Skocz do zawartości

[chwyty] [rogi] Jakie kupic?

mbaranek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Mam u siebie w nowym rowerze strasznie twarde, gumowe i niewygodne chwyty - co polecacie zakupic w zamian?

Manetki sa Deore, klamki SLX.

Druga sprawa to rogi - tez chce sobie zakupic - przyzwyczajenie z poprzedniego roweru. Jakos nigdy nie zwracalem uwagi na rogi - po prostu kupowalem. W wczesniejszym rowerze mialem Ritchey'a. Macie cos do polecenia?

Napisano

Tak jak napisał Grzeslaw pytanie jakie masz fundusze? Jaką szerokość kierownicy, manetki? A także co jest priorytetem dla Ciebie przy wyborze chwytów i rogów (komfort, waga, cena, wygląd)?

Przykładowo:

- waga - chwyty Boplight Race + rogi KCNC, AEST, WCS, Boplight, Smica - np. około 80 gram

- komfort - chwyty skręcane (boplight, wcs, velo, sars, aerozine) + rogi gięte (no name, zoom, ritchey, author) - np. około 240 gram 

Co kto lubi  :thumbsup:

Napisano

Budzet - powiedzmy po 80-100zl na rogi + 80-100zl na chwyty.

Zastanawiam sie nad jakimis takimi skrecanymi - nigdy nie mialem z takimi do czynienia.

Raczej zalezy mi na wygodzie - wiecej jezdze po miescie/parku niz lasach.

Kierownica 70cm, manetki Deore, klamki SLX,

Napisano

Jeżeli zależy ci na wygodzie to nawet nie patrz na rogi Smica, Boplight... 

Ja od siebie polecam bardzo ergonomiczne i wygodne rogi Accent Arrow, które można kupić w rozsądnej cenie 40zł ;)

Napisano

lekkie i wygodne chwyty:

- ESI Grips Race (lub Chunky jak masz dużą dłoń) - ok 50/60g

- Ritchey WCS True Grips - 49g

- Boplight Race 130 - 20g

- Specialized Lightweight - 12g

A co do rogów, to zgadzam się z przedmówcą, że wszystkie rogi ala Smica są pieruńsko nieergonomiczne.

Napisano

Przy rowerze mialem zamontowane jakieś ergo chwyty i szczerze mówięc nie polecam tego typu chwytów, mnie bardzo dretwiały ręce. Zamiast polecanych wyżej Ritchey wybrałem Setlaz Kevlar. materał wydaje sie dosć szorstki ale i tak latam w rękawiczkach.

Napisano

Na chwyty sie pewnie zdecyduje na Boplight Sport lub Setlaz Kevlar - jeszcze sie zastanawiam, ale blizej mi do Boplight.

A co do rogow to znalazlem cos takiego:

http://allegro.pl/rogi-kierownicy-tranzx-jd-886-z-kluczami-fv-kr-i3926152705.html

Waga jest bardzo duza - 290g, ale nie przykladam do tego wielkiej wagi - co sadzicie o takim wynalazku?

W sumie jadac gdzies dalej na wycieczke podstawowe narzedzia trzeba miec, podobnie na maratonie a jezdzac po miescie (do pracy) waga roweru nie ma wielkiego znaczenia. Pytanie jak z jakoscia tych narzedzi...

Napisano

Ja w dalszym ciągu polecam rogi  Accent Arrow, jeździłem na rogach Pro, które ważą 65 gram, czułem jakbym trzymał pręt. Accenty maja bardzo wygodny chwyt, nawet jeden forumowicz po kupnie rogów Smica i pojeżdżeniu w nich krótki okres czasu, od razu zrezygnował z nich i szybko je sprzedał.. zmieniając je na Accent.

Napisano

Zimne twarde nieprzyjemne, a po jakimś czasie ręce bolą, bo są kanciaste i niedopasowane do ręki. Może jak ktoś w rękawiczkach jeździ to przejdą. Poza tym wydają się być dobrze wykończone i solidne, więc nie mam nic do zarzucenia.

Ja w dalszym ciągu polecam rogi  Accent Arrow, jeździłem na rogach Pro, które ważą 65 gram, czułem jakbym trzymał pręt. Accenty maja bardzo wygodny chwyt, nawet jeden forumowicz po kupnie rogów Smica i pojeżdżeniu w nich krótki okres czasu, od razu zrezygnował z nich i szybko je sprzedał.. zmieniając je na Accent.

Napisano

Używam ich do xc, maratony głównie Mini, czasem Mega, zdarzają się wycieczki 100-110 i nie bolały mnie ręce.

Od kiedy mam rogi, to wiecej czasu ręce spędzają na rogach niż na kierownicy.

Napisano

Moze mi ktos powiedziec czy przy chwytach Boplight Sport mozna zalozyc rogi? Sa one z korkiem czy sa pelne i nie wymagaja korka?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam pytanie z troche innej beczki, czy jak jezdzicie z rogami to faktycznie trzymacie sie ich na calej dlugosci, czy uzywacie ich tylko jako podparcia dla dloni gdy nadgarstek opiera sie na koncu kierownicy? Czy jakies gripy ergonomiczne z wypustkami nie bylyby lepsze do tego drugiego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...