Skocz do zawartości

[Amortyzator]Zmiana skoku.

Rekomendowane odpowiedzi

Dopowiem tylko że sprężynę o nr 7 na rysunku musisz skrócić o długość tulejki ... miejsce ulokowania tulejki jak wskazał @.

W amortyzatorach ze sprężyną negatywna ta czerwona na rysunku ... nie ważne o ile skracasz skok (długość tulejki) musisz obciąć sprężynę pozytywna (7) o tą samą długość.

Jak wstawisz tulejkę bez obcinania głównej sprężyny skok ci się zmniejszy nieznacznie, w takiej sytuacji sprężyna pozytywna (7) przy dokręcaniu korka skompresuje sprężynę negatywną (12).

Przetestowałem to na innym wytworze SR`a ... na XCM`ie HLO.

Pozdrawiam

Wstawiasz drugą taką samą tulejkę nr 13 obok pierwszej nie tak jak zaznaczono na rys powyżej. Wymieniasz sprężynę nr 7 lub skracasz o 2 cm, także należy skrócić elastomer w sprężynie. Otrzymujesz skok 80 mm, mniej nie jest zalecane, za długie lagi. 

Jak na moje to musisz odkręcić te czarną nakrętkę i to tam zmieniasz skok ;)

W F1RST z goleniami 32 pręt poprzez który tłok naciska na golenie dolne ma nacięcia w któte wsuwa się podkładkę (opiera się o nią sprężyna), zależnie od tego w które nacięcie ją wsuniesz taki skok będziesz miał 80/100/120 mm.

Jak na moje to musisz odkręcić te czarną nakrętkę i to tam zmieniasz skok ;)

W F1RST z goleniami 32 pręt poprzez który tłok naciska na golenie dolne ma nacięcia w któte wsuwa się podkładkę (opiera się o nią sprężyna), zależnie od tego w które nacięcie ją wsuniesz taki skok będziesz miał 80/100/120 mm.

Ok, odkręciłem... Przesunąłem gumę pod sprężyną i jest dziurka (zdjęcie przed tą operacją i po przesunięciu gumy). Blaszkę zwiniętą w rurkę, która blokuje białą podkładkę ograniczającą sprężynę, wybiłem młoteczkiem, przesunąłem plastikową podkładkę, wbiłem rureczkę...

Dzięki za podpowiedź, jak to zrobić. Zmiana skoku była prosta jak marzenie:)

FOT_4512_zps224abf0a.jpg

FOT_4513_zps6424d2f6.jpg

Powinno sie dać ... jak kolega wyżej wspomniał poprzez przestawienie podkładki ...

Pod linkiem masz rar`a z pdf`ami do F1RST  z 2013 ... te które maja 80 mm są opisywane jako 80 - 100 mm

http://www.rst.com.tw/UploadFile/EN/FILE/20130313202808484_F1RST%2029.rar

Pozdro

dzięki..sam nie będę w nim grzebał ale może się przydać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...