobie przyjemność i czy jest w ogóle to warte czegokolwiek.Sam teraz nie wiem jak trenować, nie chcę być zawodowym kolarzem, w niedalekiej przyszłości chcę podróżować.Jak myślicie, mam trenować po prostu długie dystanse i od czasu do czasu poćwiczyć podjazdy, czy stosować jakieś bardziej zaawansowane formy treningu?Dodam, że mam 17 lat, ogólnie sport uprawiam od zawsze, a w bardziej regularny i przemyślany sposób od kilku miesięcy(bieganie, trening siłowy).Nie mam ograniczeń czasowych(na pasję zawsze znajdę czas), zdrowotnych.Mój rower to unibike flash gts, model z 2012 roku, ale kupiony jakieś 10 miesięcy temu.Przejechałem nim niecałe ponad 1500 km.Oczywiście nie liczę na żaden gotowy plan treningowy, chciałbym jakieś ogólne wskazówki dla prawie totalnego początkującego :)

Serdecznie pozdrawiam,

Bartek

Przemyślałem i rzeczywiście nie ma sensu w układaniu jakiegoś specjalnego planu, biblię treningu oczywiście sobie przeczytam, ale tylko z ciekawości.Póki co dla mnie sama jazda jest wielką frajdą, nie interesuję mnie w tej dziedzinie sportu bicie rekordów kosztem przyjemności.Wielkie dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...