Skocz do zawartości

[siodełko MTB] MAX 220 gram

Hogg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

125 mm szerokości... no po prostu trzeba to lubić. Selle SL XC w szerokosci 143 mm. waży w wersji flow 220 g. Przynajmniej odpowiednia szerokość do rozstawu guzów kości kulszowych.

Napisano

Dla odmiany powiem, że nigdy nie miałem gorszego siodełka niż Tundra 2. Osoba, które je po mnie ujeżdżała miała dokładnie takie samo odczucie. O czym to świadczy? Że takie porady można sobie w buty schować, a na siodełku trzeba samemu trochę posiedzieć żeby stwierdzić, że jest wygodne. Niemniej jednak wagowo może się mieścić. :)

Napisano

Dzięki, obecnie mam Selle Italia Shiver, waga 300 gram. Rozstaw 128 mm i jest ok, a moje du...o nie narzeka :laugh:

Coby nie mnożyć bytów ponad miarę: podpowiedzcie jeszcze jakąś sensowną sztycę 400 mm 27,2 średnica. Obecna to też klocek: 420 gram. Razem z siodełkiem tworzą duet... 720 gram. Takie kowadło pod tyłkiem.

Napisano

podpowiedzcie jeszcze jakąś sensowną sztycę 400 mm 27,2 średnica. Obecna to też klocek: 420 gram.

Faktycznie mega kloc :) Offset czy prosta?

Prosta to np. Smica Pro - 250g, mocowanie na 2 śruby, koło 100zł.

Z offsetem to np. Pro XLT - 280g, też na 2 śruby, też koło 100zł.

Napisano

Kupić oczywiście możesz, tylko zmieni się położenie siodła - sam już musisz wiedzieć, czy będzie to zmiana na plus czy na minus.

Jeśli teraz masz offset i pozycja na rowerze jest w porządku, to nową sztycę także weź z offsetem.

Napisano

Różnica w poziomie - siodło bliżej lub dalej od kierownicy.

Sztyca z offsetem lub bez, wysokość siodła, pochylenie "dzioba", długość i kąt mostka - to się wszystko wiąże w całość. Jak zmienisz jeden element, to często wypadałoby zmienić pozostałe ustawienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...