Skocz do zawartości

[Przerzutka tył manetki] Manetki deore i przerzutka xtr

Frycu963

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oczywiście że tak jeżeli manetki i przerzutka będzie obsługiwało tę samą liczbę biegów. Ja podpowiem tylko że lepiej zainwestować w lepsze manetki niż przerzutkę- wtedy odczujesz lepsza jakość zmiany biegów czyli np. Manetki xtr, przerzutka deore.

Napisano

używam zestawu manetki deore i przerzutka xtr (starsze modele niż ten, który prezentujesz) i nie narzekam na brak precyzyjności.

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zamaskowanie kilku wariantów przerzutek, wsadzenie na rower kilku gości i sprawdzenie ilu z nich zgadnie na jakim zestawie jeździ:)

Napisano

@Up, to mogłoby być ciekawe, tym bardziej, że podobno manetki M430 są bardziej ergonomiczne niż M590 ;)

@Puklus, ale jednak różnica w cenie jest niemała. Nie będę się kłócił co do precyzji, bo nie używałem ani Xt ani Xtr.

Napisano

To przerzutka decyduje o jakosci i precyzji zmiany przelozen.

Im wyzszy model tym lepszy material, wieksza precyzja wykonania i spasowania elementow, wieksza trwalosc, lepsza praca pod obciazeniem, przerzutka lepiej reaguje na rozkaz z kokpitu.

Pisze to z perspektywy uzytkowania wszystkiego co jest na rynku komponentow mtb, od altusa po xtr'a/x0.

10 lat temu mialem przerzutke xtr sparowana z grupa napedu 3x8 klasy alivio i uwazam ze taka kombinacja byla bardzo dobrym rozwiazaniem.

• Mod Team
Napisano

To przerzutka decyduje o jakosci i precyzji zmiany przelozen.

Nie neguję lat doświadczeń ale mam trochę inne odczucia.

Przerzutka xt klasyk nie shadow jeździła z manetkami slx-a przedtem deore. Było jak było, inwestycja w slx-a w porównaniu z deore bez sensu. Po zmianie manetek na xt i dla mnie odczuwalna zmiana jakości pracy zestawu, mimo że poprzednie manetki pracowały ze świeższą przerzutką o mniejszym przebiegu.

Napisano

wszystkie manetki shimano ponizej xt działają badziewnie

roznicy pomiedzy deore i slx nie ma zadnej

w slx mozna jedynie telewizorki odkrecic

najlepszy bedzie zestaw manetki xt i przerzutka minimum slx

Napisano

chodzi o to że mam zestaw sram 3x8 manetki x4 przerzutka tył x5 czy warto przerzbiać całość na 9 biegową bo mam tylko manetki deore

• Mod Team
Napisano

Trochę chaotycznie piszesz w tym temacie albo nie wiesz czego chcesz.Ostatni post powinien być na początku.

Kaseta, przerzutka, łańcuch. Jak nowe z półki xt to ok.500,- trzeba położyć. No i powinieneś sobie odpowiedzieć czy warto.

Zmiana jakościowa będzie.

Napisano

to czy warto przechodzic na 9rz zalezy od wielu czynnikow, musisz sobie sam odpowiedziec, co do przerzutki glownie liczy sie jej stan, xtr z luzem moze chodzic gorzej od alivio bez luzu, jak nie masz kasy za wiele to kup xt shadow ewentualnie zwykla wersje, co do manetek to juz nie mam, az tak wielkiego doswiadczenie nie mniej faktycznie od xt w gore cos tam idzie odczuc :)

Napisano

Ja bym szedł w stronę srama, jak już go masz ... Czemu chcesz XT ?                                                Chce xt bo mam już manetki deore i kasete ale używaną i pomyślałemżeby pójść z czasem techniki i zainwestować jeszcze w przerzutke ale już sam nie wiem

Napisano

jedni mówią, że lepszy sram albo że nie sram :-) . Tak czy siak decyzję musisz przemyśleć i podjąć.Ja osobiście wolę shimano.

Pozdro

Napisano

Z jakością przerzutek XT ostatnio różnie bywa, ja mam Shadowa, ale drugi raz bym go nie kupił - albo 771 albo coś ze Sramu jeśli chcesz zmienić tył :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...