Skocz do zawartości

[buty spd]

NaNo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To ja się jeszcze podepnę. Będę kupował Giant Terrago, a tam w standardzie są pedały spd. Myślałem, aby "wyciągnać" ze sprzedawców buty SPD jako rabat ogólnej sumki roweru. Czy myślicie, że to dobre rozwiązanie?

Czy buty SPD na sznurowadła są dobrym rozwiązaniem? Czy lepsze na rzepy? W większość droższy modeli spotkałem się tylko z rzepami. W sklepie oglądałęm to widziałęm również ze sznurowadłami.

w zestaw "SPD" wchodza pedaly zatrzaskowe, bloki i buty z gniazdem do wkrecania blokow. bloki to taki kawalek metalu, ktory wpina sie w pedal zatrzaskowy. bloki przykrecamy do butow. dostajemy je razem z pedalami, nie z butami (rozne pedaly maja rozne bloki).

do tych butow oczywiscie potrzebujesz blokow i pedalow (jazda w sztywnych butach mtb jest niezbyt przyjemna na platformach, czyli zwyklych pedalach).

wszystko dziala na zasadzie zatrzaskow. wpinasz blok w pedal i jestes 'polaczony' z rowerem. w normalnych pedalach tylko naciskasz na pedal, w spd rowniez ciegniesz do gory. noga pracuje non stop, co poprawia 'jakosc' pedalowania. jezdzisz szybciej i wydajniej. dodatkowo buty spd maja sztywna podeszwe, co sprawia, ze przenosimy wiecej energii z nogi na pedal. wypinamy sie z pedalow wykonujac noga ruch w bok.

na podobnej zasadzie dzialaja noski, jednak ich wada jest to, ze ciezko jest wyjac z nich noge, jak sa mocno zacisniete. rowniez podczas wypadku jest wieksze prawdopodobienstwo urazu. w pedalach spd przy wywrotce noga zazwyczaj sie wypina ;]

wiazane buty spd sa zazwyczaj bardziej 'cywilne'. maja mniej sztywna podeszwe, mozna w nich normalnie chodzic, co w sztywnych butach jest ciezkie i glosne (niczym chodzenie na szpilkach ;] ). bloki sa umieszczone glebiej, co niweluje stukanie. sa przeznaczone do amatorskiej turystyki gorskiej i mniej wymagajacych uzytkownikow, badz jako druga para, do jezdzenia po miescie.

jezeli dasz rade 'wyciagnac' buty od sprzedawcow to oczywiscie bierz.

bialykom dzięki za odpowiedź. Czyli rozumiem, że buty SPD z mniej sztywną podeszwą są również dobre? (są oczywiście tańsze).

Jak na razie nie planuje jeździć zawodowo, jedynie często rekreacyjnie (tzn. w miarę możliwości codziennie i na dłuższe trasy).

Zastanawiałem się również nad wymianę od razu pedałów spd na standardowe platformy (może trochę lepsze z np. wypustkami). Nie wiem co zrobić. Rok nie jeździłem na rowerku, nigdy spd nie używałem i nie wiem czy mi się spodobają itd.

NaNo mam nadzieję, ze się nie obraziłeś, że podpiąłem się pod Twój temat.

oczywiscie ze sa dobre, jednak przez to, ze sa mniej sztywne przenosza mniej energii z nogi.

mowia, ze jak raz zaczniesz jezdzic w spd, to juz nie bedziesz chcial przejsc na platformy ;]

poczatki jazdy w spd sa troche trudne - przewracanie sie na bok przy predkosci bliskiej 0. trzeba pamietac o wypieciu przy skrzyzowaniu etc. jednak z uplywem czasu wypiecie staje sie odruchem bezwarunkowym i nawet o tym nie myslisz.

ja jezdze od przedwczoraj :) jednak juz wiem, ze pedaly zatrzaskowe to jest to. a przewrocilem sie tylko 4 razy :D

Witam. Pozwolicie, że ja również się podepnę. Temat ładnie się rozwija więc szkoda zakładać nowy. Również przymierzam się do przejścia na SPD tylko martwi mnie jedna rzecz. Otóż czytałem gdzieś, że obciążenie kolan (szczególnie przy pedałach shimano) jest bardzo duże. Niektórzy, muszą nawet przez to rezygnować z SPD. Póki co jeżdżę na zwykłych pedałach i mam problemy z kolanami więc boję się, że na SPD będzie jeszcze gorzej. Doradźcie proszę czy jest na to jakaś rada, na co zwracać uwage? Pozdrawiam

p.s Czy ktoś używa może tych butów? http://www.allegro.pl/item105653018_buty_s...kazja_nr43.html Ciekaw jestem opinii na ich temat :D

