Marian_CK Napisano 3 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Mam takie pytanie ile trwa regenaracja np po 1 godzinnym wysiłku na HRmax 70%... Dowyślam się że to zależy od wielu czynników... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 3 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Oj zależy, zależy Średnio po dość dużym wysiłku mięśnie muszą odpocząć ok. 48h by mieć pełną wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 3 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 To ja sie podepnę... nie chciałem zakładać nowego tematu i tutaj pozwoliłem sobie zapytać: Po jakim czasie organizm "przemienia" to co zjedliśmy w energię?? Np takiego snickersa??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 3 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 To ja sie podepnę... nie chciałem zakładać nowego tematu i tutaj pozwoliłem sobie zapytać: Po jakim czasie organizm "przemienia" to co zjedliśmy w energię?? Np takiego snickersa??? Moge się mylić, ale wydaje mi się że dla Snickersa zajmie to jakąś godzinę. Oczywiście im "cięzszy" posiłek tym dłużej jest trawiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 3 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 dla przykładu solidne śniadanko spaghetti+cos z mięsem zajmie organizmowi nawet 3h. ja nie polecam żadnych wysiłków zaraz po posiłku, oj nie polecam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 3 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Robo on nie pyta za ile strawi go tylko za ile będzie "działać" czyli za ile węglowodany zaczną działać...a to znacznie szyciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 3 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Zalecane jest 2h przed wypadem jesc ostatni posilek(bynajmniej przed wyscigami tak robię) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quibo Napisano 3 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 i to lekko strawny ewentualnie mozna 1h przed wyscigiem zarzucic jakis polplynny bulionik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tolszak Napisano 4 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 czas regenaracji zalezy od wielu czynników (ilość h snu, dieta, warunki bio i meteo) i indywidualnych predyspozycji (wiek, stopien wytrenowania, sposob trenowania). Praktycznie trudno jest to jednozncznie określić. czytałem, że wyczynowcy (szybkosciowcy) potrafią uzyskać pelną "mobilizację" nawet po 12 - 14 godzinach, ale onizazwyczaj poddają sie róznym specjalistycznym zabiegom (kriogenika itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quibo Napisano 4 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Jakis czas temu napisalem artykuł na www.pro-cycling.org o znaczeniu wypoczynku. Jest tam tez taki prosty domowy sposób na okreslenie stopnia regeneracji naszego organizmu. Oczywiscie sposób ten oparty o tzw. tętno spoczynkowe zaraz po przebudzeniu jest obarczony pewnym marginesem błędu jednak pozwala nam przynajmiej w przyblizonym stopniu określić stan naszego organizmu w kolejnym dniu po treningu. Oto link bezpośredni do artykułu: http://www.pro-cycling.org/index.php?kateg...rady&artykul=14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.