Skocz do zawartości

[ooony] CST 700 x 42C oznaczenie 1040N

Nikolaos

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że sam nie znalazłem nigdzie konkretów na temat tej opony, to skoro ją użytkuję to sam coś o niej napiszę.

Najpierw w lecie kupiłem jedną sztukę na tylne koło jako napędną oponę w lekki teren do mojego crossa. W Puszczy Kampinoskiej radziła siebie bardzo dobrze. Przeważają tu lasy wydmowe, więc piasków tez można tu uświadczyć sporo. Podjazdy pod góry były bezproblemowe, a w ostrych zakrętach dawało radę (jednak przy większych prędkościach oo ona miała lekki poślizg i chciała uciekać, ale było to do opanowania).

Zachęcony tymi doświadczeniami kupiłem ostatnio drugą taką samą na przód jako tzw.oponę kierunkową. Chodziło o grubszą opinię z większym bieżnikiem na zimową jazdę. Na test pojechałem znowu do Puszczy Kampinoskiej (najbliższy mi sensowny teren). Przy -14°C i nieprzetartych szlakach zestaw sprawdził się jak na opony w tej cenie, bardzo dobrze. Prowadzenie było przyzwoite, napęd też. Oczywiście jeśli pod śniegiem był lód, no to na to nie ma mocnych. Tylko opona z kolcami, ale pozostałe podłoża całkiem całkiem. Na kopnym i sypkim śniegu oczywiście wozi jak chyba każda opona, kwestia tylko jak bardzo. Dało się nią mielic i jechać czasem tropem węża, ale przynajmniej bez ani jednej gleby. W mieście w obecnych warunkach na asfalcie, i chodnikach (bo przecież ścieżki rowerowe nie odśnieżone) też znakomicie sobie radzi.

Minuay to waga i jednak dość szybka ścieralność, zwłaszcza na asfalcie.

Mimo wszystko za tą cenę mogę spokojnie tą oponę polecić jako dobre rozwiązanie budżetowe. Wiadomo, że jest to niska półka, ale jeśli nie jesteś maniakiem odchudzania roweru i nie jeździsz w maratonach lub po extremalnym terenie, to te opony na 28" kołach naprawdę dają radę i będą lepszym rozwiązaniem niż nawet najlepszej firmy semi slicki na zimę a całkiem niezłym na niezbyt wymagający teren.

• 2 tygodnie później...

No i opony przetestowane . Wczoraj zrobiłem 22km po okolicznym lesie plus troche asfaltu . Jestem mile zaskoczony oponki dawały rade nawet w blocie lekkie uslizgi były ale do opanowania jak na ta szerokosc i moja nie mała wage było całkiem dobrze . Opory toczenia ma znosne. Jak na opone budżetową moge ja smiało polecic .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...