Skocz do zawartości

[tarczowy, przód] Zmiana z IS na PM, nic się nie mieści.

Djs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż zmieniłem sobie amorek. W poprzednim miałem mocowanie IS, w tym mam PM (XCR LOR2013). Zakupiłem adapter, niby pasuje, ale za to zacisk nie mieści mi się między tarcze a adapter. Czy jest jakiś sposób, żeby było ok? Musze kupować drugi zacisk? Tarcze mam 160mm, zmiana nie wchodzi w gre, ponieważ mam mocowanie na 6 śrub i to nie IS a jakiś noname.  Zdjęcia dam potem.

Mam adapter PM-IS i problem w tym, że zacisk kompletnie nie pasuje wtedy do tarczy. A hamulce nie wiem jakie, nie ma nic napisanego na nich. 

A nie.. Mój to chyba IS-PM... Za ile można kupić zacisk pod PM? Im tańszy, tym lepszy w moim wypadku.

A nie.. Mój to chyba IS-PM... Za ile można kupić zacisk pod PM? Im tańszy, tym lepszy w moim wypadku.

• Mod Team

A wiec, jeżeli miałeś hamulec bez adapterów, czyli widelec IS i taki zacisk, to teraz potrzebujesz specjalnego adaptera i min. rozmiar tarczy to 180mm. 

http://www.bikeserwis.pl/files/adapter-shimano-przod-tarcza-180mm-is--pm.jpg taki, miałem taką sytuacje i żeby co robił tarczy 160 sie tam nie wciśnie.

Jeżeli miałeś popularną wersje Czyli widelec był IS hamulec bł PM z adapterem to teraz masz prosta sprawę, bo nie powinno być żadnego adaptera. Do tarczy 160mm. Na przyszłość używajcie w opisie modeli z jakimi macie do czynienia, bo czasami ciężko się domyślić kto co ma.

Czy takiego:

Hmm ja próbowałem u siebie zacisk IS wsadzić nie da rady, sam zacisk nie mieścił się miedzy mocowanie PM, chyba ze jest inny mniejszy standard ...

Niewykonalne to może zbyt mocne słowo, bo widziałem udane zestawy, chociażby to: http://fcdn.mtbr.com/attachments/brake-time/838902d1381714305-brake-adapter-old-shimano-disc-img_0425.jpg

Ale fakt faktem, zacisk IS i mocowanie PM, szczególnie przy tak małej tarczy to nie jest dobre połączenie i sprawa wiele problemów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...