Skocz do zawartości

[Amortyzator]Zmiana skoku.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie jestem świeży,

amorek ma luzy, i idzie do roweru miejskiego, więc 63mm albo 50mm skoku by pasowało.\

Z fabryki to tylko rama została...

Napisano

2013 i juz dostal luzów? no nieźle

w takim razie chyba musisz ciąc sprezyne,ale radze mnie nie sluchac bo sie nie znam,tak tylko mi sie wydaje

Czekaj na opdoiwedzi bardziej doswiadczonych :)

Napisano

Dopowiem tylko że sprężynę o nr 7 na rysunku musisz skrócić o długość tulejki ... miejsce ulokowania tulejki jak wskazał @.

W amortyzatorach ze sprężyną negatywna ta czerwona na rysunku ... nie ważne o ile skracasz skok (długość tulejki) musisz obciąć sprężynę pozytywna (7) o tą samą długość.

Jak wstawisz tulejkę bez obcinania głównej sprężyny skok ci się zmniejszy nieznacznie, w takiej sytuacji sprężyna pozytywna (7) przy dokręcaniu korka skompresuje sprężynę negatywną (12).

Przetestowałem to na innym wytworze SR`a ... na XCM`ie HLO.

Pozdrawiam

Napisano

Wstawiasz drugą taką samą tulejkę nr 13 obok pierwszej nie tak jak zaznaczono na rys powyżej. Wymieniasz sprężynę nr 7 lub skracasz o 2 cm, także należy skrócić elastomer w sprężynie. Otrzymujesz skok 80 mm, mniej nie jest zalecane, za długie lagi. 

Napisano

Dopiszę się do tematu.

Amor RST Platinum - czy za zmniejszenie skoku ze 100mm na 80-90 mm odpowiada ta czarna obejma (taka niby tulejka o wysokości 20mm) po stronie komory powietrznej? Czy zamiana jej na podkładkę o grubości kilku mm zmniejszy skok?

FOT_4511_zps770d18cd.jpg

Napisano

Jak na moje to musisz odkręcić te czarną nakrętkę i to tam zmieniasz skok ;)

W F1RST z goleniami 32 pręt poprzez który tłok naciska na golenie dolne ma nacięcia w któte wsuwa się podkładkę (opiera się o nią sprężyna), zależnie od tego w które nacięcie ją wsuniesz taki skok będziesz miał 80/100/120 mm.

Napisano

Jak na moje to musisz odkręcić te czarną nakrętkę i to tam zmieniasz skok ;)

W F1RST z goleniami 32 pręt poprzez który tłok naciska na golenie dolne ma nacięcia w któte wsuwa się podkładkę (opiera się o nią sprężyna), zależnie od tego w które nacięcie ją wsuniesz taki skok będziesz miał 80/100/120 mm.

Ok, odkręciłem... Przesunąłem gumę pod sprężyną i jest dziurka (zdjęcie przed tą operacją i po przesunięciu gumy). Blaszkę zwiniętą w rurkę, która blokuje białą podkładkę ograniczającą sprężynę, wybiłem młoteczkiem, przesunąłem plastikową podkładkę, wbiłem rureczkę...

Dzięki za podpowiedź, jak to zrobić. Zmiana skoku była prosta jak marzenie:)

FOT_4512_zps224abf0a.jpg

FOT_4513_zps6424d2f6.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...