Witam. Pozwolicie, że ja również się podepnę. Temat ładnie się rozwija więc szkoda zakładać nowy. Również przymierzam się do przejścia na SPD tylko martwi mnie jedna rzecz. Otóż czytałem gdzieś, że obciążenie kolan (szczególnie przy pedałach shimano) jest bardzo duże. Niektórzy, muszą nawet przez to rezygnować z SPD. Póki co jeżdżę na zwykłych pedałach i mam problemy z kolanami więc boję się, że na SPD będzie jeszcze gorzej. Doradźcie proszę czy jest na to jakaś rada, na co zwracać uwage? Pozdrawiam

p.s Czy ktoś używa może tych butów? http://www.allegro.pl/item105653018_buty_s...kazja_nr43.html Ciekaw jestem opinii na ich temat :D

Ja tęz mam problemy z kolanami, ale po przejściu na spd nie zauważyłem jakiejś zmiany. Podobno najlepsze dla kolan są pedały Time, gdyż mają luz boczny, którego własnie brakuje w shimano, ale jak mówie, ja nie odczułem jakiejś niekorzystnej zmiany, a mam pedały shimano.

poczatki jazdy w spd sa troche trudne - przewracanie sie na bok przy predkosci bliskiej 0. trzeba pamietac o wypieciu przy skrzyzowaniu etc. jednak z uplywem czasu wypiecie staje sie odruchem bezwarunkowym i nawet o tym nie myslisz.

ja jezdze od przedwczoraj :) jednak juz wiem, ze pedaly zatrzaskowe to jest to. a przewrocilem sie tylko 4 razy :)

Nie strasz ludzi :glare: Ja od 2 miesięcy jeżdżę na SPD i na razie (odpukać) 0 gleb i nie rozumiem ludzi którzy piszą że zapomnieli się wypiąć jak stawali. Dla mnie jest to zwykłe roztargnienie.

Podobno najlepsze dla kolan są pedały Time, gdyż mają luz boczny, którego własnie brakuje w shimano, ale jak mówie, ja nie odczułem jakiejś niekorzystnej zmiany, a mam pedały shimano.

Shimano mają luz boczny - 7mm, Timy chyba 15mm

Dzięki Schwefel za opinię. Już myślałem, że są naprawde duże problemy.

Mam pytanko. Czy te buciki są godne uwagi jak na początek przygody z SPD?

http://www.allegro.pl/item107270840_nowe_b..._rozmiary_.html

Mam nadzieję, że będą je mieli w sklepie. Podobają mi się. Mają płytke wyjmowalną gdzie się mocuje bloki. W niektórych butach nie jest to niczym osłonięte. Takie rozwiązanie jest chyba lepsze.

Pozdrówka

Mam pytanko. Czy te buciki są godne uwagi jak na początek przygody z SPD?

http://www.allegro.pl/item107270840_nowe_b..._rozmiary_.html

Na początek będą dobre, nie miałem ich na nogach więc nie wiem jak z wentylacją ale jak masz zamiar często "wpadać " w błoto to ten szary zamsz będzie nie do wyczyszczenia zwłaszcza na czubku buta, ale to tylko względy estetyczne.

Nie strasz ludzi :glare: Ja od 2 miesięcy jeżdżę na SPD i na razie (odpukać) 0 gleb i nie rozumiem ludzi którzy piszą że zapomnieli się wypiąć jak stawali. Dla mnie jest to zwykłe roztargnienie.

nikogo nie strasze ;] sam wiem, ze nie wroce juz do platform. zgadzam sie, ze wywrotki na poczatku uzytkowania spd to roztargnienie, jednak to szybko mija.

To ja tez mam pytanko, nie dawno zakupilem butySH oraz pedaly SPD Wellgo, wraz z pedalami dostalem bloki i troszke dziwny zestaw blaszek, srubek itp. i nie wiem czy dobrze je zamontowalem?

http://img56.imageshack.us/my.php?image=blaszkabuty9nf.jpg

Chodzi mi o ta blaszke pod blokiem, nie wiem czy ona ma tam byc? A moze powinna znajdowac sie od srodka?!

Tak jak jest teraz nie przeszkadza mi we wpinaniu buta jak i wypinaniu.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...