kporys Napisano 26 Stycznia 2014 Napisano 26 Stycznia 2014 Siemanko, mam pytanie. Bardzo zmieni się prowadzenie roweru po zmianie amortyzatora z XCMa 100mm na Epicona 120mm? Zastanawia mnie to, ponieważ podobno czułość Epicona jest lepsza przy 120mm niż 100mm. Słyszałem bajki, że wyższy niż seryjnie amortyzator zwiększa siły, działające na główkę ramy itp. Myśląc logicznie, w praktyce wychodzi kilka mm różnicy, bo XCM nie ma pode mną kompletnie żadnego SAGu Co o tym sądzicie? Taka zmiana wpłynie negatywnie na jazdę oraz wytrzymałość ramy? Dla ułatwienia sprawy tutaj długości poszczególnych rurek. Rozmiar mojej ramy - M. http://rower-sport.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_6f63126504021db3a8e5b7f9bf2fd1d3.jpg Pozdrawiam
Mod Team durnykot Napisano 26 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2014 Kąty się zmienią ( wypłaszczą) o ok. 0,7 stopnia ,czyli będziesz miał ok 70,3/72,8 ( główka/podsiodłowa) plus nieznaczne podwyższenie suportu. Rower może się stać bardziej ospały, nieco gorzej podjeżdżać i wchodzić w zakręty. Poprawi się "zjeżdżalność). Nieco zmieni się pozycja za kierownicą ( przesunięty w tył środek ciężkości) . Teoretycznie da się żyć,ale musisz spróbować. Zresztą zmiana skoku w Epiconie jest odwracalna,więc problemu nie ma- jeśli Ci nie zapasuje na 120 mm, wrócisz do 100mm. Słyszałem bajki, że wyższy niż seryjnie amortyzator zwiększa siły, działające na główkę ramy itp. To nie bajki,ale nie ma co popadać w panikę- w Twoim przypadku,przy normalnym użytkowaniu nie powinno się nic stać. Pomijam sytuacje ekstremalne ( np. skok 140 mm i katowanie sprzętu).
kporys Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Napisano 26 Stycznia 2014 Dobra dzięki Durnykot, wszystkiego się dowiedziałem. Temat można już właściwie zamknąć. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.