Skocz do zawartości

[klamka spuchła] w shimano deore m596- co robić?

michael26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Pod koniec godzinnej przejażdżki w temperaturze -15 stopni klamka znacznie stwardniała- ma koło połowy normalnego skoku. Przyniosłem więc rower do ciepłego pokoju, jest już tu 2godziny ale nadal klamka jest twarda a klocki sporo obcierają o tarcze (gołym okiem nie widać odstępu między klockami a tarczą). Hamulec z servo wave. Jestem dość zdezorientowany, ponieważ pierwszy raz mi się coś takiego przydarzyło. Co mam teraz zrobić?
Z góry dzięki za profesjonalną pomoc :)

Jest to objaw zniszczonych uszczelek w zacisku. Ja niską temperaturą skasowałem w sumie 4 hamulce Shimano.

Możesz oczywiście spróbować rozebrać i czyścić jednak wg mnie nic to nie da. 

Przy niskich temperaturach uszczelki mogą się defomować trwale, dlatego nawet po zagrzaniu hamulca problem praktycznie nie ustąpił.

Na forum był temat o uszczelkach dorabianych do zacisków Shimano, można takie kupić. Po wymianie odpowietrzanie hamulca więc zakup płynu i prostych narzędzi.

Drugi sposób to kupno całego zacisku nowego, podpięcie go do hamulca i zalanie układu. Przy luzie finansowym możesz nabyć zacisk z wyższej grupy z ceramicznymi tłoczkami, nie wiem czy w Twojej sytuacji poprawi to parametry pracy hamulca i wymagałoby nabycia innych klocków - od slx'a w górę są one inne, chyba w zestawie z zaciskiem.

Oczywiście sposób pierwszy będzie najtańszy.

Wystarczy rozepchać tłoczki. 

Ja rozpychałem tłoczki, niestety po naciśnięciu dźwigni przysuwały się one do tarczy aż praktycznie do przytknięcia klocków do niej. W cieple koła się kręciły, po wyjściu na zewnątrz blokowały. 

Uszczelka urosła minimalnie ale wystarczająco dużo żeby zablokować powrót dźwigni.

Rower stanał mi z zagotowanymi tarczami na zjeście spod domu, musiałem zacisk odkręcać i wracać do domu z jednym hamulcem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...