Scarper Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam mam XCR 2013 LOD z skokiem 100mm, da rade zmniejszyć jemu skok? do tylu ile to możliwe? Co musze zrobić? Ciąc sprężyne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 zważ jeszcze uwagę że zmieni ci się geometria ramy Jesli rower jest fabrycznie złozony,to taki skok jest odpowiedni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Nie jestem świeży, amorek ma luzy, i idzie do roweru miejskiego, więc 63mm albo 50mm skoku by pasowało.\ Z fabryki to tylko rama została... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 2013 i juz dostal luzów? no nieźle w takim razie chyba musisz ciąc sprezyne,ale radze mnie nie sluchac bo sie nie znam,tak tylko mi sie wydaje Czekaj na opdoiwedzi bardziej doswiadczonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filipek50 Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Jak skracasz więcej niż 20mm musisz przyciąć sprężyny. P.S XCR'y szybko łapią luzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Dopowiem tylko że sprężynę o nr 7 na rysunku musisz skrócić o długość tulejki ... miejsce ulokowania tulejki jak wskazał @. W amortyzatorach ze sprężyną negatywna ta czerwona na rysunku ... nie ważne o ile skracasz skok (długość tulejki) musisz obciąć sprężynę pozytywna (7) o tą samą długość. Jak wstawisz tulejkę bez obcinania głównej sprężyny skok ci się zmniejszy nieznacznie, w takiej sytuacji sprężyna pozytywna (7) przy dokręcaniu korka skompresuje sprężynę negatywną (12). Przetestowałem to na innym wytworze SR`a ... na XCM`ie HLO. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Też miałem xcm hlo, nie mial luzow tylko rdze na lagach. Sprobuje podanymi przez was sposobami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FURMAN19875 Napisano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Przytnij golenie, tylko równiuteńko, albo zmień sprężyny. Mój kolega ściął lagi w domainie ze 180 do 130 i pracuje ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BudekPL Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 hahahaha - @@FURMAN19875, Ty tak na poważnie z tymi goleniami? Jak tak to podziwiam. Chcesz mieć człowieka na sumieniu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Wstawiasz drugą taką samą tulejkę nr 13 obok pierwszej nie tak jak zaznaczono na rys powyżej. Wymieniasz sprężynę nr 7 lub skracasz o 2 cm, także należy skrócić elastomer w sprężynie. Otrzymujesz skok 80 mm, mniej nie jest zalecane, za długie lagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Dopiszę się do tematu. Amor RST Platinum - czy za zmniejszenie skoku ze 100mm na 80-90 mm odpowiada ta czarna obejma (taka niby tulejka o wysokości 20mm) po stronie komory powietrznej? Czy zamiana jej na podkładkę o grubości kilku mm zmniejszy skok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Jak na moje to musisz odkręcić te czarną nakrętkę i to tam zmieniasz skok W F1RST z goleniami 32 pręt poprzez który tłok naciska na golenie dolne ma nacięcia w któte wsuwa się podkładkę (opiera się o nią sprężyna), zależnie od tego w które nacięcie ją wsuniesz taki skok będziesz miał 80/100/120 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Podepnę się pod temat. czy w tym widelcu RST 29 F1RST Air (80 mm) włożony do roweru http://www.bikekatalog.pl/2012//rowery/806/AGang.Gangsta.729/ da się zwiększyć skok do 100mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Powinno sie dać ... jak kolega wyżej wspomniał poprzez przestawienie podkładki ... Pod linkiem masz rar`a z pdf`ami do F1RST z 2013 ... te które maja 80 mm są opisywane jako 80 - 100 mm http://www.rst.com.tw/UploadFile/EN/FILE/20130313202808484_F1RST%2029.rar Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Jak na moje to musisz odkręcić te czarną nakrętkę i to tam zmieniasz skok W F1RST z goleniami 32 pręt poprzez który tłok naciska na golenie dolne ma nacięcia w któte wsuwa się podkładkę (opiera się o nią sprężyna), zależnie od tego w które nacięcie ją wsuniesz taki skok będziesz miał 80/100/120 mm. Ok, odkręciłem... Przesunąłem gumę pod sprężyną i jest dziurka (zdjęcie przed tą operacją i po przesunięciu gumy). Blaszkę zwiniętą w rurkę, która blokuje białą podkładkę ograniczającą sprężynę, wybiłem młoteczkiem, przesunąłem plastikową podkładkę, wbiłem rureczkę... Dzięki za podpowiedź, jak to zrobić. Zmiana skoku była prosta jak marzenie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Powinno sie dać ... jak kolega wyżej wspomniał poprzez przestawienie podkładki ... Pod linkiem masz rar`a z pdf`ami do F1RST z 2013 ... te które maja 80 mm są opisywane jako 80 - 100 mm http://www.rst.com.tw/UploadFile/EN/FILE/20130313202808484_F1RST%2029.rar Pozdro dzięki..sam nie będę w nim grzebał ale może się przydać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.